"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Зеленчукова супа с цвекло и орзо



1 гл лук,ситно накълцана
2 картофа,нарязани на кубчета
2 моркова,нарязани на кубчета
1 чушка,на кубчета
1 гл червено цвекло,предварително сварено и настъргано
50 гр паста орзо
сол на вкус
бял пипер на вкус
магданоз
2 с л зехтин
------------------------------------------------------------------------
Зехтина се загрява в дълбока тенджера и се сотира лука за 2-3 минути.
Добавят се картофите,морковите и чушката.
Разбърква се и се долива около 1 литър гореща вода.
Вари се на слаб огън до полуготовност на зеленчуците,около 20-на минути.
Добавят се червеното цвекло и пастата.
Ако е необходимо ,се долива вода.
Подправя се на вкус и се вари до сваряване на пастата.
Наръсва се с магданоза.

Може да се консумира и топла ,и студена.




Приятно готвене!

Видове сол......




Това са някои от видовете сол,които привлякоха вниманието ми в различни магазини и сайтове.Няма да пиша характеристика на всеки вид.Всеки сам по себе си има своите предимства.
Ако си падате по експериментите,струва си да ги опитате.
Като не забравяте все пак,че солта е полезна в минимални количества. :-))



Вляво-Ръчно добивана морска сол.
Събрана ръчно от работници от най-горния солен слой ,преди да се утаи в солниците.




Вдясно-Сива (келтска ) сол
Добива се по бреговете на Бретан,Северна Франция -област,забранена за корабоплаване.










Още два вида:
Червена и Черна Хавайска сол.




Червена Хавайска сол-добива се по стара хавайска традиция.
Водата от Тихия океан се смесва с Алаеа -свещена печена вулканична червена глина от остров Молокай.
Идеална за печена риба и свинско.



Черна Хавайска сол-създадена от смесването на една от най-чистите води в света и вулканични скали от черна лава.Богата на активен въглен.
Идеална за риба ,скара и зеленчуци.




Gomasio-или сол от сусам.
Това е подправка ,която се използва като заместител на солта във варива,супи, ястия.
Отличен начин да се намали приема на натрий и да се увеличи този на желязо, калций,магнезий,протеини и фибри.





Сол от печен сусам.




Сусамова сол с водорасли нори и комбу.





И последно-Аюрведична сол.
Или ,това е смес от познатата ви вече Хималайска сол и аюрведа подправки.





Надявам се да съм била полезна....
И да има продължение.

Салата от кафяв ориз,патладжани и маслини



Салата ?Или не?
Предястие?Или не?
Основно ?Или не?
Знам ли и аз.....
В книгата "Супер салати" това ястие е определено като салата.
Аз обаче,след порция от нея,друго не можах да хапна.....




Да пиша суперлативи за вкуса няма смисъл....:-)
На когото му се стори интересна комбинацията от продукти ,ще опита и сам ще се убеди.
Естествено,рецептата в книгата и моята интерпретация не съвпадат съвсем....
Ама това не е нещо ново. :-)) Дори не помня да се е случвало да изпълня рецепта точно както е описана ....или точно с тия продукти,които са дадени.




За 4 порции:

200 гр кафяв ориз
сол на вкус
1 патладжан ,нарязан на кубчета
1-2 скилидки чесън,намачкани или нарязани на много ситно
5 с л зехтин
2-3 домата,нарязани на кубчета
100 гр черни маслини
150 гр твърдо сирене
1 чушка,нарязана на кубчета
2-3 с л лимонов сок
прясно смлян черен пипер
магданоз



Оризът се накисва в 450 мл вода и 1/2 ч л сол и се оставя да престои похлупен цяла нощ.
На другия ден се кипва и се вари непохлупен 40-45 минути на слаб огън.
Ако е останала вода след сваряването ,се изцежда ,оставя се да изстине ,като от време на време се разбърква с вилица.
2-3 с л зехтин се загряват в тиган и патладжана се запържва за около 10 минути .
Добавя се чесънът и се пържи 2 минути.
Тиганът се маха от котлона,патладжана се посолява и се оставя да изстине.
Оставят се няколко маслини за украса,останалите се обезкостяват и се нарязват на ситно.





Оризът се сипва в дълбок съд.
Добавят се патладжанът ,нарязаните домати,нарязаните маслини,нарязаната чушка и малко магданоз.
Разбърква се добре.
Подправя се със сол,лимонов сок,зехтин и черен пипер.
Пресипва се в чиния за сервиране .
Отгоре се украсява с целите маслини и сиренето ,нарязано на кубчета.
Поръсва се с нарязан магданоз.
Ако обичате мента,може да замените магданоза.





Приятно готвене!
----------------------
източник,с вариации:
"Супер салати"
Рийдърс Дайджест

Рулца от тиквички със сирена



Разгара на лятото е....жега е....и няма изгледи скоро да свърши. :-(
На човек нито му се хапва нормално,нито му се готви всеки ден....на мен дори на пазар не ми се ходи в тия горещини.
Разчитам изцяло на избора на Наско в пазаруването....давам идеи,пък той каквото намери,хареса или му се прияде,това купува. :-)
Основното обаче са салатки,разни леки предястия,които ,докато си пием питието,преминават и в ястия....като тези тиквичкови рулца,например...
Уж бяха за предястие,пък си останахме само с тях и огромна купа със шопска салатка.





Рецепта няма.То няма и нищо сложно...важно е да ви се пекат тиквички на грил-тигана и да имате в наличност няколко вида сирене.
Аз използвах топена Гауда,крема сирене,овче сирене ,малко кисело мляко за разреждане на сместа и подправки:хималайска сол,черен пипер,магданоз,2-3 намачкани скилидки чесън....изцяло са въпрос на вашите вкусови и коремни предпочитания! :-))

Ами....това е!
Да ви е сладко! :-))




И приятно готвене!

Салата от червено цвекло

Една непретенциозна и лесна салатка,идеална за тези Горещници...




2 глави цвекло,сварени
2 стръка пресен лук,нарязан
2-3 скилидки чесън,намачкани
1 люта чушка,ако обичате
хималайска сол
ябълков оцет
лимонов сок
зехтин
----------------------------------------
Цвеклото се настъргва и се смесва с лука и чесъна.
Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва много на ситно.
Добавя се към цвеклото.
Подправя се на вкус с подправките.




Приятно готвене!

Шоколадов кекс с какаови зърна



Знам,знам.....в тези жеги хич не е време за тежки десерти! :-))
Къде-къде по-приятно е да нарежеш студена диня,или пъпеш....защо не и прасковка.
Ама покрай дините,пъпешите,прасковите,кайсиите,малини,къпини.......на човек му се прияжда и нещо по-така....за наслада на душата.
И ,напълно естествено,една шокохоличка като мен,да заложи на шоколад,какао....
Топло,топло...колко да е топло?
Нагласям термометъра на климатика на 20 градуса и ......Начало!




А... :-) ,преди Началото:
Използвах едни странни и нови за мен,сурови какаови зърна.
Какво прочетох за тях :
Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на протеини,мазнини,фибри,желязо ,калций,магнезий,витамини от групите В,С,Е.
Високото съдържание на магнезий заздравява сърдечния мускул,намалява коагулацията и регулира налягането на кръвта,намалява риска от образуване на сгъстявания и съсиреци.
Какаовите зърна намаляват симптомите при втвърдяване на вените и артериите.
Съдържат също така Серотонин, Триптофан, Анандамин, Допамин, Фенилетиламин, Моноаминооксидазни инхибитори.





Те имат положителен ефект върху мозъка.
Моноаминооксидазните инхибитори (МАОИ) се използват като антидепресанти, подобряват настроението и повишават двигателната активност.

С една дума,полезни! :-)
Не знам дали като ги консумирам,ще стана по-щастлива,но пък нищо не пречи да опитвам....!



3 яйца
60 гр бяла захар
40 гр кафява захар
100 гр заквасена сметана
100 мл сладкарска сметана
60 мл олио
2 с л какао
1 ч л бакпулвер
200 гр брашно
50 гр шоколадов чипс
10-12 какаови зърна ,натрошени
пудра захар,за поръсване




Разбиват се яйцата с двата вида захар до побеляване.
Добавят се заквасената сметана,сладкарската сметана,олиото.
Разбива се добре.
Добавят се брашното с бакпулвера,какаото,като отново се разбива.
Накрая се прибавят шоколадовият чипс и какаовите зърна.
Сместа се изсипва в намаслена форма за кекс.
Пече се на 180 градуса до готовност.
При проба с клечка тя трябва да излиза суха от кекса.
Оставя се да изстине във формата ,после се изважда.
Наръсва се обилно с пудра захар.





Приятно готвене!

Potato Salad with Egg,Mayonnaise and Olives...



..............или една лека картофена салата с варени яйца и маслини.

за 6-8 порции:
1 кг картофи,сварени
4-5 с л магданоз,накълцан
15-20 маслини
3 сварени яйца
1 гл лук,нарязан на шайби
сол и прясно смлян черен пипер

за дресинга:
4 с л зехтин,екстра върджин
4 с л бял винен оцет
1-2 с л горчица,средно люта
1 ч ч майонеза

1 с л нигела /др. семена/, за поръсване



Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.Овкусяват се със сол и черен пипер.
Добавят се лука ,магданоза и маслините и се разбъркват добре .
Добавят се две от яйцата,нарязани на кубчета.
Съставките на дресинга се смесват в купа и се залива салатата.
Разбърква се леко и се наръсват семената нигела.
Третото яйце се нарязва на 6 или 8 резенчета и се украсява салатата.
Наръсва се отгоре с още магданоз.

С чаша Розе се превръща в чудесна лека вечеря за жарките вечери напоследък... :-))




Приятно готвене!

------------------------
източник:с вариации
"Party Food"
Bridget Jones

Два вида питки с Nigella.....




Нигела.....Nigella.....едни черни ,малки,остри семенца...
Използват се за поръсване на хлебчета,за пилаф,пилешко,риба ,зеленчуци....
Не се намират лесно,но с упорито търсене.....:-)) няма начин да не успеете.
Аз ги намерих в магазина за подправки "Бахара",на ул. "Иван Асен II" 9, в София.
Между другото,там има и много други знайни и незнайни нещица.



Първите питки са
Пълнозърнести ,с нигела и овесени трици
1 ч ч пълнозърнесто брашно
2 ч ч бяло брашно
2-3 с л овесени трици
1 суха мая
1 ч л захар
1 ч л сол
4 с л зехтин
1 ч ч вода (може 50/50 ,вода/прясно мляко)
семена нигела,за поръсване
-------------------------------------------------------
Брашното се пресява заедно със солта,захарта.Добавят се маята и овесените трици.
Заедно със зехтина и водата се омесва тесто.Ако е необходимо ,се добавя още вода.
Тестото не трябва да лепне.
Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на топчета и се оформят питки.
Нареждат се в намаслена тава ,или върху хартия за печене,на разстояние .
Оставят се да втасат още половин час.
Намазват се леко с вода/прясно мляко и се наръсват със семената нигела..
Пекат се в умерена фурна,на 180 градуса ,до златисто.






Вторият вариант е още по-лесен....

500 мл хладка вода
1 прясна мая,или 3 сухи,х 7 гр всяка
50 мл зехтин
2 ч л сол
1 с л мед
1 кг брашно,приблизително
-----------------------------------
Маята се разтваря във водата ,заедно със солта,меда и 3-4 с л брашно.
Оставя се да шупне .После се добавя зехтина и останалото брашно и се омесва тесто, което да не лепне.Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Оформянето после е въпрос на време и желание....:-)
Може да се оформят 4 багети /франзелки , на възелчета,на охлюв....
Поради липса на време аз просто го разделих на 8 топки,оформени като питки и наредени в кръг в намаслена тава.
Оставят се да втасат още половин час,намазват се с вода и се наръсват със семената нигела.
Пекат се на 220 градуса около 18-20 минути,до златисто.




Приятно готвене!

Рецепти без мазнини:Пълнени чушки с киноа и тофу



Напълно в духа на летните рецепти е и тази ....
Лесна ,бърза ,вкусна и ....малко нестандартна.
За киноата вече съм писала.....
Разликата в тази е ,че е сборна ,от червена и бяла киноа ,ориз.....и разни други зърнени...:-)










1 ч ч киноа
2 ч ч вода,за да се свари
2-3 стръка пресен лук,нарязан
200 гр тофу,ситно нарязано
хималайска сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
едро смлян червен пипер /може и лют,ако обичате/
9-10 средни по размер чушки
1 ч л куркума




Киноата се измива и се слага на котлона с 2 ч ч вода.Вари се до извиране на водата.
Чушките се измиват и изтърбушват.
Към сварената киноа се добавят останалите продукти и с така получената смес се пълнят чушките.
Нареждат се в тава,посоляват се отгоре и се налива вода до средата им.
Пекат се в умерена фурна до извиране на водата и запичането им отгоре.
Чудесно се съчетават с чесново кисело мляко.




Приятно готвене!

Питки с тиквички



1 средна тиквичка,настъргана
500 гр брашно
2 ч л суха мая
4 с л настърган Пармезан
2 с л зехтин
1 ч л сол
1/2 ч л черен пипер
около 250 мл хладка вода
----------------------------------------
прясно мляко,за намазване
сусам,за поръсване




В голяма купа се смесват брашното,маята,солта,черния пипер и настъргания Пармезан.
Добавят се настърганата тиквичка,зехтина и толкова вода,че да се получи меко тесто, което да не лепне.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.




Разделя се на 8 питки,които се нареждат в намаслена тавичка с диаметър =23 см.
Оставят се да втасат още около 1/2 час.
Намазват се с прясното мляко и се наръсват със сусам.
Пекат се в умерена фурна ,на 180 градуса ,до златисто.
Като се извадят от фурната ,се напръскват с вода и се покриват с кърпа,за да останат меки.




Приятно готвене!
-----------------------
източник,с вариации:
"Vegetarian Coocing & Vegetable Classics"

Баба Гануш



2 патладжана
1/4 ч ч лимонов сок
4-5 с л сусамова паста
2-3 скилидки чесън,счукани
сол на вус
3 с л магданоз
1-2 с л зехтин





Патладжаните се изпичат,обелват се и се нарязват много на ситно.
Добавят се останалите продукти и се обърква добре,да се получи еднородна маса.
Поднася се с арабски или препечени питки.




Приятно готвене!