"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Хляб с филе и розмарин



70 гр филе (по избор-пилешко,пуешко,свинско)
70 гр масло
1 стрък пресен розмарин (1 ч л сушен)
1/2 прясна мая за хляб
1/2 ч л захар
130 мл хладка вода
1 ч л сол
2 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
3 с л зехтин
1 с л едросмлян червен пипер
500 гр брашно,приблизително
червена хавайска сол,за поръсване



Загрява се маслото в тиган и в него се запържват нарязаното на ситно филе и оронения розмарин,около 6-7 минути,докато филето добие златист цвят.
Оставя се настрана да се охлади.
Маята се разтваря в хладката вода,добавят се захарта,солта,яйцата,зехтина и брашното и се омесва тесто,което да не лепне.
Добавят се червения пипер и охладеното филе и се омесва отново,да се смесят добре съставките.Поставя се в намаслена купа,покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.




След като е добре втасало,около 1 1/2 ч., тестото се разделя на три топки.
От тях се оформят фитили ,които се сплитат на плитка.
Слага се в продълговата кексова форма,предварително намаслена.
Отделеният жълтък се разбива с 1 ч л олио и се намазва хлябът отгоре.
Поръсва се с червена хавайска сол.
Или с каквото имате в момента-едра морска сол,сусам,маково семе,тиквено семе....




Пече се в умерена фурна,на 180-190 градуса ,до златисто.
След като се извади от фурната,се напръсква с вода и се покрива с кърпа,за мека коричка.
След 10-15 минути се изважда да изстине на решетка.





Приятно печене!

Шоколадов сладкиш със шоколадов чипс




100 гр брашно
1 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
150 гр натурален шоколад
125 гр масло
200 гр тъмнокафява захар
1 ч л ванилия
2 големи яйца
100 гр орехи,счукани
150 гр шоколадов чипс



Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
Подготвя се тава 20/20 см ,като се намаслява и се покрива с хартия за печене.
В купа се смесват брашното,солта и бакпулвера.
Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят настрана да поизстинат.
В голяма купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията,докато станат на пухкав крем.
Към тях постепенно се добавя охладената шоколадова смес.
След това се прибавя и брашнената смес,като се бърка бавно с дървена лъжица.
Накрая се добавят орехите и шоколадовия чипс.
Сместа се изсипва в подготвената тавичка,заглажда се и се пече около 25-30 минути.
Може да се провери с клечка-ако тестото не залепва по клечката,сладкишът е готов.
Изважда се от фурната и се оставя поне 1 час в тавата да изстине.
Може да се наръси с пудра захар или смлени орехи,както направих аз.




Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"Златната книга на шоколада"

Салата с нахут,сушени домати и филе



1 консерва био нахут,изцеден
100 гр филе,по избор-пуешко,пилешко....,
5-6 сушени домата в олио,нарязани на парченца
1/2 стрък праз,ситно нарязан
2 стръка пресен лук,нарязан
магданоз

дресинг:
хималайска сол
ябълков оцет
зехтин с билки





Нахутът се отцежда ,изплаква се и се слага в купа.
Добавят се сушените домати,празът и лукът.Разбърква се .
Филето се нарязва на кубчета и се запържва в зехтин.
Добавя се към салатата,докато е горещо,заедно със зехтина,в който е запържено.




Салатата се подправя на вкус с хималайската сол,оцета и билковия зехтин.









Приятно готвене!

Дип от печени чушки и орехи



2 големи червени чушки
55 гр орехи
1/2 ч л червен пипер
1/4 ч л джинджифил
щипка кайенски пипер,по желание
1 скилидка чесън,намачкана
2 с л зехтин
сол на вкус
2 ч л лимонов сок





Чушките се изпичат и обелват.
След като изстинат ,се пасират в робот заедно с орехите и чесъна.
Добавят се червения пипер,джинджифила,кайенския пипер и зехтина.
Подправя се със солта и лимоновия сок.
Може да се поднесе със солени бисквитки,крекери,или като сос за барбекю.




Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"500 Appetisers"

Минестроне 2



Оказва се ,че прословутата италианска супа Минестроне е една от най-лесните за измисляне и приготвяне супи.
Достатъчно е да има някакъв вид боб и паста ,и още няколко съставки за разкош и ...Воала,супата е налице. :-))
Е,в духа на моите експерименти бобът не е точно стандартния боб,а зелен боб Азуки...пастата не е точно стандартната , а Орзо....Ама пак си е Минестроне.....





2-3 с л зехтин
1 стрък праз,нарязан на ситно
2 картофа ,на кубчета
3 средни по размер моркова,на кубчета
100 гр замразен зелен боб
100 гр зелен боб Азуки
1 л зеленчуков бульон/гореща вода
100 гр паста орзо
магданоз
сол
прясно смлян черен пипер
едросмлян червен пипер
настърган Пармезан




Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и за кратко се сотира празът.
Добавят се картофите ,морковите,зеленият боб и бобът Азуки,сотират се 1-2 минути и се налива зеленчуковият бульон.Супата се вари на тих огън до полуготовност на продуктите, около 25-30 минути.Добавя се орзото,подправя се на вкус със солта,черния и червения пипер,магданоза.Ври още около 10-на минути.
При поднасяне се наръсва с още магданоз и Пармезан.




Приятно готвене!

Едно словоизлияние и една ...вече есенна рецепта!



Прясно месо,много аромати,24-часово мариноване,препечена коричка със сладък дъх и вкус.....Това е днешното ми предложение.
След толкова седмици и месеци на лека храна,съпроводена със знойни жеги и студени напитки,след последното захлаждане май е вече време за тежки мезета и червено вино.
Които сгряват кръвта,стоплят душата и създават едно такова особено настроение.......на очакване,на тревожност,но и на спокойствие.....Очаквам Коледата с огромно нетърпение, тревожа се за всичко....то днес кой ли не се тревожи :-), а съм спокойна,защото ....Ами , защото спокойствието е преди всичко състояние на духа.
Понякога трудно се постига....но с повечко упражнения се получава.
Колкото повече пиша,толкова повече неща се сещам и ми се иска да споделя....Но не желая блог за храна да се превръща в душевни словоизлияния.....
Някак ми се иска нещата да са разделени и всяко да си знае мястото.
Писането винаги ми се е отдавало с лекота и ако му се отдам и тук докрай,май няма да остане място и време за рецептите.... :-))





Та,спирам с есенните си "размисли и страсти" :-), и напред,към една от първите тежки есенно-зимни изкушения.....Естествено ,и с нови съставки.Възможно ли е аз да открия нов магазин, да вляза и да си изляза с празни ръце?"Да" би казал някой ,който ме вижда ,или чете ,за пръв път.Останалите биха извикали в един глас "Неееее!" :-)
И ще са прави.....
Новото в днешната рецепта са едно малко бурканче Mostarda d'uva e Mele и едно шишенце Barolo e Turtufo.
Или ,казано на разбран език -Горчица от грозде и ябълки ,с невероятен аромат на карамфил, и Бароло с трюфели-едно омайващо съчетание на виното Бароло с труднодостъпната трюфел гъба....

Какво още:
едно хубаво парче свинско месо,без кост
соев сос
сос от нар
кимион
кориандър
едросмлян червен пипер,на люспи
лимонов сок в изобилие
зехтин,колкото съвестта ви позволява
бяло вино.....





Месото се измива добре със студена вода и се слага в дълбок съд,който е добре да има капак.Иначе рискувате за 24 часа всички храни в хладилника ви да са се ароматизирали.
От изброените съставки ,без новите и виното,се прави маринатата.
Залива се месото и няколко пъти се обръща,да се покрие с нея от всички страни.
Налива се част от бялото вино,да стига до средата на парчето месо,слага се капака и го забравяте в хладилника поне за 5-6 часа.После го обръщате .И пак забравяте за него ...за още 5-6 часа.Може пак да го обърнете,а може и да го забравите до момента на печенето.
Когато решите ,че достатъчно си е почивало в хладилника и вече е време да му нарушите спокойствието,може да го преместите в съда за печене,поливате го с маринатата,доливате още бяло вино,почти да го покрие,и покривате отгоре с фолио.
Пече се така почти до готовност,на 200 градуса около 1 1/2 -2 часа, за 1,500 кг месо.
После махате фолиото и тук идва ред на Баролото с трюфели-поливате месото с 2-3 с л от него и изключвате фурната,като оставяте месото да се зачерви отгоре.

А уханното чътни от грозде и ябълки се сервира с вече поднесеното месо.




Приятно готвене !
И Бон Апети!!!

Onion soup........



Само че не прословутата Френска лучена супа..... :-))
А просто лучена супа....с крутони и Шери.




50 гр масло (кокосово масло)
4 гл лук,накълцани
4 скилидки чесън,намачкани
1 картоф,на кубчета
45 мл Шери (или Калвадос)
1 л зеленчуков бульон
1 дафинов лист
сол,прясно смлян черен пипер на вкус
3 с л нарязан магданоз
1 с л едро смлян червен пипер
крутони ,за сервиране




Маслото се загрява в тенджера и се запържва лука за около 10 минути,докато смени цвета и стане златист.Добавя се чесънът и се запържва още 1 минута.
Добавят се картофът и Шерито и се задушава около 3 минути.
Добавят се дафиновия лист,червения пипер и зеленчуковия бульон.Аз използвах едно кубче Био зеленчуков бульон и литър вряла вода.
Супата се оставя да къкри на тих огън около 30 минути.
Подправя се на вкус със солта и черния пипер,наръсва се с магданоз.
Сервира се с крутони.
---------------------------
Може да се пасира в блендер и да стане крем-супа.
Аз предпочетох да я сервирам в натуралния й вид...:-)



Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"300 Every Day Soups"

Маслени бисквитки с шоколадов чипс




125 гр брашно
1/2 ч л бакпулвер
1/8 ч л сол
125 гр меко масло
50 гр захар
1/2 ч л ванилия
60 гр шоколадов чипс




В купа се смесват брашното,солта и бакпулвера.
В друга купа се разбива мекото масло със захарта и ванилията.
Добавя се брашнената смес,като се разбива с миксер на ниска скорост.
Накрая се добавя и чипса.
Оформят се кръгли бисквитки и се редят в тава върху пекарска хартия.
Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто,около 7-8 минути.
Ако обичате по-препечени и хрупкави,трябва да се пекат още 2-3 минути.
Като се извадят от фурната,се оставят за около 5 минути в тавата.
После се вадят на решетка до пълното им изстиване.




Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"Златната книга на шоколада"

Пилешки дробчета с хвойна и грозде



Отново една малко нестандартна рецепта.... :-)
Ама то всеки знае как да изпържи дробчета.....защо обаче да не пробваме с нестандартна подправка ?Или отново съчетанието сладко-солено?
Когато експериментите са в кръвта ти,нищо "странно не ти е чуждо"....ако можем да перефразираме известната реплика. :-)))
В тази рецепта хвойната ,едни такива малки черни ароматни топчета....и гроздето ,и шерито придават на обикновените пилешки дробчета богат ,изтънчен вкус.




Рецептата може да е предястие за 4-ма,основно ястие за двама ...или да се приготви като сос за паста.

500 гр пресни,охладени пилешки дробчета
1 гл лук,нарязан наситно
1 скилидка чесън,счукана
10 броя плодчета от хвойна,леко счукани в хаванче
2 с л зехтин
2-3 с л сухо шери (или сухо бяло вино),но шерито е за предпочитане
сол и черен пипер
около 25-30 зърна грозде
магданоз




Пилешките дробчета се измиват на студена течаща вода и се почистват от сухожилията.
Ако ще се приготвят като сос за паста,се нарязват на малки късчета.
Иначе могат да се срежат само на две и да се приготвят така.
Зехтинът се загрява в голям тиган ,добавят се дробчетата и се разбъркват ,да се покрият всички с мазнината.Готвят се около 2-3 минути на силен огън,като се разбъркват.
Прибавят се лука,чесъна ,плодовете от хвойна,магданоза и доста черен пипер.
Котлона се намалява и се готвят още 3-4 минути,като се разбъркват.
Налива се шерито и се подправят на вкус със солта.
Оставят се врат още 1-2 минути,добавят се гроздовите зърна,разбърква се добре и котлона се изключва.
При поднасяне се наръсват с още магданоз.




Приятно готвене!
----------------------
източник ,с вариации:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"
Рийдърс Дайджест

Рийет от пушена пъстърва



125 гр пушена пъстърва
1 малка глава червен лук,ситно накълцан
сока и кори от 1/2 лимон
100 гр заквасена сметана
морска сол,черен пипер,розов пипер-на вкус
1-2 скилидки чесън,пресовани




В купа се накъсва пушената пъстърва.
Добавят се останалите съставки и се подправя на вкус със солта и пиперите.
Може да се поднесе с препечени хапки.
Изпива доволно количество изстудено бяло вино.... :-))





Бон апети!!!