"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Хумус с печени чушки и .....хляб с квас


Обичам хумус.Много.Ама все едно и също омръзва.И най-най-любимата храна ,консумирана често,става ежедневие .И скучна.
Но пък винаги съществува опцията на промяната...
Много обичам рецепти,при които има шанс за всевъзможни замени и промени.
След Хумуса с авокадо , сега дойде ред на

Хумус с печени чушки

1 консерва нахут
2 печени чушки
2-3 с л тахан
3 скилидки чесън
1/2 гл лук
хималайска сол с водорасли Комбу
магданоз
лимонов сок
2-3 с л зехтин




Нахутът се изплаква и се слага в дълбока купа.
Добавят се чушките,чесънът,лукът, магданозът и зехтинът и всичко се пасира до хомогенна смес.
Подправя се на вкус със солта,лимоновия сок .Охлажда се за половин час преди поднасяне.



И един хляб,в опит да избягвам честото използване на маята.
Този е с квас от пшеница.Купена,но сега съм в процес на получаване на домашна закваска.Ако поредните експерименти са успешни,със сигурност ще научите за тях... :-)






42 гр сух квас от пшеница (от БалевБиоМаркет)
1 с л сол
600 мл топла вода
200 гр пълнозърнесто брашно
750-800 гр бяло брашно
1 с л зехтин
тиквени и слънчогледови семки,смлени




Брашното се пресява в дълбока купа.Прави се кладенче,в което се слагат кваса,солта и се налива водата,като се разбърка и омесва леко.Оставя се да постои около 5 минути, докато брашното се хидратира.После се меси около 5 минути,докато се получи тесто ,което не залепва по ръцете.Ако е прекалено влажно,се добавя брашно,а ако се е получило твърдо тесто,се добавя малко вода.
Покрива се и се оставя да втасва около 30 минути, на 22-23 градуса.
Премесва се отново,оформя се хляба в желаната форма и се слага в намасления съд, в който ще се пече.
Оставя се да втаса още веднъж,между 60 и 90 минути.През това време ще увеличи обема си наполовина.
Намазва се със зехтина и се наръсва със смлените семена.
Пече се в предварително загрята фурна ,на 200-220 градуса за около 40-45 минути.




Бон апети!

6 коментара:

  1. Краси обичам хумус и с печени чушки :)
    Дори днес ще правя крем супа от нахут и печени чушки :)
    Ще чакам да споделиш за кваса, макар че е по-лесно да се купи готов!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам хумус и до момента съм го правила съвсем натурал, без добавки, дори не ми е хрумвала идеята да сложа чушки и други неща, а наистина се връзва:). Благодаря ти и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, хумуса е чудесен, а за хляба нямам думи, успех с кваса очаквам с интерес резултата. Аз имам един неуспешен!

    ОтговорИзтриване
  4. Краси, напоследък следя публикациите ти и много им се радвам, защото подобни рецепти рядко се предлагат в пространството
    аз също се опитвам да използвам максимално био продукти, най-вече в храненето на децата и безкрайно ти благодаря за страхотните рецепти- този хляб веднага минава в графа- Належащо за правене
    освен това искам да ти подаря и наградка- заповядай в моят блог да си я получиш
    поздрави и усмихната вечер, Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Краси, не успявам да следя ежедневно публикациите ти,
    но всеки път, когато погледна при теб съм очарована!
    Прекрасни идеи и рецепти,различни и интересни -
    много ми допадат експериментаторските ти и здравословни серии.
    Благодаря ти,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване