"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Шоколадов кекс с какаови зърна



Знам,знам.....в тези жеги хич не е време за тежки десерти! :-))
Къде-къде по-приятно е да нарежеш студена диня,или пъпеш....защо не и прасковка.
Ама покрай дините,пъпешите,прасковите,кайсиите,малини,къпини.......на човек му се прияжда и нещо по-така....за наслада на душата.
И ,напълно естествено,една шокохоличка като мен,да заложи на шоколад,какао....
Топло,топло...колко да е топло?
Нагласям термометъра на климатика на 20 градуса и ......Начало!




А... :-) ,преди Началото:
Използвах едни странни и нови за мен,сурови какаови зърна.
Какво прочетох за тях :
Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на протеини,мазнини,фибри,желязо ,калций,магнезий,витамини от групите В,С,Е.
Високото съдържание на магнезий заздравява сърдечния мускул,намалява коагулацията и регулира налягането на кръвта,намалява риска от образуване на сгъстявания и съсиреци.
Какаовите зърна намаляват симптомите при втвърдяване на вените и артериите.
Съдържат също така Серотонин, Триптофан, Анандамин, Допамин, Фенилетиламин, Моноаминооксидазни инхибитори.





Те имат положителен ефект върху мозъка.
Моноаминооксидазните инхибитори (МАОИ) се използват като антидепресанти, подобряват настроението и повишават двигателната активност.

С една дума,полезни! :-)
Не знам дали като ги консумирам,ще стана по-щастлива,но пък нищо не пречи да опитвам....!



3 яйца
60 гр бяла захар
40 гр кафява захар
100 гр заквасена сметана
100 мл сладкарска сметана
60 мл олио
2 с л какао
1 ч л бакпулвер
200 гр брашно
50 гр шоколадов чипс
10-12 какаови зърна ,натрошени
пудра захар,за поръсване




Разбиват се яйцата с двата вида захар до побеляване.
Добавят се заквасената сметана,сладкарската сметана,олиото.
Разбива се добре.
Добавят се брашното с бакпулвера,какаото,като отново се разбива.
Накрая се прибавят шоколадовият чипс и какаовите зърна.
Сместа се изсипва в намаслена форма за кекс.
Пече се на 180 градуса до готовност.
При проба с клечка тя трябва да излиза суха от кекса.
Оставя се да изстине във формата ,после се изважда.
Наръсва се обилно с пудра захар.





Приятно готвене!

7 коментара:

  1. Чудесна рецепта, Краси
    и аз винаги съм готова за парче шоколадов кекс.
    Какаовите зърна попадат в категорията на супер храните,благодаря за информацията и идеята. Похапвай ги със здраве и бъди щастлива.
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, прекрасно предложение отново. Аз никога не отказвам нещо, в което има шоколад.:-))))
    Прекрасни снимки!
    Хубава петъчна вечер и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, жега, жега, но аз не отказвам шоколад :)
    И от теб си взимам парченце!
    Много полезна информация за какаовите зърна!
    Поздрави и да намериш прохлада през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  4. Кекс...с шоколад...казвам едно голямо ДА на една нежна и ефирна рецепта!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,не че не съм знаела за полезността на шоколада, ама сега направо съм щастлива ,че една от любимите ми храни е толкова добра !
    Хубаво лято и на теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мони ,Дани,черпя ви! :-))

    Поздрави и на вас и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Катерина ,благодаря ти! :-)
    СЪрдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване