"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Кюфтенца от боб Мунг и кафяв ориз



Съвсем в духа на постите....и моя експериментаторски ,разбира се. :-)
За съжаление,денят значително намаля....стъмва се все по-рано .А това е пряко свързано със снимането на разните .....опитчета,които правя в кухнята.И с мъжете у дома....
Толкова много неща остават неснимани...за мое съжаление.
Имам цяла папка с най-различни варинати на паста....и със ужасни снимки.Не знам дали изобщо ще видят бял свят....че и машина за паста си купих....
Но...да се върнем на кюфтенцата .Или на "Мунг бургерите",както са озаглавени в книгата
"Аюрведичната кухня".




Бобът Мунг се отглежда най-вече в Индия и Китай.И там съответно най-много се употребява.От него се правят и бобени кълнове....
Готви се предимно смесен с ориз.Няма нужда да се накисва.




А сушените водорасли комбу .....За тях има много информация.Основно съдържат минерали като йод,калий,калций,желязо,магнезий и витамини от В групата, фолиева киселина.Подобряват функцията на щитовидната жлеза,дават енергия и тонус на организма.Имат антиоксидантни свойства.Предотвратяват образуването на тромби.
Спомагат за извеждането на тежките метали от организма.
Изключително подходящи за вегетарианци.




И рецептата:
1 ч ч боб Мунг (мунг-дал)
4-5 ч ч вода
2 ч ч кафяв ориз
1 стрък комбу
1/10 ч л асафетида
1 ч л олио
1/2 гл лук,ситно нарязана
1/2 ч л кимион на зърна
1/2 ч л сух риган
2 средни картофа,сварени
1 белтък
1 ч л морска сол
1/4 ч л черен пипер
2 с л пълнозърнесто брашно
------------------------------------
Бобът Мунг,оризът ,комбуто и асафетидата се слагат в студената вода и се варят до готовност.Обикновено бобът и кафявият ориз са готови за около час.
Олиото се загрява в тиган и се запържват кимиона, ригана и кромида,докато лукът омекне.Когато бобът и оризът са готови ,се смесват с лука ,намачканите картофи, белтъка,
солта и черния пипер.Добавя се брашното ,ако е необходимо да се сгъсти сместа.
Всичко се намачква с вилица .Оформят се малки питки /кюфтенца,които се запичат н незалепващ тиган,първо от едната страна,после се обръщат от другата.
Аз ги наредих в тава ,върху пекарска хартия и ги изпекох на фурна.






Приятно готвене!

3 коментара:

  1. Краси, Честит празник!
    Много любов и разбирателство в семейството ти!
    При теб винаги има нови продукти и ми е интересно да прочета!
    Обичам кафяв ориз и кюфтенцата със сигурност са много апетитни!
    Не се притеснявай за снимките, качи рецептите заедно с тях :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, това е чудесна рецепта -
    харесвам експериментаторски идеи и информацията, която ни предлагаш.
    Беше ми интересно да прочета и ми допадат тези кюфтенца, обичам и кафяв ориз.
    И аз като Дани, си мисля, че снимките са само онагледяващ елемент към рецептата и ще бъде полезно да качиш повече рецепти.
    Сърдечни поздрави,
    хубав и усмихан ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти,Дани! Радвам се ,че съм полезна!
    Диди,чудесна е и защото позволява доста импровизации.Опитвала съм я и с червен боб, и със шарен....
    Колкото до снимките...Като знам аз как се впечатлявам от ефектни фотографии,просто сърце не ми дава да публикувам едни такива семпли ,затъмнени ...:-)

    Хубав и усмихнат ден,момичета! :-))

    ОтговорИзтриване