"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Минестроне

Обичам италианската кухня....
Може би защото е близка до нашата ,или защото в голямата си част е лесна за приготвяне...или защото много обичам паста....
Не знам.
Но е факт,че е една от любимите ми.
А може би защото обичам домати,босилек,риган.....
Смята се ,че италианската кухня е една от трите най-добри в света.
Някога е дала основата на френската кухня.... :-) Това,признавам си,не го знаех...



Италианците много обичат супа.За световно известната Минестроне -гъста супа с много зеленчуци,с ориз /както в моя случай/, или с паста,по принцип няма твърдо определена рецепта.Приготвя се с продуктите,които в момента са в сезон и има на пазара.




Скоро се сдобих и с бурканче ръчно добивана морска сол.Е,определено е и със доста солена цена,но.....експериментите искат жертви.
Спрях се на Миланска минестроне. В този руски сайт има много рецепти....
Но моята е от една книга ,останала наследство от майка ми...
"Какво се готви в Европа"-от 1979 година.
Понякога в тези стари книги има такива находки....




3 с л зехтин
1 глава лук,ситно накълцана
1 с л магданоз
1 морков,на кубчета
2 картофа,на кубчета
1 тиквичка,обелена и нарязана на кубчета
1 чушка,на кубчета
20 гр масло
1 зеленчуков бульон
около 1 л вода
70-80 гр ориз Карнароли
морска сол
прясно смлян черен пипер
3-4 листа пресен босилек
----------------------------------------------------------
Зехтинът и маслото се загряват в тенджера.За около 3-4 минути се сотира лукът.
Добавят се нарязаните тиквичка,картофи,морков и чушка и се разбъркват добре.
Добавят се кубчето бульон, /най-добре е с прясно сварен зеленчуков бульон,но аз нямах време да приготвя/, налива се водата ,подправя се с малко сол и се вари на слаб огън под капак до полуготовност на зеленчуците.
Добавя се ориза,подправя се с черния пипер и се вари до сваряване на ориза.
Ако супата става твърде гъста,се долива вряща вода.
Когато и оризът е готов,след около 10-на минути ,се маха от огъня.
Добавят се нарязаните магданоз и босилек и се подправя с още сол,ако има нужда.
При поднасяне може да се наръси с прясно настърган Пармезан.




Приятно готвене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар