"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пиле с ябълки и бяло вино



1 голямо пиле
6-7 средни картофа,обелени и нарязани на кубчета
2 ябълки,нарязани на кубчета
1 гл лук,на колелца
1 дафинов лист
1/4 ч л смлян карамфил
1/4 ч л смлян бахар
3/4 ч л канела
1 ч л сол
2 с л галета
смлян черен пипер
магданоз
300 мл сухо бяло вино
2 с л зехтин





Картофите,ябълките и лука се слагат в намаслена тава.
Добавят се дафиновия лист,магданоза,смлените карамфил,бахар,черен пипер и канелата.
Разбъркват се добре и се посоляват.
Отгоре се слага пилето наръсва се с малко морска сол и малко черен пипер.
Намазва се леко със зехтин,наръсва се с галета.
Залива се с виното и се пече на 180-190 градуса около 1-1 1/2 часа,до образуването на хрупкава коричка.
Изважда се дафиновият лист и се поднася.

Приятно готвене!
-----------------------
източник с вариации:
"Домашен пир"
Рийдърс дайджест

Ябълков кекс с глазура от карамел



3 яйца
2 ч ч захар
1 1/2 ч ч олио
2 ч л течна ванилия
3 ч ч брашно
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол
3 ч ч ситно нарязани обелени ябълки
1 ч ч ситно натрошени орехи

За глазурата:
1/2 ч ч масло
1/4 ч ч прясно мляко
1 ч ч кафява захар





Яйцата се разбиват на пяна и постепенно се добавят захарта,олиото и ванилията.
Разбиват се добре.
Смесват се в друга купа брашното,содата и солта и се прибавят постепенно към яйчената смес.
Добавят се ябълките и орехите.
Сместа се изсипва в 25-26 см намаслена кексова форма с дупка в средата.
Пече се на 180 градуса около 65-70 минути или докато клечка,забодена в средата излиза суха.
Оставя се да изстине около 10 минути във формата .
После се обръща в по-дълбок поднос.

Съставките за глазурата се смесват в малка тенджерка и се слагат да заврат на котлона.
Варят се 3 минути при непрекъснато разбъркване.
Разсипва се бавно върху още топлия кекс....част от глазурата се стича по кекса до подноса.





Приятно готвене!
----------------------
източник:
"Всичко за печенето"
Рийдърс Дайджест

Салата с паста и червен боб



250 гр паста,по избор
1 консерва червен боб,отцеден и изплакнат
1 зелена чушка,нарязана на кубчета
2-3 стръка пресен лук,нарязан
2 скилидки чесън,нарязани на ситно
20-на маслини
морска сол,на вкус
зехтин
прясно смлян бял пипер
магданоз




Пастата се сварява според указанието на опаковката,изплаква се и се охлажда.
Смесва се с червения боб,маслините,чушката,зеления лук и чесъна.
Подправя се на вкус с морската сол,белия пипер и зехтина.
Наръсва се с нарязания магданоз.




Приятно готвене!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!




Честит празник на всички с красивите имена Вяра ,Надежда,Любов и София!
Да са живи ,здрави и щастливи!

Хляб с квас от пшеница



След едно малко по-дълго отсъствие от блога,започвам новия месец с един много пухкав и вкусен хляб без,мая.Замесен с квас.
За 1 кг брашно са необходими:
42 гр квас от пшеница
1 с л сол
топла вода,достатъчна ,да става за месене
Омесват се продуктите на тесто и се оставя за няколко минути ,докато брашното се хидратира.След това се меси 5 минути ,докато се получи тесто,което не полепва по ръцете.
Оставя се да втасва 30 минути в покрит съд.
Оформя се на хляб в желаната форма и отново се оставя да втасва,този път за 60-90 минути,докато набухне двойно.






Пече се в загрята предварително фурна на 200-220 градуса около 45 минути.





Приятно готвене и да ви е сладко! :-)