"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Печени чушки със страхотен дресинг....

.....много подходящи за хапване с последните питки.





Точна рецепта пак....няма! :-)))
Чушки,колкото обичате....
Печени на грил-тиган,във фурна,на скара,направо на огън....където ви е възможно или удобно.
Обелени и подправени с :
няколко скилидки чесън,ситно нарязани
магданоз,ситно накълцан
морска сол,на вкус
оцет ,на вкус /у дома-колкото по-киселко,по-добре/
олио,около 4-5 с л на 7-8 чушки
малко прясно смлян черен пипер
Ами....това е.
Хубаво е да са покрити с дресинга .
И да престоят поне 2 часа в хладилника.




Да ви е сладко! :-)

Питки с песто и червен пипер



400 мл хладка вода
1-2 с л зехтин
900 гр брашно,(замених около 300 гр с черно брашно)
3 ч л захар
3 ч л морска сол
1 прясна мая
2 с л песто
2-3 с л настърган Пармезан
1 с л едросмлян червен пипер
черна хавайска сол




Маята се разтваря във водата.Добавят се солта,захарта,зехтина и брашното и се омесва тесто.Добавят се пестото ,червения пипер и Пармезана и се доомесва добре,до пълна хомогенност на продуктите.
Покрива се и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.
Оформят се питки,редят се в намаслена тава и се оставят да втасват още около 1/2 час.
Намазват се с вода и се наръсват с черна хавайска сол.
Или с маково семе,сусамено семе,ядки....по желание.
Пекат се на 180 градуса до златисто.




Приятно готвене!

Хапки с хайвер от сьомга и синьо сирене




И отново-без рецепта.....
Т.е.,без пропорции,без грамажи,без дози.....
Колкото ви се хапва,толкова. :-))
Франзелка,нарязана на филийки....
Меко масло,с добавени чесън,келтска сол и ситно нарязан магданоз и добре размесено...
Малко парче синьо сирене върху всяка филийка,намазана с ароматното масло....
И за разкош ,няколко зрънца хайвер от сьомга....
Чаша добре изстудено бяло вино и .....
Наздраве! :-))




Бон апети!!!


Супа от червен боб




250 гр червен боб,накиснат във вода за една нощ
2 моркова,нарязани на кубчета
1 гл лук,нарязана наситно
2-3 с л доматено пюре (1 домат,настърган)
морска сол на вкус
черен пипер,прясно смлян
2 с л зехтин
магданоз,ситно нарязан
---------------------------------------------------------------
Водата ,в която е киснал боба,се изхвърля.Налива се нова,прясна вода,около 1,5 литра и се слага боба на котлона.Вари се до полуготовност.
Добавят се лука,морковите,подправките и се вари до пълно сваряване на боба и зеленчуците.
Ако е необходимо,се долива още гореща вода.
Поднася се с лимон и стрък магданоз.




Приятно готвене!

Брускети с орехово песто



Няма рецепта,няма дози,няма пропорции...
Вземате една поизостанала франзела и я нарязвате на филийки.
Нареждате в тавичка и запичате до златисто на фурна.
Още топли,натърквате обилно със скилидки чесън....
Отгоре намазвате с домашно Песто с орехи и босилек...
Малко домат на кубчета,малко натрошено любимо сирене,листенце пресен босилек и ...воала!!!С една голяма купа салата от летни зеленчуци и чаша розе или друго бяло сухо вино ,имате лека ,бърза и вкусна вечеря, идеална за тези летни жеги,дето не щат, и не щат да си ходят..... :-))




Бон апети! :-)

Спаначена паста с тиквички и каперси

Една бърза,лесна,вкусна,елегантна рецепта ,напълно в синхрон с лятото.... :-)





за 4 порции:
1 пакет спаначени спагети-органик

2 малки тиквички ,настъргани
3 скилидки чесън,накълцани
3 с л зехтин
2 с л каперси
морска сол на вкус
черен пипер
копър
магданоз
--------------------------------------------
Спагетите се приготвят според указанието на опаковката.
През това време се приготвя соса:
Зехтина се загрява в тиган и за кратко се запържва чесънът.
Добавят се тиквичките,подправят се на вкус с черен пипер,сол,копър и магданоз и се задушават до омекване.
Добавят се каперсите ,разбърква се и се маха от котлона.
На порция спагети се слагат по 3-4 с л сос.





Приятно готвене!

Крем супа от тиквички с чеснови крутони



1 тиквичка (2 малки)
2-3 картофа
1 гл лук
20-30 гр настърган Пармезан (тофу)
морска сол
прясно смлян бял пипер
магданоз
зехтин
100 мл прясно мляко (ядково мляко)
едро натрошен червен пипер




Картофите ,обелени,тиквичката и лука се нарязват на кубчета и се слагат на котлона в 1,5-2 л вода да се варят.
Когато омекнат достатъчно,за да могат да се пасират ,се подправят със солта,белия пипер,
магданоза.
Супата се пасира и се добавят Пармезана,прясното мляко и 1-2 с л зехтин.
Ври още около 3-4 минути и се маха от котлона.
Наръсва се с червения пипер.

за крутоните:
4-5 филии сух хляб
2-3 скилидки чесън,нарязани на ситно (чесън на гранули)
3-4 с л зехтин
1 с л сух копър
-------------------------------------------------------------------------
Хлябът се нарязва на кубчета и се слага в тавичка.
Наръсва се с чесъна,зехтина и копъра и добре се разбърква, за да полепнат подправките .
Пекат се в умерена фурна за около 10-на минути,да станат златисти.





Приятно готвене!

Босилеково песто с орехи



50 гр орехи
50 гр Пармезан
2-3 скилидки чесън
150-160 мл зехтин
2 шепи пресен босилек
-----------------------------
Всички продукти се смилат в блендер.
Насипва се в стъклено бурканче,отгоре се налива слой зехтин.
Съхранява се в хладилник ,до две седмици.


Бадемов кейк с Марсала



225 гр меко масло
225 гр захар
4 яйца,леко разбити с вилица
275 гр брашно
щипка сол
100 гр смлени бадеми
6 с л вино Марсала
--------------------------------------
Маслото се разбива със захарта.Добавят се по малко разбитите яйца,като се разбива след всяко добавяне до хомогенна смес.
Добавят се брашното,солта,смлените бадеми и Марсалата.
Разбива се добре.
Сместа се изсипва в намаслена 22-24 см тавичка.
Пече се на 160 градуса до златисто.
При поднасяне може да се наръси с пудра захар.





Приятно готвене!

Пълнозърнеста фокачиа с тиквичка и домати



1/2 прясна мая ,(1 суха)
1/2 ч л сол
1 ч л захар
200 гр пълнозърнесто брашно
150 гр бяло брашно
3 с л овесени трици
200 мл хладка вода
50 мл зехтин
---------------------------------------------------------------
3-4 с л зехтин
1/2 тиквичка,нарязана на полумесеци
1 ч л смес от подправки-босилек,риган,морска сол
1 малък домат,нарязан на кубчета
2 стръка пресен лук,нарязан на ситно
1-2 скилидки чесън,накълцани




От първата група продукти се омесва тесто:маята се разтваря във водата,добавят се останалите съставки и се омесва меко тесто,което да не лепне.
Покрива се и се оставя да втаса около 1,5 часа.
Може да се разточи с точилка до желаната големина ,или с ръце да се раздърпа до размера на тавата.
Слага се в намаслената тава.
Отгоре се намазва с половината зехтин.
Нареждат се тиквичките,доматите,лука.
Поръсва се с подправките,наръсва се с останалия зехтин.
Слага се в студена фурна,включва се на 180-190 градуса и се пече до златисто.




Приятно готвене!