"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Аюрведична зеленчукова супа с Гхи и черна леща

"Тази супа изпълва ноздрите с аромата на южноиндийската кухня......
Тя е добър начин да се запознаем с черната леща,само за придаване на вкус,тъй като е в малко количество.
В Южна Индия това бобово растение се използва заради вкуса и аромата,както и за това,че е много питателно.
То неизменно се комбинира с Асафетида , поради газообразуващия си ефект.
Също почти винаги се сервира с чесън.
Една прекрасна супа за тонизиране на храносмилането и увеличаване на жизнената сила."
Този цитат е от "Аюрведичната кухня"-една много подробна книга за изкуството на хранене, наречено аюрведа.




Гхи-пречистено масло
Превъзходно средство за подпомагане на смилането и усвояването на храната.
Има и рецепта за домашно приготвяне на Гхи.
Но понеже не съм пробвала още,използвам готово.
Когато направя домашно,ще напиша подробно как се приготвя.





1 с л масло гхи
1/2 ч л кимион на зърна
1/8 ч л асафетида
1 1/2 ч л семена от кориандър
2 с л черна леща (уруд-дал)
2 скилидки чесън ,накълцан ,по желание
1 ч л пресен джинджифил ,настърган
1 морков,на колелца
100 гр зелен боб
4 ч ч вода
1 ч л розова хималайска сол




Маслото се сгорещява в тенджера.Прибавят се кимиона,асафетидата и кориандъра и се запържват до покафеняване.Прибавят се черната леща,чесъна и джинджифила и се запържва за още 2-3 минути.Добавят се зеленият боб и моркова ,налива се водата и се вари на среден огън до омекване на зеленчуците.




Подправя се на вкус със солта и се сервира.
Чудесно се съчетава с чапати,плосък индийски хляб.




Приятно готвене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар