"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Свинско с мариновани царевички по тайландски



500 гр свинско месо,нарязано на хапки
100 мл алкохол / използвах напитка Соджу,вид житен алкохол/
2 скилидки чесън,намачкани
1 пълна с л Teriyaki Sause
1 пълна с л тайландска марината
1 голям морков,нарязан на жулиени
черен пипер
едросмлян червен пипер
1 консерва мариновани царевички
2 с л олио



Месото се маринова в алкохола,тайландската марината ,Терияки соса,чесъна черния и червения пипер около 1-2 часа.
Олиото се загрява в тиган и месото се запържва ,докато промени цвета си.
Добавя се маринатата,около 100 мл гореща вода ,моркова и ястието се задушава до извиране на водата.
Добавят се отцедените от маринатата царевички и след около 5 минути се отстранява от котлона.




Приятно готвене!

"Мусака" от тиквички,кайма и ориз

Чудих се как да нарека това ястие,и освен с думата мусака ,с друго не можах да го свържа.
Думата запеканка хич не ми допада....макар че доста се доближава до ястия ,които съм срещала под това име.
В крайна сметка името едва ли има чак такова значение...не вярвам да стане световен шедьовър :)) .
Много удачна рецепта,когато ви се хапват пълнени тиквички,но нямате време или не ви се стои до печката с часове...по същия начин правя и "Пълнени чушки" ,само заменям тиквичките с чушки...и сърми.Когато не ми се занимава да ги завивам една по една ,просто накълцвам лозовите листа заедно с останалите продукти.



2 средни тиквички,настъргани
1 голям морков,настърган
1 гл лук,накълцана на ситно
100 гр кайма
100 гр ориз
магданоз,накълцан
копър,накълцан
черен пипер
едро смлян червен пипер
3 с л доматено пюре /1 настърган домат/
сол на вкус
2-3 с л зехтин
вода




Всички продукти се слагат в тавичката за печене и се объркват добре.
Вода се налива до средата на продуктите.
Мусаката се пече на умерена фурна до извиране на водата.





Ако си спестите каймата,се получава чудесно вегетарианско ястие.



Приятно готвене!

Какаови мъфини със шоколадови пръчици


225 гр брашно
90 гр кафява захар
1 ч л бакпулвер
2 с л какао
щипка сол
1 средно яйце
2 ч л ванилия
100 мл олио
250 гр кисело мляко
100 гр шоколадови пръчици
------------------------------------
Аз сложих и около 60-70 гр шоколадов чипс...







Фурната се загрява на 200 градуса .
Форма за мъфини се покрива с хартиени такива ,или самата форма се намаслява.
Брашното се пресява в купа и се смесва със захарта,бакпулвера,какаото и солта.
В средата се прави кладенче.
Счупва се яйцето вътре,добавят се ванилията ,олиото и киселото мляко.
Разбърква се добре,докато тестото стане гладко,после се добавят шоколадовите пръчици и чипса,ако използвате и отново добре се разбърква.
Сместа се разпределя във формите и се пече 18-20 минути,докато мъфините бухнат.





Приятно готвене!

източник:


Още предизвикателства...






Терин от пилешки дробчета с Марсала



500 гр охладени пилешки дробчета
150 мл Марсала
100 гр масло
1 гл лук
2-3 скилидки чесън
2 дафинови листа
1/2 ч л хималайска сол
черен пипер на вкус
щипка червен пипер ,едро смлян
50 мл сух вермут




Дробчетата се заливат с Марсалата и се мариноват за една нощ в хладилника.
Лука се нарязва на ситно,чесъна се намачква.
2-3 с л масло се загряват и се запържват лука и чесъна за около 3-4 минути.
Добавят се дробчетата и подправките.Готвят се около 5-6 минути.
Отвътре трябва да останат розови.Добавя се вермута и се готвят ,докато се изпари течността.
Охлаждат се .Отстраняват се дафиновите листа.
Добавя се останалото масло и сместа се пасира в кухненски робот или с пасатор.
Продълговата форма се покрива с прозрачно фолио и пастета се изсипва в нея.
Притиска се добре ,покрива се отгоре с фолио и се охлажда в хладилник за поне 6-7 часа.




Изважда се върху подложна чиния .
Може да се предложи с препечени филийки...
Или като пастет за закуска...
Или като основно ястие със зелена салата...





Приятно готвене!

Пиле Шермула със зелен боб



за 4 порции:
4 пилешки бутчета
марината Шермула:
1 с л кимион
1 с л кориандър
1 ч л индийско орехче
1 ч л едро смлян червен пипер /може лют,ако предпочитате/
1 гл лук,ситно нарязана
3 скилидки чесън,ситно накълцани
2-3 стръка магданоз,нарязан
1 стрък розмарин,на ситно нарязан
лимонов сок,сол-на вкус
--------------------------------------
250-300 мл бяло вино ,за печенето
зехтин
гарнитура:
450 гр зелен боб /използвах замразен/
стрък розмарин за ароматизиране
сол,бял пипер-на вкус




Зеления боб го приготвих в уред за варене на пара.
Розмарина се слага в тавичката за подправки,отгоре зеления боб в отделна тава.
Така боба се ароматизира без досег с подправката и аромата е много наситен.
След като се извади от уреда,се подправя на вкус със солта и белия пипер.
Ако не обичате розмарин,може да използвате копър.
При липса на такъв уред боба може да се задуши и на котлона.
Или да се използва готов,от консерва.




