"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Спагети от емер със сос от гъби и каперси



И пак паста.... :-)
Отново....гледам към Италия.Уж съм франкофил,пък нещо напоследък не мога да избягам от типичните италиански вкусотии...
Най-важното е ,че мъжете у дома хич не се мръщят на тези не толкова мъжки ястия.
Дори ,напротив,казват ,че и на тях им е по-леко с такава храна в започващите жеги.
Ами,след като няма протести,аз смятам да продължа в този дух....
Докато се наситим на пастата....
И за да има все пак някакво разнообразие,сменям не само сосовете, а и вида на самата паста,и зърното ,от което е произведена....




В случая ,от емер.
Емер-двузърнест лимец,произлизащ от еднозърнестия....
В една обвивка се оформят две зърна.
Емерът е една от най-древните зърнени култура.
Фактът, че не се поддава на изкуствено торене и генни модификации,я прави предпочитана от хората,стремящи се да се хранят здравословно.
И у нас се хареса много.Има наситен аромат и вкус,прекрасно допълващи се от соса с гъби и каперси.






за 4 порции:
500 гр спагети от емер,органик
1 гл лук,ситно накълцана
2 скилидки чесън,намачкани
300 гр гъби,нарязани
2-3 с л масло
1 с л зехтин
250 мл готварска сметана,животинска
сол и черен пипер на вкус
2 с л каперси
магданоз,за поръсване




Спагетите се сваряват според указанието на опаковката.
В случая ,в 2-2,5 л вряща подсолена вода с 2 с л олио в нея, за около 10-на минути.

За соса:
Зехтина и маслото се загряват в дълбок тиган.Запържват се за кратко лука и чесъна.
Добавят се гъбите и се задушават ,докато се изпари водата от тях и сменят цвета си, около 10-на минути.Добавя се сметаната ,подправя се на вкус със солта и черния пипер и след около 2-3 минути се добавят каперсите,отцедени от маринатата.
Ако използвате каперси в сол,трябва да се измият от солта.
Разбъркват се и тигана се маха от котлона.
При поднасяне спагетите се заливат с 3-4 с л сос на порция и се наръсват с магданоз.






Приятно готвене!

2 коментара:

  1. Краси, ама то напоследък нямам нужда от търсене на нови рецепти и продукти в нета, ти си цяло съкровище от към идеи и познания.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мога само да се радвам,че съм полезна,Пепи! :-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване