"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Спаначени суфлета



Една рецепта от Fiesta.tv.
Която и рецепта да съм направила от там,винаги се получава.
Тази е от предаването "Майстори готвачи"...Наистина са майстори-и като вкус,и като визия, и като бързина и сложност на рецептите,ястията им са винаги страхотни!





за 4 купички:
500 гр спанак,пресен
5 яйца
250 гр сирене
сол,червен пипер,черен пипер,вегета,чесън на гранули
200 мл готварска сметана
настърган Пармезан
масло за намазване на купичките



Спанака се задушава за около 4-5 минути в сгорещено олио,да омекне.
Оставя се да изстине за 4-5 минути.
Добавят се 1 яйце,натрошеното сирене и подправките.Обърква се добре,да се смесят всички съставки.
4 купички ,в които може да се пече на водна баня ,се намасляват.
Спаначената смес се разпределя в тях.





Върху всяка се долива по около 50 мл сметана и се чуква отгоре по едно яйце.
Наръсват се с настъргания пармезан и се слагат в дълбока тава.
Налива се топла вода до средата на купите и се пекат на водна баня на 150 градуса до златист цвят,около 1 час.





Спанака може да се замени с всякакъв зеленчук.




Приятно готвене!

Шоколадов кекс в кухненски робот



1 1/2 ч ч брашно с набухвател
1/3 ч ч какао
1 ч л сода бикарбонат
125 гр масло,нарязано
1 ч ч захар
4 яйца
3/4 ч ч заквасена сметана



Къдрава форма за кекс се намазва с разтопено масло или олио.
Фурната се загрява на 180 градуса.
В кухненския робот се слага брашното,какаото и содата.
Добавят се маслото и захарта.
Разбиват се на умерен режим /степен 1/, 20 секунди или до получаването на фини трохи.
Яйцата леко се разбиват с вилица,смесват се със заквасената сметана и се добавят в робота.
Разбива се до получаване на гладко тесто.
Сместа се изсипва в приготвената форма и се пече до готовност,около 40-45 минути.
При проба с клечка тя трябва да излиза суха.
Кекса се изважда да изстине върху решетка.




За шоколадовата заливка:
100 гр шоколад
20-30 мл прясно мляко
филирани бадеми ,за поръсване
----------------------------------
Шоколада се разтопява в млякото на котлона.
Като започне леко да стяга ,се залива кекса.
Наръсва се с бадемите.




Приятно готвене!
-------------------
изт:"Чудесни бързи сладкиши"
издателство:Кибеа

Фокачиа с брашно от нахут и зелени маслини



1/2 прясна мая
200 гр брашно от нахут
300 гр бяло брашно,приблизително
450 мл хладка вода
1 ч л сол
1 ч л захар
3 с л зехтин
10-на зелени маслини,без костилки,нарязани на колелца
1 домат,нарязан на кубчета
1 с л сух босилек
1 с л едра морска сол,или едра хималайска сол
-------------------------------------------------------------
Маята се разтваря във водата със солта и захарта.
Добавят се брашната,2 с л зехтин и се омесва тесто.
Покрива се и се оставя на топло да втаса,докато удвои обема си.
Премесва се и с ръце се разстила в тава.Става голяма фокачиа,аз използвах правоъгълна тава с размери 45/30 см.
Напръсква се с 1 с л зехтин,наръсва се със солта,нареждат се отгоре нарязаните маслини,домати и се посипва с босилека.
Оставя се да постои още половин час .
Пече се на 180 градуса до златисто.




Приятно готвене!

Още изкушения в книги ..... :)







Дип от сирена и шери



за 4 порции:
75 гр козе сирене
75 гр синьо сирене
5-6 листа градински чай
2-3 стръка копър
1 скилидка чесън,намачкана
3-4 с л шери
солени бисквитки,за сервиране




Сирената се намачкват в купа.
Градинския чай и копъра се накълцват и се добавят към тях.
Добавя се чесъна и сместа се пюрира в робот или с пасатор.
Добавя се постепенно шерито,докато се получи гладка смес.
Прехвърля се в съд за сервиране.
------------------------------------
Сирената и зелените подправки могат да са по ваш избор.
А ако нямате шери,може да се замени с бренди.
Аз добавих и едно пакетче крема сирене.




Приятно готвене!
------------------
източник:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"
Рийдърс Дайджест

Супа със свинско месо и паста



Рецептата няма точни пропорции,зависи от това ,за колко човека искате да я приготвите.

свинско месо,нарязано на малки хапки
моркови,обелени и също нарязани на ситно
картофки,на кубчета
1 малка глава лук,нарязана на ситно
паста в нестандартна форма, /при мен на фигурки :)/
прясно мляко, /за 4 порции супа слагам приблизително 4 с л прясно мляко/
сол,черен пипер
3-4 с л зехтин
телешки бульон/гореща вода
магданоз
малко червен пипер

марината:
балсамов оцет
червено вино



Нарязаното месо се маринова за 2-3 часа в смес от балсамов оцет и червено вино в количество да се покрие.
Загрява се зехтина в дълбока тенджера и се запържва отцеденото месо ,докато промени цвета си.
Добавя се лука,запържва се за 2-3 минути,после се добавят нарязаните моркови и картофки.След като се запържат и те за около 3-4 минути,се слага червения пипер,разбърква се и се налива гореща вода или телешки бульон,в количество 1/3,т.е. 1 част продукти,3 части течност.
Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се оставя да ври на слаб огън ,докато се сварят продуктите,за около 30 минути.
Добавят се пастата и прясното мляко и се вари още 6-7 минути до готовност на пастата.
Сваля се от котлона и се наръсва с пресен магданоз.



Приятно готвене!

Салата от червен лук и портокали



за 4 порции:
300 гр червен лук
3 средни портокала
3 с л зехтин
1 с л бял винен оцет
2 с л шери
1 с л нарязан пресен копър
сол,черен пипер




Лука се нарязва на колелца.
Портокалите се обелват ,почистват се от бялата част и се режат на резени.
Смесват се в купа.
Приготвя се сос "Винегрет" от зехтина,оцета,шерито,сол и черен пипер.
Залива се салатата с дресинга.
Поръсва се с копъра.




Приятно готвене!
-------------------
източник:
"Кулинарна енциклопедия"
изд. Хермес

Картофен флан с праз лук



3-4 средни картофа,сварени
200 мл готварска сметана
2 яйца
1 малък стрък праз,накълцан на ситно
сол,черен пипер на вкус
пикантен червен пипер,по желание
магданоз,накълцан
масло ,за намазване на купичките




Картофите се намачкват с преса ,добавят се останалите продукти .
6 формички за суфле или крем карамел се намасляват и сместа се разпределя в тях.
Слагат се в тава,налива се вода до 2/3 от височината на купичките и се пекат на водна баня на 150 градуса до готовност,около 45-50 минути.
Оставятя се да изстинат около 15 минути ,после с нож се минава по стените на формите.
Изваждат се от формите и се украсяват по желание.




Приятно готвене!

Лимонови бисквитки с меласа



125 гр масло,меко
1/2 ч ч захар
лимонова кора от 1 лимон
1/2 ч ч меласа
1 яйце
1 ч ч бяло брашно
1 ч ч пълнозърнесто брашно
1 ч л бакпулвер
щипка сол
1-2 ч л лимонов сок





Маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцето, меласата,лимоновия сок,лимоновата кора и се разбърква добре.Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и солта.
Омесва се добре.Оформят се топчета колкото орех ,редят се в намаслена тава ,или покрита с
пекарска хартия и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 9-10 минути.Не се препичат,защото стават твърди.Трябва да са мекички отгоре при натискане с пръст.
След изваждане от фурната се вадят веднага със шпатула от тавата,за да не продължат да се пекат.
След като изстинат добре,се съхраняват в затворен съд.
На другия ден са още по-мекички и вкусни.




Приятно готвене!

Турски кюфтета с млечен сос

Защо турски?
Ами не знам,предполагам заради подправките. :)
Така пише в рецептата,така я пиша и аз.
Лесна,бърза,вкусна и подлежаща на импровизации.....




за 4 порции:
350 гр телешка кайма
150 гр свинска кайма
2 гл лук,нарязан на ситно
1 скилидка чесън,намачкана
2 яйца
кимион,канела на прах,смлян джинджифил,
лют червен пипер /по желание/
настъргано индийско орехче

за соса:
1 кофичка кисело мляко
сол,черен пипер
2 скилидки чесън,намачкани
2 с л майонеза




Каймата се омесва с яйцата,лука ,чесъна и подправките.
Оформят се около 18-20 малки кюфтенца.Пържат се в сгорещено олио или масло.
Киселото мляко се подправя със сол,черен пипер,чесъна и майонезата .Охлажда се поне за 1/2 час в хладилник.
Гарнитурата е по желание.В оригиналната рецепта е задушен спанак.
Аз предпочетох картофки...




Приятно готвене!
-------------------
източник:
Кулинарна енциклопедия
изд."Хермес"
/с вариации/

Мъфини с портокал и марципан



175 гр марципан
2 яйца
75 гр масло
200 мл айрян
75 гр захар
щипка сол
2 ч л настъргана портокалова кора
2 с л портокалов ликьор
200 гр брашно
1 ч л бакпулвер
филирани бадеми ,за поръсване
1 портокал,обелен ,всеки резен разрязан на две
--------------------------------------------------
Марципанът се нарязва на кубчета и заедно с яйцата и маслото се разбива на гладка маса.
Добавя се айрянът,захарта,солта,ликьорът и портокаловата кора,като се разбърква добре.
Добавят се и брашното с бакпулвера,предварително пресяти.
Във всяка формичка се слага по 1 с л тесто,слага се 1/2 резен портокал и отново тесто,до 2/3 от обема на хартиената кошничка.
Поръсват се с филираните бадеми.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути,до златисто.




Приятно готвене!

-------------------
източник:
"Да печем с любов"

Бадемова торта с моркови и ананас

Рецептата на тази торта видях при Ивейн.
Естествено ,с малко промени от моя страна,се получи една сравнително лесна и бърза ,но много вкусна тортичка.




блатове:
3 яйца
2 ч ч захар
2/3 ч ч олио
4-5 с л сок от компота ананас
1 1/2 ч ч брашно
1 ч л какао
1 ч л сол
1 ч л бакпулвер
1 1/2 ч ч моркови,ситно настъргани
3-4 резена ананас от консерва,нарязан на кубчета
1 ч ч смлени бадеми

крем:
500 гр маскарпоне
100 гр масло,меко
250 гр пудра захар

сироп:
сока от консервата ананас

украса :
филирани бадеми





Яйцата се разбиват със захарта.Добавят се олиото,сока от ананаса,брашното,какаото , солта и бакпулвера.Разбива се добре.Накрая се добавят нарязаният ананас,настърганите моркови и смлените бадеми.
Пекат се три блата във форма с диаметър 20 см.
Блатовете стават меки и сочни и е по-лесно да се изпекат отделно,вместо да се пече наведнъж и да се реже на три.
За крема:Разбива се маслото със захарта,добавя се маскарпонето и се разбива добре на пухкав крем.
Тортата се сглобява по стандартния начин:
Слага се един блат в сервизна чиния или върху подложка,сиропира се с част от ананасовия сок,намазва се с крем.Слага се втория блат,сиропира се и се намазва с крем.Третия по същия начин,като след сиропирането се омазва цялата торта с останалия крем.
За украсата:
Филираните бадеми се изсипват в широка чиния.
Тортата се държи с една ръка,а с другата ,с шепа се лепват бадеми отстрани.Доста ще изпадат :)),но след два-три пъти полепват достатъчно.




Приятно готвене!

Кошнички с пастет от черен боб



200 гр черен боб
2 скилидки чесън
50 мл зехтин,приблизително
хималайска сол на вкус
1-2 с л сусамов тахан ,по желание
черен пипер
кори за баница




Бобът се накисва от предишната нощ.
На следващия ден водата се изхвърля,налива се нова и боба се вари до готовност, около 2 часа.След като поизстине малко,се прецежда, добавят се останалите продукти и сместа се пасира на пюре.
От корите за баница се изрязват квадратчета .Слагат се две квадратчета едно върху друго, като върховете им не се застъпват.Слагат се във форми за мъфини и се запичат за около 5-6 минути в предварително загрята фурна.
Пюрето от боб се слага в пош/шприц и се шприцова в кошничките.
Украсата е по желание,при мен -мариновани маслини .




Приятно готвене!

Сандвичи с ябълка,Чедър и Ементал

Вчера ,при поредното пазаруване ,си купих поредната готварска книга- "Кулинарни шедьоври за 30 минути" на Рийдърс Дайджест. :) - с много рецепти,невероятни илюстрации и съвети!
И търсейки рецепта за днешната вечеря,харесах тези непретенциозни ,но много вкусни сандвичи.Чиято технология на приготвяне все пак успях да попроменя... :))
Стават бързо,лесно и си заслужава да се опитат.




за 4 порции:
1 средна червена ябълка
4 дебели филии пълнозърнест хляб /моите са с бял/
150 гр сирене Чедър,Ементал /при мен и от двата вида,за експеримента :)/
меко масло за намазване на филийките
8 листа прясна салвия -градински чай
шарен черен пипер-смлян




Ябълките се измиват,разрязват се на четвъртинки,почистват се от сърцевината и всяка се нарязва на тънки резени.
Сиренето се нарязва на ситно или се настъргва.
При мен-Чедъра го настъргах,а Ементала го сложих на слайс.
Филийките хляб се намазват с маслото,нареждат се резени ябълка и отгоре се слага сиренето.
Запичат се в грил за около 4-5 минути,докато сиренето се разтопи.
Салвията се измива и се накълцва на дребно.
Сандвичите се наръсват със салвията и със смлян шарен пипер и се поднасят топли.





Приятно готвене!

И пак тарталетки....... :)



250 гр бутер тесто
2 яйца
50 гр извара
100 гр филе ,по избор
50 гр моцарела
50 гр кашкавал
магданоз
по 1 с л тиквени и слънчогледови семки




Тестото се изрязва на кръг,по голям от диаметъра на формите и се разстила в тях.
Продуктите за плънката се смесват в купа.
Разпределят се във формите.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути, до зачервяване.




Приятно готвене!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2011 г. !




Честита нова година ,приятели!
Нека е спорна,богата,пълна с любов,приятелство,мир и светлина!
Весел празник!