"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Тарталети с бели аспержи и пушено тофу


Още една .....шантава рецепта.Ами, така е.Като ме почне ...... "вдъхновението" и не му се вижда краят.... : - ))
В интерес на истината,въпреки шеговитият тон в последните ми публикации, темата, която съм подхванала, е съвсем сериозна.Определено вървя към вегетарианството.
Така го чувствам ,така усещам нещата.....
Не знам дали месото ще е табу у дома,все пак мъжете си го търсят.Но мен определено не ме влече.....Не знам период ли е, или ще се окаже трайно .... занимание,но,факт,засега осезаемо липсва.
И не само месото,а и мляко,яйца ,че и сиренето.....
Луда работа.И на мен все още така ми звучи..... а само мога да гадая на околните какво им е. : - )



В тази рецепта също няма нито яйца,нито мляко,нито месо ...или сирене.
Не и животински.
Сиренето е тофу,млякото е кокосово....а яйцата...Всъщност,оказва се ,че и без тях се получават страхотни рецепти, а брашното от нахут спокойно може да ги замени в ролята си на спойка.


И така....
Рецептата:
за тестото:

200 гр пълнозърнесто брашно Грахам, тип 1850
100 гр кокосово масло
щипка сол с водорасли Комбу
1 ч л розмарин
70-80 мл студена вода

за плънката:
12 парчета бели аспержи (моите бяха мариновани)
1 тиквичка,настъргана
1 с л чесън на гранули
50 гр пушено тофу
170 мл кокосово мляко за готвене
1 с л тиквено семе,смляно
2 с л брашно от нахут
1 с л червен пипер
хималайска сол и черен пипер на вкус



Брашното се слага в купата на робота.Отгоре се нарязва кокосовото масло.Добавят се солта и розмарина и се разбърква до трохи.Постепенно се добавя водата,докато се получи тесто,удобно за месене.
Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилник.




Охладеното тесто се разделя на 12 топчета.С ръце се разстилат във формите за тарталети.
Могат да се получат по-малко на брой и по-големи по размер тарталети в зависимост от големината на формите, с които разполагате.
А може да се направи и една голяма тарта.
Така подготвените тарталети се надупчват с вилица на няколко места и се запичат в предварително загрята фурна на 170 градуса около 13-15 минути.Трябва да останат леко мекички.



Изваждат се от фурната и в тях последователно се поставят:
Най-отдолу настърганата тиквичка,предварително разбъркана с малко сол,смляното тиквено семе и чесъна на гранули.Върху нея се поставя парче аспержа,а около него ситно нарязаното пушено тофу.Брашното от нахут се разтваря в кокосовото мляко ,подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разпределя върху плънката на всяка тарталета.
Наръсват се с червен пипер и се допичат до стягане на крема,около 10-на минути.

Аз ,като любител на сладко-солените комбинации, ги поднесох със сос от агаве с какао.
Но вие може да си спестите сладкият елемент и да ги поднесете със соева майонеза ,например... : - ))



Приятно готвене!

5 коментара:

  1. Наистина интересна рецепта:). Изглежда ми много вкусно. Веднъж обаче съм пробвала тофу и никак не ми хареса. Предполагам, че съм уцелила нещо неподходящо, защото твоите тарталети изглеждат невероятно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Тофуто по принцип е безвкусно.Обикновено се маринова,запържва,задушава....
    Аз натурално също не мога да го ям....винаги е обработено.
    А пушеното си мирише на филе. : - )
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, харесвам всичките ти "шантави" рецепти :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Яла съм тофу по една рецепта, която ми хареса, но като цяло предпочитам истинското сирене,. Така че си записвам рецептата с тази лека промяна.
    Възхищавам се на хора, които успяват да се придържат към вегетарианството, но аз не съм намерила основателна причина да го правя
    Чакам с интерес следващите ти идеи!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда интересно и вкусно, но вкъщи ще ме изядат, ако им спра месото:)

    ОтговорИзтриване