"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Суфлета с риба тон и сметана



Топло е.....от сутринта.Климатикът работи на пълни обороти.
Прогнозата днес е за вятър,бури,дъжд и гръмотевици,но в Пловдив ,едва ли.
Понякога имам чувството ,че Пловдив е в друга климатична зона.Която няма нищо общо с тази ,в която се намира България... :-)
И дори в къщи да е приятно прохладно,за да сготви човек,все пак трябва да излезе и да обиколи кварталните магазинчета,пазари...
А тъй като в последните седмици наблягах основно на зеленчуците,тия дни и на мен ,и на домашните ни се прииска нещо все така леко като храна ,но и малко по-различно от зеленчук.
И защо да не е суфле?!
Като поразрови човек домашните запаси и току-виж ,намерил три-четири нещица, които са достатъчни за поредната вечеря....




за 3 порции:
200 гр риба тон,от консерва /може и пушена сьомга/
3 ч л шери
3 яйца
3 с л готварска сметана
кайенски пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
магданоз ,за поднасяне
---------------------------------------------------
Рибата тон се разпределя в три намаслени форми за суфле.
Върху всяко се поръсва по 1 ч л шери и се счупва внимателно по 1 яйце,като се внимава да остане цяло.
Подправят се със сол и черен пипер.
Около жълтъка на всяко яйце се добавя по 1 с л сметана.
Поръсват се леко с кайенски пипер,по желание.
Пекат се на 190 градуса около 10-15 минути,докато стегнат белтъците на яйцата.
Поднасят се във формичките,наръсени с магданоз и препечени филийки с масло.





Приятно готвене!
----------------------
източник,с вариации:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"
Рийдърс Дайджест

2 коментара:

  1. Краси,
    суфленцата са и моя слабост, чудесна рецепта - благодаря ти.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ти благодаря ,Диди!
    Слънчев уикенд ти желая! :-)
    Че при нас е едно облачно...

    ОтговорИзтриване