"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пилешки дробчета с хвойна и грозде



Отново една малко нестандартна рецепта.... :-)
Ама то всеки знае как да изпържи дробчета.....защо обаче да не пробваме с нестандартна подправка ?Или отново съчетанието сладко-солено?
Когато експериментите са в кръвта ти,нищо "странно не ти е чуждо"....ако можем да перефразираме известната реплика. :-)))
В тази рецепта хвойната ,едни такива малки черни ароматни топчета....и гроздето ,и шерито придават на обикновените пилешки дробчета богат ,изтънчен вкус.




Рецептата може да е предястие за 4-ма,основно ястие за двама ...или да се приготви като сос за паста.

500 гр пресни,охладени пилешки дробчета
1 гл лук,нарязан наситно
1 скилидка чесън,счукана
10 броя плодчета от хвойна,леко счукани в хаванче
2 с л зехтин
2-3 с л сухо шери (или сухо бяло вино),но шерито е за предпочитане
сол и черен пипер
около 25-30 зърна грозде
магданоз




Пилешките дробчета се измиват на студена течаща вода и се почистват от сухожилията.
Ако ще се приготвят като сос за паста,се нарязват на малки късчета.
Иначе могат да се срежат само на две и да се приготвят така.
Зехтинът се загрява в голям тиган ,добавят се дробчетата и се разбъркват ,да се покрият всички с мазнината.Готвят се около 2-3 минути на силен огън,като се разбъркват.
Прибавят се лука,чесъна ,плодовете от хвойна,магданоза и доста черен пипер.
Котлона се намалява и се готвят още 3-4 минути,като се разбъркват.
Налива се шерито и се подправят на вкус със солта.
Оставят се врат още 1-2 минути,добавят се гроздовите зърна,разбърква се добре и котлона се изключва.
При поднасяне се наръсват с още магданоз.




Приятно готвене!
----------------------
източник ,с вариации:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"
Рийдърс Дайджест

6 коментара:

  1. Прекрасно предложение, Краси!
    Сладко, солено и много ароматно - трудно е да му се устои.
    Идеята за шери към дробчетата е чудесна, аз използвам коняк и ще се възползвам от твоята технология.
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, обичам дробчета
    и твоята по-различна рецепта ме радва!
    Наистина шерито ще е подходящо допълнение,
    а хвойна да си призная не съм опитвала!
    Но не е късно!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Я? Интересна идея, но звучи доста приятно.
    Не съм готвила дробчета от цяла вечност, може би точно тази рецепта съм чакала.
    Благодаря и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Краси, много интересна идея. Не съм пробвала да готвя хвойна, само съм я опитвала приготвена от други :). Сигурно комбинацията с грозде е много успешна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви,Диди,
    Нели,
    Дани,
    Мъх,
    Мира! :-))
    За пръв път използвам хвойна....ароматно е!
    Надявам се да допадне на престрашилите се ... :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване