"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ябълков пай



за тестото:
125 гр студено масло
250 гр брашно
1 жълтък
1/2 ч ч кисело мляко

за плънката:
2-3 ябълки,обелени и нарязани на кубчета
1 ч л канела
3-4 с л кафява захар
орехи-натрошени





Брашното и маслото се слагат в купата на кухненски робот и се смесват до трохи.
Добавят се жълтъка и киселото мляко и се разбива до тесто.
Увива се в стреч фолио и се слага в хладилника за 1/2 час.
Нарязаните ябълки се смесват със захарта и канелата в купа.
Тестото се разделя на две топки,като едната трябва да е малко по-голяма.
По-голямата се разточва на кръг с диаметър,по-голям от тавата ,в която ще се пече.
С помощта на точилката се пренася в намаслената тава.Оформя се и борд от тестото.
Плънката се изсипва в кората,отгоре се наръсват орехите.
По-малката топка се разточва с размера на тавата и се слага като капак върху плънката.




Краищата на борда се завиват навътре ,върху капака.
Надупчва се с вилица на няколко места,за да излиза парата.
Намазва се отгоре с леко разбит белтък ,наръсва се с 1-2 с л захар.
Паят се пече в умерена фурна,на 180 градуса,до златисто.





Приятно готвене!

8 коментара:

  1. Краси,много ми хареса ябълковият ти пай-със сигурност ще е много ароматен,с хрупкава златиста коричка,чудничък направо!Записвам си го да го пробвам някой ден!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Ябълки, канела и маслено тесто - любима комбинация, Краси, чудесно предложение отново!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, само като прочета "пай" и вече съм заинтригувана:).Разкошно изглежда, ще го опитам при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да съжалявате,момичета! :-))
    Хубави празници ви пожелавам !
    И много слънчеви дни....

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,
    страхотно изглежда този ябълков пай.
    Много ми допада идеята,
    поздрави и хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Hola soy nueva en tu blog,me gusta mucho esta tarta de manzana es muy rica un beso www.elhornodemaria.com

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден сладкиш-мнооого ми хареса.Благодаря за рецептата и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване