"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Орехови бисквитки с вода от портокалови цветчета


И така.........
Пак е време за Коледа.За аромати.За подаръци.За мнооого готвене.
За сладкиш.За пълнена пуйка....или патица по пекински (моят избор за тази Коледа :-)),
за боровинков сос или ориз с шафран в портокалови купички....
Вариантите са толкова много ,че едва ли ще се сетя за всички.
Ама май и няма нужда.Всеки подбира своите според вкус и предпочитания.
Аз,както винаги ,не изневерих на себе си.Сдобих се с още една кулинарна Коледна книга.... :-) .Колко ще я използвам тази Коледа,не знам....Но е страхотно вдъхновение...ако ти липсва,разбира се.





Иска ми се,или поне се опитвам ,всяка Коледа да правя различни неща.
Да,да,знам ,че има традиционни ,изпитани и мноого вкусни рецепти,обичани и правени всяка година.И у дома ще има поне едно традиционно -прословутият Щолен,който аз обожавам.Домашният ,разбира се....Не че готовият от магазина не е вкусен,но....
И така,чудейки се какво ново да бъде ,реших ,че мога да започна с едни лесни ,вкусни и трайни бисквитки,но да сменя аромата им.
Вместо познатите джинджифил,канела,бадем или ванилия,аз реших да заложа на портокалов аромат.Но не стандартния портокалов сок,а вода от портокалови цветчета.
Ароматът е по-наситен и по-ясно изразен.



И рецептата:

120 гр брашно
115 гр масло
30 мл вода от портокалови цветчета
20 мл студена вода
115 гр орехи
50 гр пудра захар
още малко пудра захар,за поръсване
----------------------------------------------
Най-лесният начин е да се разбъркат продуктите в робота:първо брашното и маслото се разбъркват до трохи,после се добавят захарта,орехите ,отново се разбива ,докато се смесят и накрая се добавят течностите,за да стане тесто.
Ако се прави на ръка,орехите трябва да са ситно натрошени ,но не смлени.
Последователността е същата:маслото и брашното се стриват на трохи.
Добавят се орехите и захарта,разбъркват се добре и накрая се прибавят портокаловата и обикновената вода.
Оформянето е лично предпочитание.
Могат да се оформят на топчета,или ,както в моя случай ,на кифлички,на пръчици...
Редят се в намаслена тава,или върху пекарска хартия и се пекат в загрята фурна на 160 градуса около 10-на минути.
Изваждат се от тавата и се наръсват с пудра захар.



Весели празници!

7 коментара:

  1. Чудесни орехови бисквитки :) ! Поздравления ! А снимките - вълшебни с много Коледно настроение !
    Благородно завиждам за хубавате книга :) и се надявам да споделите рецепти от нея!
    Хубава съботна вечер :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за удоволствието, Краси!
    Оформлението, ароматните бисквитки с орехи, книгите, снимките -
    всичко е много красиво, зареждащо и празнично!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова Коледно, Краси! Толкова приятно с тези интересни бисквитки, и вода от портокалови цветчета...Много настроение носят и снимките и поста! Благодаря за приятните мигове!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за топлото и ароматно подсещане и нагласа за идващите приятни празници!Рецептата ми хареса!Снимките ,са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  5. Feliz navidad,tu receta muy rica un beso,www.elhornodemaria.com

    ОтговорИзтриване
  6. Снимките са чудесни!
    Надявам се да видим още хубави идеи от тази книжка:)

    ОтговорИзтриване
  7. ivana,
    Диди,
    Candy,
    Нели,
    mari carmen,
    Мъх,
    благодаря ви много за милите думи!
    Поздрави и усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване