"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Рецепти без мазнини:Зеленчукови кюфтенца с млечно-чеснов сос



Продължавам със зеленчуковата вълна... :-))
По време на празниците бяхме на тортен семинар, /за него по-нататък/,и естествено,изцяло на печена скара....
Та сега имам нужда от малко месна почивка....
Тези зеленчукови вкусотии не са много бързи като приготвяне.
Но пък си струват чакането....




200 гр спанак,бланширан
5 картофа,сварени
1 морков,настърган /ако искате,може да го сварите с картофите и да го намачкате/
1 гл лук,ситно накълцана
хималайска сол на вкус
1 яйце
3-4 с л галета /в зависимост от големината на яйцето/
2 с л овесени трици,органик

Всички продукти се омесват.С помощта на супена лъжица се слагат купчинки върху пекарска хартия в тавата за печене.
Пекат се в загрята на 170 градуса фурна около 14-15 минути.




За млечния сос:
1 ч ч обезмаслено органично кисело мляко
2-3 с л обезмаслена органична извара
щипка хималайска сол
щипка черен пипер,прясно смлян
лимонов сок от 1/4 лимон, /по желание/

Смесват се киселото мляко и изварата и се подправят на вкус.





Приятно готвене!

Ябълков пай



за тестото:
125 гр студено масло
250 гр брашно
1 жълтък
1/2 ч ч кисело мляко

за плънката:
2-3 ябълки,обелени и нарязани на кубчета
1 ч л канела
3-4 с л кафява захар
орехи-натрошени





Брашното и маслото се слагат в купата на кухненски робот и се смесват до трохи.
Добавят се жълтъка и киселото мляко и се разбива до тесто.
Увива се в стреч фолио и се слага в хладилника за 1/2 час.
Нарязаните ябълки се смесват със захарта и канелата в купа.
Тестото се разделя на две топки,като едната трябва да е малко по-голяма.
По-голямата се разточва на кръг с диаметър,по-голям от тавата ,в която ще се пече.
С помощта на точилката се пренася в намаслената тава.Оформя се и борд от тестото.
Плънката се изсипва в кората,отгоре се наръсват орехите.
По-малката топка се разточва с размера на тавата и се слага като капак върху плънката.




Краищата на борда се завиват навътре ,върху капака.
Надупчва се с вилица на няколко места,за да излиза парата.
Намазва се отгоре с леко разбит белтък ,наръсва се с 1-2 с л захар.
Паят се пече в умерена фурна,на 180 градуса,до златисто.





Приятно готвене!

АМАРАНТ ....и Пълнени тиквички с амарант



Амарантът е растение,характерно за Мексико и Андите.
Има много висока хранителна стойност.Съдържанието на суров протеин в семената е 12,5% -17,5%.Освен на протеин семената на амаранта са богати и на мазнини-6-10 %,
като 3/4 от тях са ненаситени.
Подобно на динкела,не съдържа глутен.
Може да се приготвя по различни начини:
Под формата на кълнове,да се свари на каша,може да се изпече и да се смели на брашно, като се съчетава с други видове брашна.




Аз реших да направя пълнени тиквени лодки....

3 тиквички,разрязани на половина по дължина и издълбани
150 гр амарант
1 гл лук,ситно накълцана
черен пипер
червен пипер
1 скилидка чесън,намачкана
зехтин
-------------------------------------------------------------------------------
Зехтина се загрява в дълбок тиган и за кратко се сотират лукът и чесънът.
Добавя се амарантът,червения,черния пипер,налива се около 250 мл вода и се вари до сваряване на амаранта и поемане на водата.Малко преди да се махне от огъня,се добавя около 1/2 от издълбаната вътершност от тиквичките,нарязана на ситно.
Задушава се около 3-4 минути.
С тази смес се напълват лодките от тиквички.
Нареждат се в тавичка,налива се вода до 2/3 от височината на тиквичките и се пекат на умерена фурна около 45-50 минути.
Сервират се с млечен чеснов сос.








Приятно готвене!

Аспержи със сос Винегрет



500 гр пресни аспержи
2 с л зехтин
2 с л ябълков био оцет
1 ч л био горчица
сол ,прясно смлян черен пипер
---------------------------------------
Аспержите се белят по посока от върха към края на стеблото,като се внимава да не се наранят връхчетата.Изрязват се откъм края така,че да са с еднаква дължина.
Слагат се в 1,5-2 л вряща подсолена вода и се варят около 20 минути или докато омекнат.
Изваждат се върху сгъната чиста кърпа,за да се отцедят от водата.
Аз ги задуших в уреда за варене на пара.
Зехтина ,горчицата,оцета,солта и черния пипер се разбиват до хомогенна смес.
Аспержите се сервират топли или студени ,заляти със соса.




Приятно готвене!

Рецепти без мазнини:Оризов пай със зеленчуци



По време на традицонните пости,преди Великден,не успях да постя....не ми стигнаха силите.Дали защото беше още студено и организма се нуждае от топла и засищаща храна, или волята ми никаква я няма,но е факт, че постите ми се провалиха.
Затова пък сега,от две-три седмици,като че ли месото хич не ме блазни....
Улавям се ,че като изляза на покупки,обикновено се насочвам към пазарите за плодове и зеленчуци,а не към хранителния магазин.
Разлиствайки готварските си книги ,или разхождайки се по кулинарните блогове, погледа ми се спира върху зеленчукови и леки ястия....тотално подминавайки месните такива.
Няма да стана вегетарианка,то е ясно....Обичам месо и със сигурност пак ще го приготвям....само не знам кога.





