"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

АМАРАНТ ....и Пълнени тиквички с амарант



Амарантът е растение,характерно за Мексико и Андите.
Има много висока хранителна стойност.Съдържанието на суров протеин в семената е 12,5% -17,5%.Освен на протеин семената на амаранта са богати и на мазнини-6-10 %,
като 3/4 от тях са ненаситени.
Подобно на динкела,не съдържа глутен.
Може да се приготвя по различни начини:
Под формата на кълнове,да се свари на каша,може да се изпече и да се смели на брашно, като се съчетава с други видове брашна.




Аз реших да направя пълнени тиквени лодки....

3 тиквички,разрязани на половина по дължина и издълбани
150 гр амарант
1 гл лук,ситно накълцана
черен пипер
червен пипер
1 скилидка чесън,намачкана
зехтин
-------------------------------------------------------------------------------
Зехтина се загрява в дълбок тиган и за кратко се сотират лукът и чесънът.
Добавя се амарантът,червения,черния пипер,налива се около 250 мл вода и се вари до сваряване на амаранта и поемане на водата.Малко преди да се махне от огъня,се добавя около 1/2 от издълбаната вътершност от тиквичките,нарязана на ситно.
Задушава се около 3-4 минути.
С тази смес се напълват лодките от тиквички.
Нареждат се в тавичка,налива се вода до 2/3 от височината на тиквичките и се пекат на умерена фурна около 45-50 минути.
Сервират се с млечен чеснов сос.








Приятно готвене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар