"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Сърми с пресни лозови листа,червен боб и кафяв ориз



"Като ще е гарга ,да е рошава!" :-)
Така реагира Наско на поредната .....нестандартна рецепта.
Която няма общо със сърмичките,приготвяни от майка му ,като е бил дете...
Е,и това са сърми,и ориз има,и пак се варят, и киселото мляко е все така най-подходящата гарнитура за тях,но....
Са пълнени с кафяв ориз и червен боб.
И за да не са все пак малко странни, а повече,аз добавих ...олио от червена палма...
асафетида...кимион на зърна....

Обирате най-хубавите листа от асмата,задължително е да не са пръскани, измивате ги добре,аз ги накиснах за около час,и ги попарвате/бланширате, в гореща вода.
3-4 минути са им достатъчни,за да омекнат.





А за плънката :
100 гр червен боб,предварително сварен
200 гр кафяв ориз
1 гл лук,ситно накълцана
1 вр копър,ситно нарязана
2 с л зехтин
1 с л олио от червена палма
2 скилидки чесън,намачкани
1/3 ч л асафетида
1 -1 1/2 ч л хималайска сол
1 ч л прясно смлян черен пипер
1 ч л едро смлян червен пипер
1/2 ч л кимион на зърна




Олиото от червена палма е без транс-мазнини и ГМО.
Повишава устойчивостта на организма към инфекции,бори се със старостта , подобрява усвояването на калция....и още доста предимства,посочени в сайта.
Освен всичко друго ,придава и един невероятен червен цвят на продуктите.




Зехтина и палмовото олио се загряват и се сотират за кратко лука и чесъна.
Добавя се кимиона на зърна и след като започне да отделя аромат,около 2-3 минути, се
добавя ориза.Разбърква се добре,добавят се останалите подправки-сол,черен пипер, червен пипер,асафетидата,налива се около 600-700 мл гореща вода и се задушава на слаб огън до сваряването на ориза.Ако е необходимо,се долива още вода.
Почти в края на готвенето се добавя сварения червен боб и нарязания копър.




Завиват се сърмички по стандартния начин.
Нареждат се в леко намаслена тенджера ,за да не залепнат,затискат се с чиния, налива се вода да ги покрие и се варят на слаб огън до извиране на водата.
Чесновото кисело мляко е просто задължително!




Приятно готвене!

4 коментара:

  1. Краси, прекрасно предложение :)
    Обичам кафяв ориз, а тези нови продукти са
    интересни за мен!
    Благодаря за споделеното и апетитните снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,Дани!
    Усмивки :-) и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допадат идеите ти, Краси!
    И спагетите, и сармичките са чудесни -
    благодаря за споделеното.
    Поздрави,много усмивки и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се,Диди!
    Усмивки и весел уикенд! :-))

    ОтговорИзтриване