"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пълнени пънчета с кафяв ориз и черен боб



Пак зеленчуци,пак тиквички....
След пълнените тиквички с амарант , ред е на пълнени с ориз и черен боб.
Защо точно черен боб?
За разнообразие....и за да задоволя любопитството си. :-)






2 тиквички,органик
2 стръка пресен лук,ситно накълцан
1 скилидка чесън,намачкана
2 с л зехтин
100 гр кафяв ориз
100 гр черен боб,сварен
1/2 връзка магданоз,ситно нарязан
хималайска сол на вкус
прясно смлян шарен пипер,на вкус




Тиквичките се нарязват на няколко пънчета и се издълбават.
Издълбаната вътрешност се нарязва на ситно.
Зехтинът се загрява в тенджера или дълбок тиган и в него се сотират за кратко лукът и чесънът.Добавя се добре измитият ориз ,долива се 200-250 мл вода ,подправя се със солта и се вари почти до готовност на ориза.
Добавя се свареният черен боб и част от издълбаната вътрешност от тиквичките.
Разбърква се,ако водата е малко,добива се още 1/2 ч ч ,подправя се със шарения пипер и магданоза и се доварява до поемане на водата.
Пънчетата се нареждат в тава и се напълват с приготвената плънка.




Налива се вода до 2/3 от височината на тиквичките и се пекат на 180 градуса около 45-50 минути.
Поднасят се с кисело мляко или млечно-чеснов сос.




Приятно готвене!

2 коментара:

  1. Страхотна рецепта и прекрасно поднесена !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,Нели!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване