"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солени бриоши със сирене



200 мл прясно мляко
1/2 прясна мая за хляб
2 ч л захар
1 ч л сол
2 яйца /1-я жълтък се оставя за намазване отгоре/
80 гр масло,разтопено
500 гр брашно,приблизително
250 гр сирене,за плънка




Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със солта ,захарта и 1-2 с л брашно.
Оставя се да шупне.Добавят се останалите продукти,без сиренето, омесва се на тесто,което да не лепне и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на 12-16 топки.Във всяка се поставя по парче сирене,завива се на топка и се поставят във форми за бриоши или за мъфини.
Втасват още веднъж за около 1/2 час.
Намазват се с жълтъка,разбит с малко вода или олио.
Могат да се наръсят с едра морска или хималайска сол.
Пекат се на 180 градуса около 20-25 минути,до златисто.




Приятно готвене!

Шоколадови трюфели със смлени лешници и тонка боб



150 мл сладкарска сметана
300 гр черен кувертюр
50 гр масло
100 гр смлени лешници
настърган тонка боб




Шоколадовия кувертюр се надробява в купа.
Сметаната се загрява до кипване и се налива върху шоколада.
Разбърква се ,докато се разтопи шоколада.Добавя се маслото,тонка боб и половината от смлените лешници.
Разбърква се добре и се оставя в хладилник за една нощ,да стегне.
На другия ден с влажни ръце се оформят топчета,които се овалват в останалите смлени лешници.




Приятно готвене!

Крем с тиква и Маскарпоне



за оранжевия слой:
500 гр сварена тиква
1 пакетче желатин
150 гр захар
1 ч л канела

за белия слой:
300 гр Маскарпоне
100 мл течна сладкарска сметана




Сварената тиква се пасира заедно със захарта и канелата.
Желатина се приготвя според указанието на опаковката:обикновено се разтваря в 100 мл вода и след 10-на минути се разтопява на водна баня,като се внимава да не завира,защото губи желиращите си свойства.
Добавя се към пасираната тиква.
Сместа се разпределя в десертни чаши/купички.
Ако ви се заиграва ,те се поставят наклонени ,за да се получи по-интересен вид на десерта.
Когато сместа се стегне,за около 2 часа на стайна температура,или за около час в хладилник, отгоре се добавя бялата част.
Сметаната се разбива с миксер на твърд крем.Добавя се Маскарпонето и се размесва добре.
Украсата е изцяло въпрос на лична фантазия....




Приятно готвене!

Кюфтенца с "изненада"

Една рецепта с много възможности...
Малки...или по-големи,със ...или без изненада,кюфтенцата са все вкусни и страхотни.
А вариантите за поднасяне са ...безброй.




500 гр кайма
2 гл сварено червено цвекло
1 ч л кимион,смлян
1 ч л черен пипер,смлян
1/2 ч л лют червен пипер,по желание
магданоз,сол,
2 яйца
4-5 с л галета




Каймата се омесва с яйцата и подправките.
Цвеклото се нарязва на малки парченца.
Оформят се топчета от каймата и във всяко се слага по парче цвекло.




Пържат се в горещо олио.




Могат да се поднесат със салата,с пюре от боб ,с пържени картофки...





Единия вариант при мен е със салата от :
червено цвекло
авокадо
ябълка
червен лук
магданоз
сол,лимонов сок
Цвеклото,авокадото и ябълката се нарязват на кубчета.
Чурвения лук се нарязва на шайби ,а магданоза -на ситно.
Смесват се в купичка и се подправят на вкус със сол и лимонов сок.




Другият вариант е със сос от боб Азуки.
Боба се сварява до готовност.Прецежда се ,пасира се и се подправя на вкус със сол,черен пипер,зехтин и червен пипер.


Млечен шейк с тиква

Сезонът на тиквите...супи,гарнитури,кремове,пайове,чийзкейкове,плънки,сладоледи....на всичко може да се сложи тиква! :))
Аз поне не открих къде не би могла да бъде добавена...
И шейк...?!
Защо не!
Може би не е традиционната зимна напитка за тези мразовити дни,но пък....удоволствието в кухнята е основно от експериментите!




Няма да давам точни пропорции.Зависят само от вас и компанията... :)
Сварена тиква,подсладена на вкус ,със щипка канела ,прясно мляко и .....кубчета лед.По
желание.... :) Аз поне ,освен чай и кафе, нищо друго не мога да пия топло ...
Тиквата се слага в блендер,добавя се захар и се миксира до крем.Добавя се канелата и по малко се долива прясно мляко до желаната гъстота.
Малко кубчета...да дрънкат в чашата ,и воала,една страхотна напитка !




Приятно ....пиене! :))