Но докато съм на зеленчукова вълна ,ще гледам да се възползвам максимално от ползите й.Както и да продължа с рецептите без мазнини....
Защото настоящата е точно такава.




За оризовия блат:
2 ч ч сварен ориз
1 яйце
2 с л обезмаслено сирене

За плънката:
1 тиквичка,настъргана
1 морков,настърган
3 яйца
1/3 ч ч нискомаслена сметана
100 гр обезмаслено сирене
хималайска сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
3-4 листа див чесън,накълцан




Свареният ориз се смесва с яйцето и сиренето и се разстила в тавичка с незалепващо покритие ,като се оформя и борд по стените .
Всички продукти за плънката се смесват добре в купа и се изливат в оформения от ориза блат.
Паят се пече на 170 градуса до златисто,около 25-30 минути.




Приятно готвене!

Салата от брюкселско зеле и орехи



500 гр брюкселско зеле
50 гр орехови ядки,натрошени
розова хималайска сол
прясно смлян черен пипер
авокадово олио
лимонов сок




Брюкселското зеле се задушава на котлона /в уред за варене на пара/,докато омекне, около 15-20 минути.
Смесва се с орехите и се подправя на вкус с олиото,лимоновия сок,солта и черния пипер.




Опитайте! :-))

Ябълково руло в маслено тесто



за тестото:
125 гр масло
2 ч ч брашно
1 жълтък
1/2 ч ч кисело мляко

за плънката:
2 ябълки,настъргани
1 ч л канела
5-6 с л кафява захар
орехи,натрошени




В кухненски робот се слагат брашното и маслото и се разбиват до трохи.
Добавят се жълтъка и киселото мляко и се разбива до тесто.
Завива се в опаковъчно фолио и се оставя в хладилник за 2-3 часа.
Продуктите за плънката се смесват в купа.
Разточва се на правоъгълник,разстила се плънката и се навива на руло.
Слага се в намаслена тавичка,намазва се с белтъка на яйцето и се наръсва със захар.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.




Приятно готвене!

Домашно мюсли




1 ч ч овесени ядки,фини
1 банан,нарязан на кубчета
50 гр стафиди
50 гр сушени череши
200 мл прясно мляко
мед, /сироп от агаве/ ,на вкус
-------------------------------------
Овесените ядки и плодовете се смесват в купичка.
Заливат се с топлото прясно мляко и се подслажда на вкус.
--------------------------------------------------------------------------

Аюрведична зеленчукова супа с Гхи и черна леща

"Тази супа изпълва ноздрите с аромата на южноиндийската кухня......
Тя е добър начин да се запознаем с черната леща,само за придаване на вкус,тъй като е в малко количество.
В Южна Индия това бобово растение се използва заради вкуса и аромата,както и за това,че е много питателно.
То неизменно се комбинира с Асафетида , поради газообразуващия си ефект.
Също почти винаги се сервира с чесън.
Една прекрасна супа за тонизиране на храносмилането и увеличаване на жизнената сила."
Този цитат е от "Аюрведичната кухня"-една много подробна книга за изкуството на хранене, наречено аюрведа.




Гхи-пречистено масло
Превъзходно средство за подпомагане на смилането и усвояването на храната.
Има и рецепта за домашно приготвяне на Гхи.
Но понеже не съм пробвала още,използвам готово.
Когато направя домашно,ще напиша подробно как се приготвя.





1 с л масло гхи
1/2 ч л кимион на зърна
1/8 ч л асафетида
1 1/2 ч л семена от кориандър
2 с л черна леща (уруд-дал)
2 скилидки чесън ,накълцан ,по желание
1 ч л пресен джинджифил ,настърган
1 морков,на колелца
100 гр зелен боб
4 ч ч вода
1 ч л розова хималайска сол




Маслото се сгорещява в тенджера.Прибавят се кимиона,асафетидата и кориандъра и се запържват до покафеняване.Прибавят се черната леща,чесъна и джинджифила и се запържва за още 2-3 минути.Добавят се зеленият боб и моркова ,налива се водата и се вари на среден огън до омекване на зеленчуците.




Подправя се на вкус със солта и се сервира.
Чудесно се съчетава с чапати,плосък индийски хляб.




Приятно готвене!

Ягодов шейк със сироп от агаве



Да започнем новия месец с нещо здравословно....вкусно....ободряващо....зареждащо ....
тонизиращо ....ягодово.....млечно......и нестандартно.
Не че има нещо нестандартно в един шейк от ягоди и прясно мляко.
Но сиропът от агаве със сигурност не е от традиционно използваните продукти за придаване на сладост и аромат на храната.
Иначе...в рецептата нищо ново .
Дори няма пропорции....
Няколко ягоди,пасирани в шейкъра....





...........добавено прясно мляко до желаната гъстота на шейка и ....
подсладено на вкус със органик сироп от агаве.
Не че ягодите имат нужда от много подслаждане.....но определено вкуса се променя.
Към по-добро! :-))




Да ви е сладко!
Пожелавам на всички читатели и гости на моя блог един усмихнат, весел,топъл и успешен Май месец!