"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Тарт Татен.....или Tarte Tatin.....с праскови



Отдавна се каня да спретна този десерт.Толкова отдавна ,че вече не помня защо тогава ми хареса...какво в него ми хареса....
Помня ,че съм чела ,че е получен в резултат на грешка на сестрите Татен.
То май повечето световни рецепти са в резултат на грешки...или недоглеждане от страна на готвача ...или от необходимостта да се направи нещо експресно за някоя кралска особа.
Понеже обаче сега не е сезона на ябълките,както е в оригинал Тарт Татен,аз реших ,че е напълно възможно да се получи с друг плод.
Всъщност,никога не съм го правила....дори не знам какъв е вкуса му с ябълки.
В рецептата,която имам в "The Complete Book Of Desserts" дори няма рецепта за тестото.
Пише просто :
225 g puff or shortcrust pastry.
И понеже вече не ми се ровеше да търся рецепта за оригиналното тесто,реших ,че ще използвам рецептата за маслено тесто,на която попаднах скоро и толкова ми допадна като вкус и консистенция ,че вече съм го ползвала в няколко рецепти.




И така....

за блата
125 гр студено масло
2 ч ч брашно
1 жълтък
1/2 ч ч кисело мляко

и още...
7-8 твърди праскови
100 гр масло
100 гр захар
1 ч л домашна ванилия




Идеята за домашната ванилия ,както по-горе дадох линк,видях при Йоана.
И понеже ,както вече сте разбрали ,хич не съм фен на всякакви фабрични, изкуствени и химични субстанции,реших, че трябва да опитам и това....
То ,едно повече или по-малко шишенца в шкафовете с продукти......какво толкова. :-)
Направих я на 17.04 . и вече е абсолютно готова за използване.Няма и намек за дъх на алкохол.




Брашното и нарязаното на кубчета масло се слагат в купата на кухненски робот и се разбиват до трохи.
Може да се стрият и на ръка....но ако имате робот,става за секунди.
Добавят се жълтъка и киселото мляко и се омесва на тесто.
Завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 1 час.






Маслото и захарта се слагат в тавичката,в която ще се пече тартата и се разтопяват на котлона.Добавя се ванилията ,разбърква се и се маха от огъня.
Прасковите се почистват от костилките и се режат на четвъртинки.
Подреждат се в тавичката по ваш вкус,върху разтопените масло и захар.
Тестото се разточва на кръг с размера на тавичката.
Слага се върху прасковите ,като добре се подгъва отстрани под тях,доколкото е възможно.
Набожда се на няколко места с вилица или острието на нож,за да излиза парата.




Пече се в умерена фурна,на 180 градуса ,до златисто.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине ,но не напълно.
Трябва да не ви пари на ръцете.
Ако изстине много ,маслото ще стегне и няма да можете да го обърнете в подносна чиния.
Върху тавата се слага чинията и се обръща...тартата сама се отделя от дъното на тавичката.



Вкуса е ....божествен....!!!
Може да се поднесе с бита сметана,със заквасена сметана,с ликьор....с порто...
Аз го опитах с ликьор от касис....подхожда перфектно. :-))




Приятно готвене!

Рецепти без мазнини:Питки ......и книги?



Поредната рецепта без мазнина.....
В началото ,като получих имейла,бях притеснена.
Май не ми се беше случвало да приготвя нещо без абсолютно никаква мазнина....
Но процеса на търсене се оказа интересен.И ползотворен.





И малко разоряващ.... :-)





Е,не точно разоряващ....
Но хобито затова си е хоби,да му угаждаме. :-))








Това са последните три в колекцията....








И книгата, от която взех днешната рецепта....




Poppy Seed Rolls




300 обезмаслено прясно мляко,леко топло
1 ч л суха мая,органик
щипка захар
1 ч л сол
1 яйце
450 гр брашно,приблизително /аз използвам яйца XXL, и ми отиде малко повече брашно/

за намазване :
1 жълтък
маково семе ,за поръсване





В голяма купа се пресява брашното със солта и захарта.
Маята се разтваря в прясното мляко.Добавя се в брашното и заедно с яйцето се омесва тесто,което да не лепне.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло,да втаса,докато удвои обема си.




Разделя се на няколко топки,които се оформят по различен начин:
1.Едната се дели на три ,правят се фитили и се сплитат на плитка.
2.Друга се дели на две ,пак се оформят фитили и се навиват един около друг.
3.Други се изтеглят на по-дебел фитил и се навиват от двата края в противоположни посоки.
4.......Май е въпрос на фантазия и предпочитания.И време... :-)
Нареждат се в тава,върху пекарска хартия и се оставят да втасат още около половин час.
Намазват се с разбития жълтък и се наръсват с маково семе.
Пекат се в умерена фурна ,на 180 градуса ,до златисто.





Приятно готвене!

Рецепти без мазнини:Овесени бисквитки без масло и захар



Е,имат брашно,но пък нямат захар и масло....
И пак се получават страхотни бисквитки.И за мляко, и за чай, и за кафенце.
На външен вид не са нещо особено :-) , но на вкус нямат равни.
И понеже се опитвам да не купувам готови химични бисквитки,то опитите и вариантите на домашните такива май стават безброй.




1 ч ч бадемово брашно,от белени бадеми
1 ч ч фини овесени ядки,органик
1 ч ч пшеничено брашно,тип 1050,органик
1 ч л бакпулвер,органик
1 ч л канела
1/2 ч ч орехи,натрошени
1/2 ч ч шоколадов чипс,органик
1/2 ч ч прясно мляко (ядково мляко)
1/2 ч ч сироп от агаве,органик
1/2 ч ч тахан от лешници,органик




В голяма купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре.
Добавят се последователно млякото,сиропа от агаве и лешниковия тахан,като се разбърква добре с лъжица.
С помощта на две супени лъжици се оформят топчета и се редят в тава върху пекарска хартия.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-12 минути.




Приятно готвене!

Шишчета с чери доматки и моцарела



Амиии....това е . :-)
Шишчета с чери доматки,бейби моцарелки и страхотен дресинг....




1 кутийка бейби моцарелки
1 кутийка чери доматчета
коктейлни пръчици /дървени шишчета/

4-5 листа пресен босилек
2 ч л каперси
1 ч л горчица
2 ч л балсамов оцет
4 с л зехтин
прясно смлян черен пипер




Продуктите за дресинга се пасират в блендер.
Доматките и моцарелките се нанизват на клечките.
Аранжират се в чиния и се сервират с дресинга.






Приятно готвене!
----------------------
източник:
"500 appetisers"

Сърми с пресни лозови листа,червен боб и кафяв ориз



"Като ще е гарга ,да е рошава!" :-)
Така реагира Наско на поредната .....нестандартна рецепта.
Която няма общо със сърмичките,приготвяни от майка му ,като е бил дете...
Е,и това са сърми,и ориз има,и пак се варят, и киселото мляко е все така най-подходящата гарнитура за тях,но....
Са пълнени с кафяв ориз и червен боб.
И за да не са все пак малко странни, а повече,аз добавих ...олио от червена палма...
асафетида...кимион на зърна....

Обирате най-хубавите листа от асмата,задължително е да не са пръскани, измивате ги добре,аз ги накиснах за около час,и ги попарвате/бланширате, в гореща вода.
3-4 минути са им достатъчни,за да омекнат.





А за плънката :
100 гр червен боб,предварително сварен
200 гр кафяв ориз
1 гл лук,ситно накълцана
1 вр копър,ситно нарязана
2 с л зехтин
1 с л олио от червена палма
2 скилидки чесън,намачкани
1/3 ч л асафетида
1 -1 1/2 ч л хималайска сол
1 ч л прясно смлян черен пипер
1 ч л едро смлян червен пипер
1/2 ч л кимион на зърна




Олиото от червена палма е без транс-мазнини и ГМО.
Повишава устойчивостта на организма към инфекции,бори се със старостта , подобрява усвояването на калция....и още доста предимства,посочени в сайта.
Освен всичко друго ,придава и един невероятен червен цвят на продуктите.




Зехтина и палмовото олио се загряват и се сотират за кратко лука и чесъна.
Добавя се кимиона на зърна и след като започне да отделя аромат,около 2-3 минути, се
добавя ориза.Разбърква се добре,добавят се останалите подправки-сол,черен пипер, червен пипер,асафетидата,налива се около 600-700 мл гореща вода и се задушава на слаб огън до сваряването на ориза.Ако е необходимо,се долива още вода.
Почти в края на готвенето се добавя сварения червен боб и нарязания копър.




Завиват се сърмички по стандартния начин.
Нареждат се в леко намаслена тенджера ,за да не залепнат,затискат се с чиния, налива се вода да ги покрие и се варят на слаб огън до извиране на водата.
Чесновото кисело мляко е просто задължително!




Приятно готвене!

Спагети от емер със сос от гъби и каперси



И пак паста.... :-)
Отново....гледам към Италия.Уж съм франкофил,пък нещо напоследък не мога да избягам от типичните италиански вкусотии...
Най-важното е ,че мъжете у дома хич не се мръщят на тези не толкова мъжки ястия.
Дори ,напротив,казват ,че и на тях им е по-леко с такава храна в започващите жеги.
Ами,след като няма протести,аз смятам да продължа в този дух....
Докато се наситим на пастата....
И за да има все пак някакво разнообразие,сменям не само сосовете, а и вида на самата паста,и зърното ,от което е произведена....




В случая ,от емер.
Емер-двузърнест лимец,произлизащ от еднозърнестия....
В една обвивка се оформят две зърна.
Емерът е една от най-древните зърнени култура.
Фактът, че не се поддава на изкуствено торене и генни модификации,я прави предпочитана от хората,стремящи се да се хранят здравословно.
И у нас се хареса много.Има наситен аромат и вкус,прекрасно допълващи се от соса с гъби и каперси.






за 4 порции:
500 гр спагети от емер,органик
1 гл лук,ситно накълцана
2 скилидки чесън,намачкани
300 гр гъби,нарязани
2-3 с л масло
1 с л зехтин
250 мл готварска сметана,животинска
сол и черен пипер на вкус
2 с л каперси
магданоз,за поръсване




Спагетите се сваряват според указанието на опаковката.
В случая ,в 2-2,5 л вряща подсолена вода с 2 с л олио в нея, за около 10-на минути.

За соса:
Зехтина и маслото се загряват в дълбок тиган.Запържват се за кратко лука и чесъна.
Добавят се гъбите и се задушават ,докато се изпари водата от тях и сменят цвета си, около 10-на минути.Добавя се сметаната ,подправя се на вкус със солта и черния пипер и след около 2-3 минути се добавят каперсите,отцедени от маринатата.
Ако използвате каперси в сол,трябва да се измият от солта.
Разбъркват се и тигана се маха от котлона.
При поднасяне спагетите се заливат с 3-4 с л сос на порция и се наръсват с магданоз.






Приятно готвене!

Шоколадов сладкиш с ябълки



200 гр био-масло
225 гр нерафинирана тръстикова захар
3 яйца
55 гр сурово био какао
50 мл вода
1/2 ч л сода бикарбонат
2 ябълки,нарязани на ситно
225 гр брашно с набухвател/или обикновено брашно,смесено с 1 ч л бакпулвер/
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Фурната се загрява на 160 градуса.
Всички продукти се слагат в купата на кухненски робот и се бъркат до получаване на гладка смес.
Квадратна тавичка с размери 23/23 см се намаслява.
Кексовата смес се изсипва в тавата и се заглажда с шпатула.
Пече се в загрятата фурна около един час.
При проба с клечка за зъби тя трябва да е суха.




Може да се съхранява до три дни в съд с капак.
Идеален за пикници.
-----------------------------------------------------------
източник:
"500 шоколадови изкушения..."
----------------------------------------

Приятно готвене!

Пандишпаново руло с ягоди и извара



Не мога да пропусна сезонът на ягодите да си отиде,без нито една ягодова рецепта.
Всички у дома обичат ягоди....обикновено купуваме първите още в началото на април.
Е,това всъщност не са истинските ягоди....ама ,така апетитно ми намигат от щанда.... :-)
А аз стриктно се придържам към идеята на Оскар Уайлд:
"Най-лесният начин да се пребориш с изкушението , е като му се отдадеш!"
Що се отнася до кулинарните изкушения,напълно съм съгласна! :-))

Не са ли най-прекрасните ягоди,които сте виждали?
И не ви ли подканят шепнешком...."Изяжте ни,изяжте ни.......!" ?





За блата:

3 яйца,разделени на белтъци и жълтъци
120 гр нерафинирана тръстикова захар
120 гр брашно
щипка сол

Белтъците се разбиват на сняг със захарта и солта.
Добавят се един по един жълтъците,като след всеки се разбива добре.
Брашното се пресява върху разбитата смес и се разбърква с шпатула или дървена лъжица.
Продълговата и плитка тава се покрива с хартия за печене и сместа се изсипва върху нея.



Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10-13 минути,като се внимава да не се препече,защото няма да може да се навие на руло.
Когато се извади от фурната,се обръща върху друг лист хартия за печене,като този от блата се отстранява.
С помощта на хартията се навива на руло.





за плънката:

350 гр ягоди,нарязани на ситно
250 гр извара-органик,обезмаслена
150 гр пудра захар
няколко цели ягоди за украса



Изварата се подслажда със пудрата захар и се разбива на крем.
Добавят се нарязаните ягоди и се разбърква.
Рулото се развива внимателно ,нанася се крема в единия край,и отново се навива на руло.
Украсата е изцяло въпрос на лични предпочитания и фантазия...




Приятно готвене!

Суфлета с риба тон и сметана



Топло е.....от сутринта.Климатикът работи на пълни обороти.
Прогнозата днес е за вятър,бури,дъжд и гръмотевици,но в Пловдив ,едва ли.
Понякога имам чувството ,че Пловдив е в друга климатична зона.Която няма нищо общо с тази ,в която се намира България... :-)
И дори в къщи да е приятно прохладно,за да сготви човек,все пак трябва да излезе и да обиколи кварталните магазинчета,пазари...
А тъй като в последните седмици наблягах основно на зеленчуците,тия дни и на мен ,и на домашните ни се прииска нещо все така леко като храна ,но и малко по-различно от зеленчук.
И защо да не е суфле?!
Като поразрови човек домашните запаси и току-виж ,намерил три-четири нещица, които са достатъчни за поредната вечеря....




за 3 порции:
200 гр риба тон,от консерва /може и пушена сьомга/
3 ч л шери
3 яйца
3 с л готварска сметана
кайенски пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
магданоз ,за поднасяне
---------------------------------------------------
Рибата тон се разпределя в три намаслени форми за суфле.
Върху всяко се поръсва по 1 ч л шери и се счупва внимателно по 1 яйце,като се внимава да остане цяло.
Подправят се със сол и черен пипер.
Около жълтъка на всяко яйце се добавя по 1 с л сметана.
Поръсват се леко с кайенски пипер,по желание.
Пекат се на 190 градуса около 10-15 минути,докато стегнат белтъците на яйцата.
Поднасят се във формичките,наръсени с магданоз и препечени филийки с масло.





Приятно готвене!
----------------------
източник,с вариации:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"
Рийдърс Дайджест