"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Две вкусни хлебчета.....................

Едното с моркови и сирене, а другото-с квас.Квасът, за съжаление, е готов, купен, все още не съм направила домашен....но и това ще стане. : - ))

1.Хляб с ръжен квас
4 к л сух ръжен квас
1 кг брашно
1 с л сол
650 мл хладка вода




Брашното се пресява в дълбока купа.Добавят се останалите съставки и се омесва тесто.
Меси се около 5 минути,после се оставя да почива 30 минути.
Оформят се един или няколко хляба,слагат се в намаслен съд за печене и се оставят да втасват още 1 1/2-2 часа на температура най-малко 20 градуса.
Пече се на умерена температура около 40-45 минути.




2.Хляб с моркови
1 ч ч пюре от моркови (настъргани на ситно)-аз използвах пулпата, останала от сок от моркови
1/2 прясна мая
1 ч л захар
1 ч л сол , използвам хималайска, смесена с водорасли Комбу
60 мл зехтин
1 яйце
200-250 гр сирене
2-3 с л едро смлян червен пипер
500-550 гр баршно (около 200 гр пълнозърнесто при мен,300-бяло брашно)




Пюрето от моркови се слага в мерителна кана и се долива вода до 350 мл.
Брашното се пресява в дълбока купа , добавят се останалите продукти без сиренето и червения пипер и се омесва тесто.
Покрива се и се оставя на топло да втаса , докато удвои обема си.
Разточва се на квадрат , наръсва се с натрошеното сирене и червения пипер и се навива на руло.



Слага се в намаслена тава и се оставя да втаса още половин час.
Пече се в умерена фурна, на 180 градуса, около 60 минути.




Преди печенето отгоре съм го наръсила с червена хавайска сол.
Може обаче със сусам, ленено семе, слънчогледови или тиквени семки.....




Бон апети!

13 коментара:

  1. Ехаааа много интересни рецепти си споделила. Благодаря много.В къщи питиките са на почит и задължително ще пробваме тази с морковите ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. ММммм ... чудесно изглежда всичко!Просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. И двата хляба са чудни, Краси, но този с морковите направо го виждам как ще го пробваме в скоро време. Ммммного и харесва :)

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, наистина са много вкусни! Интересно предложение с моркови - не съм срещала досега като, че ли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Краси, и двата хляба са чудесни!
    И аз ударих око на този с моркови :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ами, да ви е сладко, момичета! :-)
    Много се надявам да ви харесат!
    Поздрави и хубана и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Не само две вкусни, а две неустоимо изкушаващи хлебчета, Краси -
    прекрасни идеи и рецепти!
    И честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, Tania, traiana!
    Много си мила,Диди!
    Честита пролет! С пожелание за много весели моменти, усмивки и красива пролет!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Краси, тия хлебчате ще се пробват непременно!
    Хубав пролетен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми допаднаха и двете хлебчета, но първо съм намислила да направя това с морковите :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Дано ви допаднат, Bety, Габи!
    Хубав ден и на вас!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване