"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Банички със спанак и булгур

Седя и разглеждам снимки....гледам и се чудя с коя да започна.
Последните няколко дни правих доста рецепти в духа на новото начало тази година- здравословни,вегетариански,опитах дори да ги докарам до вегански.
Естествено ,всички ще намерят място в блога....но ми възникна и чуденката как да ги категоризирам.
Затова ще направя една нова категория "Вегетарианство",в която ще се прехвърлят доста рецепти от "Зеленчуци".
Първата от серията рецепти ,с която започвам,е за Банички със спанак и булгур.
И тук идва първият проблем-няма точни пропорции.
Дори когато готвя по рецепта,почти никога не спазвам дозите.
А когато правя моя си измислица,пък изобщо не меря,тегля ....слагам на око.
Ще се опитам все пак да дам приблизителни стойности.
А и рецептата не е чак толкова прецизна.Би се получила дори и да не сложите точно три люспи лук .... : - ))



Банички със спанак и булгур
1/2 пакет кори за баница
1/2 гл лук
150 гр спанак
100 гр булгур (използвах дребен ,италиански Био-булгур)
щипка шарен черен пипер - така наречения меланж
хималайска сол на вкус
1 скилидка чесън (може да се пропусне)
1-2 с л кокосово масло
около 1 1/2 ч ч вода



Кокосовото масло се загрява в тиган,добавя се лукът и малко вода,около 2-3 с л , и се задушава 2-3 минути.Добавя се спанакът,чесънът,ако използвате,разбърква се и се добавя булгурът.
Долива се водата,намаля се котлона и се задушава до изпаряване на водата.
Подправя се със солта и черния пипер.
Корите за баница се срязват по средата на две,да се получат по-тесни парчета .
В единия край се слага част от плънката и се завива на руло ,като е добре да са поне три слоя ,т.е. три кори.Става по-плътно ,стегнато и плънката не се разтича.
При мен се получиха 5 банички с дължина около 15 см.
Нареждат се в леко намаслена с кокосово масло тава ,отгоре на всяка се слага също малко парче кокосово масло (може да се напръскат със зеленчуково олио ) и се пекат на 180 градуса до златисто.



Приятно готвене!

4 коментара:

  1. С булгур едва, но с ориз бих си хапнала една спаначена баничка :))

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, аз бих си хапнала с булгур :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитни ...такива розовки :)! И рецептата е чудесна ,обичам банички със зелении , а спанака ми допада най-много ! Благодаря за рецептата !
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    аз не обичах баници с друго,освен с яйца и сирене.Дори с ориз не ми допадаше...Оказа ,че с булгур са страхотни.Е,за мен ,де...
    Прегръдки!
    Дани,
    Ивана,
    надявам се да ви допаднат!
    Поздрави и усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване