"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Табули




Срещала съм тази салата в много варианти.С булгур,с кус кус,с много магданоз,с малко магданоз и много мента....
Аз се спрях на вариант,за който предположих ,че ще допадне на всички у дома.
Скоро си купих органичен булгур и реших ,че е крайно време да опитам тази толкова популярна салата в домашни условия.



150 гр булгур
2 средни домата,нарязани на малки кубчета
1 малка краставица,нарязана на малки кубчета
1 малка глава бял лук,ситно накълцан
1 връзка магданоз,накълцана
5-6 с л лимонов сок
4 с л зехтин
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус





Булгурът се измива добре и се слага в купа със студена вода,похлупва се и се оставя да преседи 4 часа.Ако след това още е твърд ,може да се загрее заедно с водата за около 5-6 минути.
Когато изстине ,се прецежда и се изсипва в дълбока купа.





Добавят се доматите,краставицата,магданоза,лукът.
Лимоновият сок се смесва със зехтина,солта и черния пипер.Разбива се добре.
Салатата се залива с дресинга и се оставя да се охлади 1/2 час.





Приятно готвене!

Токачка с Марсала



Преди седмица видях в Метро въпросните токачки и ...не устоях.Макар,че нямах и идея какво да я правя.Около мен няма мераклии да обикалят горите с пушка на рамо,така че ще трябва да се задоволя само с магазините при желание за нещо различно.
Токачката всъщност си е една ...дива кокошка.А и не толкова дива ,защото се отглежда "цивилизовано",за продажба....
Една малко по-изискана версия на елементарното пиле... :-))




Рецептата,или поне основната част от нея ,заимствах от "Паста и опера " ,на италианския готвач Антонио Карлучо.Неговият вариант е с нар....е,аз нямах в момента и ,честно казано,направо ме домързя да излизам да търся.
Но мисля,че и така се получи много вкусна импровизация.

И рецептата:
1 токачка,около килограм
1 лимон
сол и черен пипер на вкус
2-3 с л зехтин
1 гл лук,ситно нарязана
1 голям морков,нарязан на кубчета
50 гр прошуто (пушено филе)
30 гр масло
1 ч ч вино Марсала





Токачката се измива добре.Лимонът се разрязва на две и двете части се поставят във вътрешността на птицата.Цялата се осолява на вкус и се наръсва с черен пипер.
Слага се в тавичка,полива се със зехтина ,покрива се с фолио и се слага да се пече на 190-200 градуса.Пече се така около час,после фолиото се отстранява и се запича до златисто.
През това време маслото се загрява в тиган и се сотират за 3-4 минути лукът и мърковът.
Добавя се прошутото и се задушава още 1-2 минути.Налива се виното и се оставя да се задушава,докато остане на мазнина почти.
Изпечената токачка се слага в сервизна чиния, а сокът от печенето се смесва със лучено- морковената смес.Насипва се около токачката.




Приятно готвене!

Кюфтенца от боб Мунг и кафяв ориз



Съвсем в духа на постите....и моя експериментаторски ,разбира се. :-)
За съжаление,денят значително намаля....стъмва се все по-рано .А това е пряко свързано със снимането на разните .....опитчета,които правя в кухнята.И с мъжете у дома....
Толкова много неща остават неснимани...за мое съжаление.
Имам цяла папка с най-различни варинати на паста....и със ужасни снимки.Не знам дали изобщо ще видят бял свят....че и машина за паста си купих....
Но...да се върнем на кюфтенцата .Или на "Мунг бургерите",както са озаглавени в книгата
"Аюрведичната кухня".




Бобът Мунг се отглежда най-вече в Индия и Китай.И там съответно най-много се употребява.От него се правят и бобени кълнове....
Готви се предимно смесен с ориз.Няма нужда да се накисва.




А сушените водорасли комбу .....За тях има много информация.Основно съдържат минерали като йод,калий,калций,желязо,магнезий и витамини от В групата, фолиева киселина.Подобряват функцията на щитовидната жлеза,дават енергия и тонус на организма.Имат антиоксидантни свойства.Предотвратяват образуването на тромби.
Спомагат за извеждането на тежките метали от организма.
Изключително подходящи за вегетарианци.




И рецептата:
1 ч ч боб Мунг (мунг-дал)
4-5 ч ч вода
2 ч ч кафяв ориз
1 стрък комбу
1/10 ч л асафетида
1 ч л олио
1/2 гл лук,ситно нарязана
1/2 ч л кимион на зърна
1/2 ч л сух риган
2 средни картофа,сварени
1 белтък
1 ч л морска сол
1/4 ч л черен пипер
2 с л пълнозърнесто брашно
------------------------------------
Бобът Мунг,оризът ,комбуто и асафетидата се слагат в студената вода и се варят до готовност.Обикновено бобът и кафявият ориз са готови за около час.
Олиото се загрява в тиган и се запържват кимиона, ригана и кромида,докато лукът омекне.Когато бобът и оризът са готови ,се смесват с лука ,намачканите картофи, белтъка,
солта и черния пипер.Добавя се брашното ,ако е необходимо да се сгъсти сместа.
Всичко се намачква с вилица .Оформят се малки питки /кюфтенца,които се запичат н незалепващ тиган,първо от едната страна,после се обръщат от другата.
Аз ги наредих в тава ,върху пекарска хартия и ги изпекох на фурна.






