"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Хляб с филе и розмарин



70 гр филе (по избор-пилешко,пуешко,свинско)
70 гр масло
1 стрък пресен розмарин (1 ч л сушен)
1/2 прясна мая за хляб
1/2 ч л захар
130 мл хладка вода
1 ч л сол
2 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
3 с л зехтин
1 с л едросмлян червен пипер
500 гр брашно,приблизително
червена хавайска сол,за поръсване



Загрява се маслото в тиган и в него се запържват нарязаното на ситно филе и оронения розмарин,около 6-7 минути,докато филето добие златист цвят.
Оставя се настрана да се охлади.
Маята се разтваря в хладката вода,добавят се захарта,солта,яйцата,зехтина и брашното и се омесва тесто,което да не лепне.
Добавят се червения пипер и охладеното филе и се омесва отново,да се смесят добре съставките.Поставя се в намаслена купа,покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.




След като е добре втасало,около 1 1/2 ч., тестото се разделя на три топки.
От тях се оформят фитили ,които се сплитат на плитка.
Слага се в продълговата кексова форма,предварително намаслена.
Отделеният жълтък се разбива с 1 ч л олио и се намазва хлябът отгоре.
Поръсва се с червена хавайска сол.
Или с каквото имате в момента-едра морска сол,сусам,маково семе,тиквено семе....




Пече се в умерена фурна,на 180-190 градуса ,до златисто.
След като се извади от фурната,се напръсква с вода и се покрива с кърпа,за мека коричка.
След 10-15 минути се изважда да изстине на решетка.





Приятно печене!

6 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Краси!
    Още като прочетох заглавието ме очарова и
    така изглежда - много пухкаво и ароматно.
    Благодаря за тази идея,
    поздрави и слънчев уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. muy rico este pan,gracias por compartir un beso www.elhornodemaria.com

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, пухкаво и апетитно! Възхищавам се много на хора, които така сръчно умеят да месят! За жалост, на мен това ми много слабо звено, вчрно че не съм правила много опити, но поне за сега нямам голям успех, а много обичам всичко ръчно и домашно замесено. Спасява ме машината за хляб, но не е същото.
    Ще се радвам, ако минеш през моя все още малък блог, там те чака една награда!
    Поздрави
    Бубу
    http://bybyskingdom.blogspot.com/2011/11/birthday-cake-vanilla-cupcakes-and.html

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за милите думи ,момичета!
    И много съжалявам за закъснелия отговор.... :-)

    ByBy,сигурна съм ,че ще се научиш.Има ли желание ,няма начин нещо да не стане.
    Благодаря ти много за наградата.Ще си я взема с най-голямо удоволствие!
    Хубава нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване