"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Два вида питки с Nigella.....




Нигела.....Nigella.....едни черни ,малки,остри семенца...
Използват се за поръсване на хлебчета,за пилаф,пилешко,риба ,зеленчуци....
Не се намират лесно,но с упорито търсене.....:-)) няма начин да не успеете.
Аз ги намерих в магазина за подправки "Бахара",на ул. "Иван Асен II" 9, в София.
Между другото,там има и много други знайни и незнайни нещица.



Първите питки са
Пълнозърнести ,с нигела и овесени трици
1 ч ч пълнозърнесто брашно
2 ч ч бяло брашно
2-3 с л овесени трици
1 суха мая
1 ч л захар
1 ч л сол
4 с л зехтин
1 ч ч вода (може 50/50 ,вода/прясно мляко)
семена нигела,за поръсване
-------------------------------------------------------
Брашното се пресява заедно със солта,захарта.Добавят се маята и овесените трици.
Заедно със зехтина и водата се омесва тесто.Ако е необходимо ,се добавя още вода.
Тестото не трябва да лепне.
Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на топчета и се оформят питки.
Нареждат се в намаслена тава ,или върху хартия за печене,на разстояние .
Оставят се да втасат още половин час.
Намазват се леко с вода/прясно мляко и се наръсват със семената нигела..
Пекат се в умерена фурна,на 180 градуса ,до златисто.






Вторият вариант е още по-лесен....

500 мл хладка вода
1 прясна мая,или 3 сухи,х 7 гр всяка
50 мл зехтин
2 ч л сол
1 с л мед
1 кг брашно,приблизително
-----------------------------------
Маята се разтваря във водата ,заедно със солта,меда и 3-4 с л брашно.
Оставя се да шупне .После се добавя зехтина и останалото брашно и се омесва тесто, което да не лепне.Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Оформянето после е въпрос на време и желание....:-)
Може да се оформят 4 багети /франзелки , на възелчета,на охлюв....
Поради липса на време аз просто го разделих на 8 топки,оформени като питки и наредени в кръг в намаслена тава.
Оставят се да втасат още половин час,намазват се с вода и се наръсват със семената нигела.
Пекат се на 220 градуса около 18-20 минути,до златисто.




Приятно готвене!

3 коментара:

  1. Краси, чудесни са и двата варианта, ве съм ползвала още нигела. Дано да намеря лесно, защото ми се иска да опитам. Прекрасни предложения!:-))))
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиииииии, изглеждат невероятно!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони,
    Дани,
    благодаря ви!
    Хубави и не толкова горещи дни ви желая....!

    ОтговорИзтриване