Приятно готвене!

Пълнозърнести спагети с тофу и каперси



500 гр пълнозърнести спагети
1 тиквичка ,нарязана на кубчета
250 гр тофу,нарязано на кубчета
2 с л каперси
2 с л зехтин
2 скилидки чесън,нарязани на ситно
500 мл готварска сметана
морска сол
черен пипер




Спагетите се сваряват във вряща солена вода според указанието на опаковката.
През това време се приготвя соса:
Зехтинът се сгорещява в тиган и се сотира чесънът за 2-3 минути.
Добавя се тофуто и също се запържва за 2-3 минути.
Добавят се тиквичките,посолява се на вкус,подправя се с черния пипер и се задушават за 2-3 минути.
Налива се готварската сметана и сосът се оставя да се сгъсти на слаб огън за около 10-на минути.





Накрая се добавят каперсите.Ако използвате осолени,те трябва предварително да се измият от солта.
Сосът се маха от котлона и ако е необходимо,се доовкусява със сол и черен пипер.




Приятно готвене!

Суши с пушена сьомга и краставица



60 гр ориз за суши
50 мл оризов оцет
40 мл мирин
2 с л захар
2 с л лимонов сок
150 гр филе от пушена сьомга
1/2 краставица,нарязана на жулиени
уасаби




Оризът се измива добре и се залива със 300 мл студена вода.Вари се до готовност.
Оризовият оцет,миринът,захарта и лимоновият сок се смесват и се добавят към свареният ориз.Оставя се да изстине и да поеме течността.
Върху филе сьомга се разстила част от ориза ,намазва се леко с уасаби и отгоре се нареждат няколко жулиена краставица.Навива се на руло.
Така се процедира с всяко филе сьомга.






Слагат се в хладилника за половин час да стегнат.
После с помощта на остър нож ,намокрен със студена вода,се нарязват на равномерни хапки.





Поднасят се с още паста уасаби и соев сос.




Приятен апетит!
---------------------
източник с вариации:
"Суши-истина вкуса"
изд. Эксмо
Москва

Карфиол с яйца и сирене



1 глава карфиол,накъсана на розички
1 глава лук,ситно нарязана
3 с л брашно
1 ч л къри на прах
2 с л масло/зехтин
450 мл прясно мляко
1 яйце
2 стръка пресен лук,нарязан на ситно
1 с л едро смлян червен пипер
3-4 с л настърган Пармезан
100 гр сирене ,натрошено
морска сол,черен пипер
------------------------------------------------
Карфиолът се бланшира във вряща вода за около 10-на минути.
Прехвърля се в намазнена тавичка.Добавят се лукът,натрошеното сирене,подправките.
Яйцето се разбива леко и се смесва с прясното мляко и брашното.Залива се карфиола.
Отгоре се наръсва с Пармезана.Запича се на фурна до извиране на течността и златист цвят.




Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"Vegetarian Cooking & Vegetable Classics"

Ябълков сладкиш със захарни трохи



за тестото:
2 яйца
100 гр меко масло
125 гр захар
250 мл прясно мляко
400 гр брашно
1 бакпулвер

2-3 ябълки,обелени и нарязани на филийки

за захарните трохи:
50 гр масло
50 гр брашно
50 гр смлени бадеми (орехи)
50 гр захар
1/4 ч л канела на прах




Яйцата ,маслото и захарта се разбиват в голяма купа.
Добавя се млякото.
Брашното и бакпулвера се смесват и се пресяват отгоре.
Сместа се разбърква добре.
Тавата се застила с хартия за печене ,отгоре се слага тестото и се заглажда.
Върху тестото се редят филийките ябълки.




Маслото ,брашното ,смлените ядки,захарта и канелата се смесват на трохи и се наръсват върху ябълките.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути, до златист цвят .




Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"Да печем с любов"

Салата с тиква,черен боб и карфиол



100 гр черен боб,сварен
1/3 глава карфиол,накъсан на розички и бланширан за около 10-на минути
150 гр тиква,на кубчета ,сварена
1 скилидка чесън
1 стрък праз лук,нарязан на ситно
2 с л зехтин
2 с л лимонов сок
морска сол,прясно смлян черен пипер ,на вкус





Тиквата,карфиола,празът и черният боб се смесват в купа.
Добавят се чесънът,зехтинът и лимоновият сок.
Подправя се със солта и пипера.
Може да се наръси с магданоз или пресен кориандър.




Приятен апетит!