"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Киш с гъби


На фона на всички сладости,приготвяни и предлагани този месец,нещо солено ,вкусно и бързо.Подходящо за предястие на празничната трапеза.



За блата:
190 гр брашно
щипка сол
125 гр масло
3-4 с л студена вода

За плънката:
400 гр гъби-аз използвах кладница
2 с л зехтин
1 с л масло
1 скилидка чесън,намачкана
1 с л лимонов сок
2 с л накълцан магданоз
2 яйца
200 мл готварска сметана
100 мл прясно мляко
65 гр настърган Пармезан
сол и черен пипер



Брашното и маслото се стриват на трохи.Добавят се солта и вода,да се получи тесто.
Тази процедура може да се изпълни в робота.Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за половин час.
Гъбите се измиват и се нарязват на ситно.
В тиган се загряват зехтина и маслото и се запържват гъбите за 3-4 минути.
Добавя се чесъна,подправят се със сол и черен пипер и се задушават ,докато изври течността и останат само на мазнина.
Отстраняват се от котлона и се подправят с магданоза и лимоновия сок.
Тестото се разточва на кръг и се разстила в тавичка за пай,като се прави и борд отстрани.
В него се изсипват гъбите .
Яйцата се разбиват с вилица или телена бъркалка заедно със сметаната и прясното мляко.
Изливат се върху гъбите.Отгоре се наръсва настъргания Пармезан.
Пече се на умерена фурна около 30 минути,до златист цвят.



Приятно готвене!

5 коментара:

  1. Леле, огладнях! А като гледам какво съдържа- все любими и вкусни съставки. Не съм правила киш досега. Чудесно предложение, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се да ти допадне!А и бързо става....
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, страхотно изглежда този киш, въпреки, че не обичам гъби. Т.е. такива, купени не обичам. Диворастящи да. И набере ли тати напролет, непременно ще си направя като твоя....
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    Траяна,
    Благодаря ви!
    И честит първи сняг!!! :-))
    Хубава нова седмица!

    Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване