"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Рецепти без мазнини:Кюфтенца от сейтан без мазнина

И така...
Рецепти без мазнини.Защо?
Няма да навлизам в теории и разсъждения дали трябва да консумираме мазнини ,в какви количества и т.н.Всеки има свое мнение за това.А и "истините и ползите " в кулинарията се менят през 10 години...Така че,оставям това решение на всеки един от вас.
А категорията "Рецепти без мазнини " се появява вследствие на имейл от една моя читателка,и адашка :), която помоли за подобни рецепти.
Признавам,че първата такава ще се стори определено странна на повечето .
Но тя беше първата ,която ми попадна,ровейки се за рецепти....
Идеята за точно тази рецепта ми попадна в този блог.
В него има доста вегетариански,здравословни,вкусни и нестандартни рецепти...





Оригиналът беше с темпе,което аз замених със Био сейтан в тамари сос.

Сейтанът е храна от пшеничен глутен.Той се приготвя,като от тестото от брашно и вода се отмие нишестето ,за да остане само глутенът.
Произходът на сейтана се свързва с Китай...
Една история приписва създаването му на готвачи на китайския император,които искали да направят храна ,наподобяваща на вид и вкус месо,за вегетарианската седмица на императора.



Сейтанът наистина наподобява месото,но за разлика от него не е отнеман живот за добиването му.Не съдържа токсини и не замърсява физическото ни и душевно здраве.
Сейтанът може да се намери в магазините за здравословни продукти и в "БалевБиоМаркет",вече и в Пловдив,в МОЛ-Пловдив.




И така ,за кюфтенцата:
300 гр сейтан /винаги може да го замените с обикновена кайма/
1 гл лук
1 скилидка чесън
1 яйце
1 с л соев сос Кикоман-лайт /със зелената капачка/
1 ч л джинджифил
3 с л галета /ако яйцето е по-голямо,може да отиде и повече галета/
чили,черен пипер
1 с л мирин /може да се замени със сухо бяло вино/
--------------------------------------------------------------------------------------
Всички продукти се слагат в каната на кухненски робот и се смилат на кайма.
Предполагам,че може да стане и с пасатор.
Оформят се кюфтенца с навлажнени ръце и се нареждат в тава,върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 20-25 минути,докато се запекат.

Моята гарнитура е замразен грах,задушен в уреда за варене на пара и после подправен с хималайска сол и малко чесън на гранули.
А вашата може да е каквато обичате... :))





Приятно готвене!
-------------------------------------
Повече за сейтана,в "Продукти".

3 коментара:

  1. Краси, много ми харесва новата рубрика!
    Продуктът ми е естествено непознат,
    но идеята е страхотна!
    Поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, интересна рецепта и много полезна информация. Благодаря!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се ,че ви допада ,момичета! :)
    Благодаря за пожеланията !
    И много слънце и усмивки и при вас!

    ОтговорИзтриване