Продуктите за маринатата Шермула се смесват и с получената трошлива каша се обтриват бутчетата от всички страни.Оставят се в хладилник за поне 2 часа.




Слагат се в тавичка,напръскват се със зехтина и се налива виното отстрани,около бутчетата.Пекат се на 190 градуса около 55-60 минути,до готовност.




Резултата е много ароматно и сочно пилешко...
Бялото вино е просто задължително... :))





Зелена салата с печено кашу



1 салата /маруля,Лоло роса,Лоло бионда.../
1 краставица,на кубчета
15-20 маслини без костилки,нарязани на кръгчета
2 варени яйца,разрязани на 6
2 стръка пресен лук
100 гр печено кашу
настърган Пармезан
дресинг:
хималайска сол
лимонов сок
зехтин




Салатата се накъсва в голяма купа.
Добавят се останалите продукти.
Подправя се на вкус с дресинга и се наръсва с Пармезана.




Приятно готвене!

Пилешки бутчета със Sherry



за 4 порции
4 бутчета
3 с л олио
1 гл лук,накълцан
6 с л Sherry
200 мл бульон /гореща вода/
125 гр гъби
черен пипер,сол
-------------------------------
Бутчетата се измиват и се натъркват със сол и черен пипер.
Олиото се загрява в дълбок тигани бутчетата се запържват от двете страни до порозовяване.Добавят се нарязания лук,шерито и бульона ,захлупва се и се задушават на тих огън около 25-30 минути.
Добавят се нарязаните на филийки гъби ,досолява се при необходимост и се задушава още 5-6 минути.
Гарнитура-по желание.





Приятно готвене!

------------------
източник:с вариации
"Кулинарна енциклопедия"
изд. Хермес

Тиквички на грил със задушен динкел



Постите започнаха.И макар,че не се придържам стриктно към тях,ще опитам поне да приготвям повече зеленчукови и здравословни ястия.
Тази рецепта ,освен че е здравословна , е и веган.
Не е търсена умишлено,просто такава ми попадна...




за 4 порции:
2 малки тиквички /1 голяма/
200 гр динкел,сварен /вари се около 2 часа/
кората и сока на 1/2 лимон
магданоз,мащерка,босилек и майоран
1 скилидка чесън,накълцана
4 с л зехтин




Тиквичките се нарязват на колелца и се пекат на грил-тиган.
Сварения и охладен динкел се смесва с ароматните подправки,чесъна,зехтина,лимоновата кора и лимоновия сок.
Грилованите тиквички се нареждат в сервизна чиния,подправят се със сол,а в средата се слага подправения динкел.




Приятно готвене!

Ябълков кекс с лешници и маслена глазура

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!!




1/2 ч ч масло,меко
1 1/2 ч ч захар
2 яйца
4 ябълки,настъргани
2 ч ч брашно
2 ч л бакпулвер
1 ч л индийско орехче
2 ч л канела
1/2 ч л сол
1/2 ч ч натрошени лешници

за глазурата:
1/2 ч ч масло
1 ч ч пудра захар
филирани бадеми за поръсване




Брашното,солта,бакпулвера,канелата и индийското орехче се пресяват в купа.
Маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцата едно по едно,като се разбива добре след всяко.Добавят се настърганите ябълки и се размесва добре.
Добавя се сухата смес и се разбърква до смесване.Накрая се прибавят ядките.
Правоъгълна форма за кекс се намаслява и дъното й се покрива с хартия за печене.
Сместа се изсипва във формата и се заравнява .
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути,до златисто.
Ако започне да загаря отгоре ,а вътре е още недопечен,се покрива с алуминиево фолио.
Когато е готов,се оставя да изстине във формата почти напълно.
Ако се опитате да го извадите още топъл,ще се натроши,защото е много сочен.
Когато е добре изстинал,се минава с остър нож по стените на формата и отлепения кекс се изважда в поднос.




За глазурата:
Маслото се разтопява на котлона,добавя се пудрата захар и се бърка на котлона до разтварянето й,около 5-6 минути.
С топлата глазура се намазва кекса.
Наръсва се с филираните бадеми ,докато е топла и течна глазурата,за да залепнат.





Приятно готвене!

Мъфини с кокос и шоколадов чипс



200 гр брашно
1 с л бакпулвер
50-60 гр кокосови стърготини,обезмаслени
1 L яйце
130 гр захар
250 гр кисело мляко
100 мл олио
1 ч л ванилия
100 гр шоколадов чипс
.................................................................................
Брашното,бакпулвера и кокоса се смесват в купа.
Яйцето се разбива със захарта с телена бъркалка или вилица.
Добавят се киселото мляко ,олиото и ванилията.
Сухите съставки се долавят към течните и се разбърква до смесването им.
В хартиени формички,поставени в метална форма за мъфини ,се слага по 1 с л от сместа, слагат се 10-на копчета шоколадов чипс и се слага по 1 ч л от сместа,да ги покрие.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-25 минути,до златисто.






Приятно готвене!