"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Питки с тиквички



1 средна тиквичка,настъргана
500 гр брашно
2 ч л суха мая
4 с л настърган Пармезан
2 с л зехтин
1 ч л сол
1/2 ч л черен пипер
около 250 мл хладка вода
----------------------------------------
прясно мляко,за намазване
сусам,за поръсване




В голяма купа се смесват брашното,маята,солта,черния пипер и настъргания Пармезан.
Добавят се настърганата тиквичка,зехтина и толкова вода,че да се получи меко тесто, което да не лепне.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.




Разделя се на 8 питки,които се нареждат в намаслена тавичка с диаметър =23 см.
Оставят се да втасат още около 1/2 час.
Намазват се с прясното мляко и се наръсват със сусам.
Пекат се в умерена фурна ,на 180 градуса ,до златисто.
Като се извадят от фурната ,се напръскват с вода и се покриват с кърпа,за да останат меки.




Приятно готвене!
-----------------------
източник,с вариации:
"Vegetarian Coocing & Vegetable Classics"

4 коментара:

  1. Чудесни са новите ти предложения,Краси!
    харесах херингата,Баба Гануш, а сега и тези ароматни питки с тиквички.
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова е апетитна тази питка, страхотно представяне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    Марияна,
    благодаря ви! :-)
    Поздрави и по-прохладен ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз подкрепям прежде писалите, че питките са изключително апетитни!:-)))

    ОтговорИзтриване