"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Едно словоизлияние и една ...вече есенна рецепта!



Прясно месо,много аромати,24-часово мариноване,препечена коричка със сладък дъх и вкус.....Това е днешното ми предложение.
След толкова седмици и месеци на лека храна,съпроводена със знойни жеги и студени напитки,след последното захлаждане май е вече време за тежки мезета и червено вино.
Които сгряват кръвта,стоплят душата и създават едно такова особено настроение.......на очакване,на тревожност,но и на спокойствие.....Очаквам Коледата с огромно нетърпение, тревожа се за всичко....то днес кой ли не се тревожи :-), а съм спокойна,защото ....Ами , защото спокойствието е преди всичко състояние на духа.
Понякога трудно се постига....но с повечко упражнения се получава.
Колкото повече пиша,толкова повече неща се сещам и ми се иска да споделя....Но не желая блог за храна да се превръща в душевни словоизлияния.....
Някак ми се иска нещата да са разделени и всяко да си знае мястото.
Писането винаги ми се е отдавало с лекота и ако му се отдам и тук докрай,май няма да остане място и време за рецептите.... :-))





Та,спирам с есенните си "размисли и страсти" :-), и напред,към една от първите тежки есенно-зимни изкушения.....Естествено ,и с нови съставки.Възможно ли е аз да открия нов магазин, да вляза и да си изляза с празни ръце?"Да" би казал някой ,който ме вижда ,или чете ,за пръв път.Останалите биха извикали в един глас "Неееее!" :-)
И ще са прави.....
Новото в днешната рецепта са едно малко бурканче Mostarda d'uva e Mele и едно шишенце Barolo e Turtufo.
Или ,казано на разбран език -Горчица от грозде и ябълки ,с невероятен аромат на карамфил, и Бароло с трюфели-едно омайващо съчетание на виното Бароло с труднодостъпната трюфел гъба....

Какво още:
едно хубаво парче свинско месо,без кост
соев сос
сос от нар
кимион
кориандър
едросмлян червен пипер,на люспи
лимонов сок в изобилие
зехтин,колкото съвестта ви позволява
бяло вино.....





Месото се измива добре със студена вода и се слага в дълбок съд,който е добре да има капак.Иначе рискувате за 24 часа всички храни в хладилника ви да са се ароматизирали.
От изброените съставки ,без новите и виното,се прави маринатата.
Залива се месото и няколко пъти се обръща,да се покрие с нея от всички страни.
Налива се част от бялото вино,да стига до средата на парчето месо,слага се капака и го забравяте в хладилника поне за 5-6 часа.После го обръщате .И пак забравяте за него ...за още 5-6 часа.Може пак да го обърнете,а може и да го забравите до момента на печенето.
Когато решите ,че достатъчно си е почивало в хладилника и вече е време да му нарушите спокойствието,може да го преместите в съда за печене,поливате го с маринатата,доливате още бяло вино,почти да го покрие,и покривате отгоре с фолио.
Пече се така почти до готовност,на 200 градуса около 1 1/2 -2 часа, за 1,500 кг месо.
После махате фолиото и тук идва ред на Баролото с трюфели-поливате месото с 2-3 с л от него и изключвате фурната,като оставяте месото да се зачерви отгоре.

А уханното чътни от грозде и ябълки се сервира с вече поднесеното месо.




Приятно готвене !
И Бон Апети!!!

10 коментара:

  1. Краси, това месце ,ако ми падне и незнам какво ще остане от него, ако ,че съм на диета:))))
    УМОПОМРАЧИТЕЛНО Е, много хубави снимки пак си направила и с много вкус е поднесено!
    Прегръдки и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, великолепно предложение и напълно в твоя новаторски и експериментален дух. Страхотно съчетание на вкус и аромат към свинското - изглежда много сочно и апетитно.
    Благодаря за тази рецепта,
    поздрави и спокойни есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам аромата на трюфел. В началото когато се сблъсках с него не го одобрявах и честно казано ми беше отвратителен... но мина време и някак си неусетно се влюбих във вкуса на трюфелите!
    Чудесно предложени!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее, Краси, страхотно е това месо!
    И всеки път се наслаждавам на новите ти открия в магазините и техните приложения в кухнята :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,отдавай се по-често на размисли и страсти,звучиш много добре и някак става по-уютно!
    Месцето е страхотно,покривката също ми хвана окото,чудесни снимки отново!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Изумително хубаво месо!Достойно е направо за гурме - трапеза.Невероятна си Краси, покланям ти се!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти ,Зиче.То месцето си е диетично....ако не го съчетаваш с друго. :-)

    И аз ти благодаря за посещението,Диди!
    Поздрави и топли ,усмихнати дни! :-)

    desi_go, и моят първи опит с трюфелите не беше ...любов от пръв поглед.Но явно за някои неща се иска време,за да ги заобичаш....като със стридите. :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти ,Пепи!А ако знаеш какво удоволствие ми е да обикалям и да търся....:-))

    Благодаря ти за милите думи,Еликсир!Ама ако се развихря в откровения,може наистина да не остане време и място за рецептите... :-))

    Йоли,подобни похвали,изречени от гурман като теб, са огромно признание за мен.Благодаря ти от все сърце!И ужасно съжалявам,че не мога да се възползвам от поканите,които отправяш .
    Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Hola soy nueva en tu blog.Tus relato me gustan mucho,como te empresas y hablas de los sentimientos con el corazón.... muy bonito y tus recetas son una delicia un abrazo

    ОтговорИзтриване