"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Рецепти без мазнини:Карфиол и ...АСАФЕТИДА



Един нов (за мен) продукт с ястие. :))

Печен карфиол с ...Асафетида



600 гр карфиол,бланширан
2 с л олио
щипка АСАФЕТИДА
1/2 ч л кимион
1 гл червен лук
1/2 ч л кориандър
1/4 ч л куркума /по желание/
1/4 ч л кайенски пипер
3/4 ч л розова хималайска сол
2 ч л лимонов сок,за поръсване след печене
-------------------------------------------------------
Бланшираният карфиол се слага в намаслена тавичка.
Подправките ,без лимоновия сок,се смесват и се наръсва карфиола.
Разбърква се добре,да се овкуси от всички страни.
Запича се на фурна ,на 200 градуса за около 20 минути.
Преди сервиране се напръсква с лимоновия сок.


АСАФЕТИДА
още ХИНГ
Пикантна ,ароматна смола,добивана от растението ферула.
Облекчава спазмите .
Щипка асафетида,добавена към леща например,подобрява смилането й.
Отстранява токсините от организма.
Много използвана в индийската кухня.



Приятно готвене!

--------------------------------------------------------------------
Ако се използва съд за печене с незалепващо покритие,може да не се използва олиото и рецептата може да се впише в
"РЕЦЕПТИ БЕЗ МАЗНИНИ".

3 коментара:

  1. Краси, от теб научавам за нови продукти и виждам, че имаш вече нова рубрика на тази тема!
    Полезно ми е, а и така не откривам топлата вода!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Краси,
    пак е интересно при теб -
    наистина имаш много полезни рецепти, съвети и идеи.
    Благодаря и хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. От къде можем да си купим Асафетида?

    ОтговорИзтриване