"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Органик хляб с маслини и сушени домати....

.........и още един хляб ,привлякъл вниманието ми. :))
Не мога да избягам от страстта си към експерименти.Не знам дали у дома им харесва....
Казват ,че е така,изяждат всичко....явно опитите ми се получават.
А при този наплив от нови продукти по магазините как човек да не се впусне в изследване на нови вкусове,аромати и съчетания.
Като вземем предвид и че пролетта вече почти трайно се настани навън,всякакви по-леки храни неудържимо започват да привличат вниманието ми.
Като изцяло зеленчукови и здравословни продукти ,които освен това са и малко нестандартни за обикновената българска кухня,се оказаха рецептите от Аюрведичната кухня.Не мисля,че тя ще стане основен начин на хранене у дома,но в нея има много интересни и полезни рецепти,които могат да помогнат на организма ни по-лесно да се пренастрои от зимните месеци към летните горещини.
Ще посветя специален пост на Аюрведа -кухнята,а сега ....към хляба.
Основната рецепта видях ТУК.
В този блог има невероятно много органик и здравословни рецепти.
Надявам се да мога да приготвя поне половината ,защото си заслужават.
Аз ,разбира се ,използвах наличните у дома органик брашна и пак се получи един страхотен ,ароматен,влажен и вкусен хляб.




Ще напиша оригиналната рецепта,а в скоби ще напиша моите промени:
1/2 ч ч органик ръжено брашно /1 ч ч органик пшеничено тип 1050/
1/2 ч ч органик бяло брашно от спелта
3/4 ч ч органик пълнозърнесто брашно от спелта /органик пълнозърнесто ечемичено брашно/
1 ч л органик бакпулвер
1/2 ч л сода бикарбонат
4 органик яйца
1/2 органик обезмаслено мляко
1/4 ч ч маслини,нарязани на ситно
1/4 ч ч сушени домати ,изцедени от олиото и нарязани на ситно
100 гр обезмаслено сирене
щипка мащерка /сложих босилек/









Брашната ,бакпулвера и содата бикарбонат се смесват в купа.
В друга голяма купа се разбиват яйцата и млякото с миксер.
Добавя се постепенно сухата смес ,като се разбива добре .
Накрая се добавят маслините ,доматите ,сиренето и мащерката.
Аз добавих и щипка органик черна хавайска сол.





Сместа се изсипва в намаслена форма и се пече в загрята на 180 градуса фурна до златисто.Пробва се с клечка.Тя трябва да излиза суха ,въпреки влажността на хляба.




И един друг хляб ,който привлече вниманието ми в магазина за здравословни храни,в който пазарувам...
Това е готова смес за Енергиен хляб за хлебопекарна .




Какво съдържа:
пшеничено пълнозърнесто брашно-48%
слънчогледови семки-14%
овесен булгур-10%
просо-5%
ръжено брашно-5%
сусам-2,3 %
йодирана трапезна сол
ленено семе-1,7 %
плодова захар





В контейнерчето се сипват 300 мл вода.Отгоре се изсипва сместа от пакета.
Тази смес е за 750 гр хляб.
Трабва да се пече на дълга програма,около 2,5-3 часа,но да не е програма за пълнозърнест хляб.
И този хляб е ароматен и вкусен,с много семена и подходящ за сандвичи.




Приятно готвене!

Кюфтета от риба тон



2 картофа,сварени
200 гр риба тон от консерва
1 яйце
6-7 с л галета
1 с л олио
розова хималайска сол
прясно смлян бял пипер
------------------------------------
Картофите се намачкват с малко зехтин.Добавят се рибата,яйцето и подправките.
Ако сместа се получи твърде влажна ,се добавя още галета.
Оформят се 12 кюфтенца.Овалват се в галета.
Олиото се загрява в тиган на ниска температура.
Кюфтенцата се пържат по около 5 минути от всяка страна,като се обръщат няколко пъти, до златисто .





Приятно готвене!

източник:с вариации
"Фън шуей хранене"

Рецепти без мазнини:Карфиол и ...АСАФЕТИДА



Един нов (за мен) продукт с ястие. :))

Печен карфиол с ...Асафетида



600 гр карфиол,бланширан
2 с л олио
щипка АСАФЕТИДА
1/2 ч л кимион
1 гл червен лук
1/2 ч л кориандър
1/4 ч л куркума /по желание/
1/4 ч л кайенски пипер
3/4 ч л розова хималайска сол
2 ч л лимонов сок,за поръсване след печене
-------------------------------------------------------
Бланшираният карфиол се слага в намаслена тавичка.
Подправките ,без лимоновия сок,се смесват и се наръсва карфиола.
Разбърква се добре,да се овкуси от всички страни.
Запича се на фурна ,на 200 градуса за около 20 минути.
Преди сервиране се напръсква с лимоновия сок.


АСАФЕТИДА
още ХИНГ
Пикантна ,ароматна смола,добивана от растението ферула.
Облекчава спазмите .
Щипка асафетида,добавена към леща например,подобрява смилането й.
Отстранява токсините от организма.
Много използвана в индийската кухня.



Приятно готвене!

--------------------------------------------------------------------
Ако се използва съд за печене с незалепващо покритие,може да не се използва олиото и рецептата може да се впише в
"РЕЦЕПТИ БЕЗ МАЗНИНИ".

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Христос Воскресе!

Нека донесе на вас и семействата ви здраве,благоденствие и любов! :-))
Весели празници!



Фокачиа с брашно от просо и сушени домати

Една фън шуей рецепта,сравнително бърза и много вкусна.....
Брашното от просо може да се замени с всяко от някаква зърнена култура-от амарант, от елда,от спелта или от киноа...




250 мл хладка вода
1/3 прясна мая
1 ч л нерафинирана тръстикова захар
2 с л студено пресован зехтин
7-8 сушени домата,нарязани на ситно
200 гр брашно от просо
200 гр пълнозърнесто пшенично брашно
морска сол
3 скилидки чесън,нарязан на малки парченца
1 с л сух риган




Маята се разтваря във водата заедно със захарта.
В купа се смесват двете брашна,добавя се маята заедно с нарязаните домати и солта и се омесва на тесто,което не лепне по ръцете.
Ако е необходимо,се добавя пълнозърнесто брашно.
Слага се в намаслена тава и с ръце се разплесква/разстила като пица .
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 35-40 минути.




Разпределя се отгоре чесъна,наръсва се с ригана и се напръсква с малко зехтин.
Пече се в умерена фурна на 180 градуса до златисто,около 30 минути.





Приятно готвене!
----------------------
източник:
"Фън шуей-кухнята на петте първоелемента"

Кончилионе с извара и зеленчуков сос

Пиша тази публикация с ясното съзнание,че маалко прекалих. :)
По принцип не съм фен на никакви крайности и залитания в такива.
Но много ми се искаше да разбера дали наистина има значение за вкуса на една храна, на едно ястие,ако всичките или поне повечето продукти са от така наречените Био продукти.
Нямах ясна идея какво искам да приготвя,когато се запътих към магазина.
Реших ,че ще решавам на място.Защото не винаги има продуктите,които съм решила да купя.
И така ,след половин часово обикаляне на щандовете ,четене на етикети и съставки, се спрях на следните продукти:
Био кончилионе
Био обезмаслена извара
Био шафранено олио
Био лук
Био моркови
Био доматен сос Пасата
Подправките ,които използвах,като хималайска сол,прясно смлян черен пипер, магданоз ...бяха стандартни.




За 3 порции:
250 гр .паста Кончилионе

Плънка:
500 гр обезмаслена извара
125 гр моцарела /1 топка/
1 с л шафранено олио
1 скилидка чесън,намачкана
хималайска сол
прясно смлян черен пипер

За соса:
1/2 гл лук ,ситно нарязан
1 морков,на кубчета
2 с л зехтин
350-400 мл доматен сос /3-4 настъргани домата/
200 мл гореща вода
1 ч л червен пипер
1 ч л едро смлян червен пипер
магданоз
хималайска сол
прясно смлян черен пипер





Пастата се сварява според указанията на опаковката.Времето за варене на тази беше 20 минути,което за мен беше,меко казано странно.Досега не съм попадала на паста ,която да изисква толкова време.
Изцежда се от водата.
Продуктите за плънката се смесват до хомогенност.
Със супена лъжица се пълнят сварените миди.
Загрява се зехтина в тиган и за кратко се сотират лука и моркова.Добавя се червения пипер,разбърква се и се добавя доматения сос.
Когато почне да завира ,се налива горещата вода,едро смления червен пипер и се задушава на слаб огън до сгъстяване на соса,около 25-30 минути.
Подправя се с хималайската сол,черен пипер и магданоз и се сваля от котлона.




На дъното на дълбока чиния се слага от соса,а отгоре се нарежда пълнена паста.




Изварата ,която използвах ,няма нищо общо с масово продаваната в магазинната мрежа.
Тази беше с мека ,креместа структура,и много приятен вкус на сметана,кисело мляко.
Определено ме спечели за постоянно използване.



Шафраненото олио е прекрасно за салати ,дресинги,маринати...има един мек,ненатрапчив вкус и аромат.




И не знам дали е въпрос на внушение,защото очакванията ми бяха за нещо по-различно, или наистина има значение какви са и откъде са продуктите,но вкуса беше..... различен.
С много по-наситени аромати,доматения сос имаше лек сладък привкус,като от пресни домати,а в използваната от мен бутилка няма съставка захар.
С една дума,струваше си експеримента.
И определено ще има още.....




Приятно готвене!

Клафути с ягоди



За 4 купички

200 гр ягоди
3 с л захар,кафява
2 яйца
3 с л брашно
1 ч л ванилия
100 мл сладкарска сметана
масло за намазняване на купичките





Купичките се намазняват.
Ягодите се нарязват на кубчета и се разпределят в тях.
Яйцата се разбиват със захарта,добавят се ванилията ,брашното и сметаната и се разбива до хомогенна смес.
Сместа се разпределя върху ягодите .
Пече се на 180 градуса около 15-20 минути,до златисто запичане отгоре.
Наръсват се с пудра захар.




Приятно готвене!

Рецепти без мазнини:Питки със сомак и заатар

От доста време имам сомак в едно бурканче в шкафа с подправки.Седи си и си чака реда...
Има и други чудесийки,купувани в момент на ентусиазъм и лудване по разни странни и непознати ,поне за мен,продукти.Чела съм,че се използва в арабската кухня,при направата на сос за дюнери,но така и до днес не съм го вложила в нищо.
Същото е и със заатара...дори до скоро не можех да намеря готова подправка.
Та тази в бурканчето е смес от моя импровизация и купена готова смес.
От това ,което съм срещала за съставките ,заатара е смес от сомак,сусам,мащерка и сол.
Дали и в готовата смес съставките са същите,не знам,но аромата е сходен.




Био мая за хляб...
Защо био?
Защото от една седмица и в Пловдив има "БалевБиоМаркет".
И аз не пропуснах да го посетя два пъти досега....и да напълня цял един нов шкаф с още продукти.На моменти се учудвам на способностите на кухнята ми да разширява размерите си... :-))
Не видях някаква съществена разлика във втасването на тестото...но се надявам наистина био продуктите да са от екологично чисти райони.





И така ,за 4 питки:
250 мл хладка вода
1 ч л сол
1 ч л захар
1 ч л суха мая за хляб
400 гр брашно,приблизително

за пастата за намазване :
1-2 с л ароматизиран зехтин




1 ч л сомак




3 с л заатар




Сомака,заатара и зехтина се смесват на паста.




Маята се разтваря във водата ,добавят се останалите продукти и се омесва тесто,което да не лепне .Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.
Разделя се на 4 топки.Всяка се разточва на овална питка,намазват се със пастата и се нареждат в намаслена тава.
Ако ги сложите върху пекарска хартия,няма нужда от намасляване на хартията.




Пекат се на 180 градуса до златисто .




Приятно готвене!
------------------------------------------------------------------------------
За да се пригоди към "Рецепти без мазнини", питките могат само да се напръскат с вода и да се наръсят със сухите подправки сомак и заатар.

Рецепти без мазнини:Кюфтенца от сейтан без мазнина

И така...
Рецепти без мазнини.Защо?
Няма да навлизам в теории и разсъждения дали трябва да консумираме мазнини ,в какви количества и т.н.Всеки има свое мнение за това.А и "истините и ползите " в кулинарията се менят през 10 години...Така че,оставям това решение на всеки един от вас.
А категорията "Рецепти без мазнини " се появява вследствие на имейл от една моя читателка,и адашка :), която помоли за подобни рецепти.
Признавам,че първата такава ще се стори определено странна на повечето .
Но тя беше първата ,която ми попадна,ровейки се за рецепти....
Идеята за точно тази рецепта ми попадна в този блог.
В него има доста вегетариански,здравословни,вкусни и нестандартни рецепти...





Оригиналът беше с темпе,което аз замених със Био сейтан в тамари сос.

Сейтанът е храна от пшеничен глутен.Той се приготвя,като от тестото от брашно и вода се отмие нишестето ,за да остане само глутенът.
Произходът на сейтана се свързва с Китай...
Една история приписва създаването му на готвачи на китайския император,които искали да направят храна ,наподобяваща на вид и вкус месо,за вегетарианската седмица на императора.



Сейтанът наистина наподобява месото,но за разлика от него не е отнеман живот за добиването му.Не съдържа токсини и не замърсява физическото ни и душевно здраве.
Сейтанът може да се намери в магазините за здравословни продукти и в "БалевБиоМаркет",вече и в Пловдив,в МОЛ-Пловдив.




И така ,за кюфтенцата:
300 гр сейтан /винаги може да го замените с обикновена кайма/
1 гл лук
1 скилидка чесън
1 яйце
1 с л соев сос Кикоман-лайт /със зелената капачка/
1 ч л джинджифил
3 с л галета /ако яйцето е по-голямо,може да отиде и повече галета/
чили,черен пипер
1 с л мирин /може да се замени със сухо бяло вино/
--------------------------------------------------------------------------------------
Всички продукти се слагат в каната на кухненски робот и се смилат на кайма.
Предполагам,че може да стане и с пасатор.
Оформят се кюфтенца с навлажнени ръце и се нареждат в тава,върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 20-25 минути,докато се запекат.

Моята гарнитура е замразен грах,задушен в уреда за варене на пара и после подправен с хималайска сол и малко чесън на гранули.
А вашата може да е каквато обичате... :))





Приятно готвене!
-------------------------------------
Повече за сейтана,в "Продукти".

Салса с манго и авокадо



1 авокадо ,нарязано на кубчета
1 манго,на кубчета
1 гл червен лук,на шайби
1/2 краставица,на кубчета
чили /по желание/
лимонов сок,морска /хималайска / сол,на вкус
-----------------------------------------------------------
Така приготвените продукти се смесват в купа и се подправят на вкус.
Подходящо към зеленчукови бургери или като предястие.




Приятно готвене!