"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Неудобството да живееш в България......


.....................и Крекери с киноа и сусамов дип

Тези, които се отбиват тук, вече са наясно , че кухнята ми направи доста голям завой и пое  .........в една доста неочаквана и от мен самата посока.През януари, когато след изгледан филм за "отглеждането, изхранването и подготвянето" на животни за месо, реших, че повече няма да вкуся от тази "прекрасност", изобщо и не подозирах докъде ще ме доведе това мое решение.
Винаги съм била експериментатор, винаги съм обичала нови неща, нови вкусове, нови аромати и  съчетания, но изобщо не съм и предполагала, че ще стигна до суровата храна.
Не се шашкайте, все още готвя.    : - ))
Но все по-рядко....


Естествено, едното повлича след себе си друго.....
Суровата храна трябва да бъде възможно най-чиста, без пестициди, без химически торове.
Оказва се , че да откриеш такава храна в Бг е почти Мисия невъзможна.
Винаги съм завиждала на потребителите в "белите " държави, че направо си имат отделни Органик-магазини.Откъдето можеш да купиш всичко, което ти е необходимо, без да се налага да обикаляш 10-на магазина, без да сърфираш всекидневно из он-лайн магазините за Био и сурова храна.....
В България човек , който иска да се храни качествено, с добра , чиста и енергийна храна, трябва да се въоръжи с огромно търпение и да си осигури огромен запас от време.
Иначе не става....


Има моменти, когато , честно казано , ми писва и направо ми се иска да зарежа всичко.
И един-два пъти почти се случи.....
Но физическото неразположение и дискомфорт след подобно прегрешение бързо-бързо ме върнаха обратно на вярното място.
Друго предимство на качествената и енергийно заредена храна е, че доста намалява консумираното количество.Ако някой преди година ми беше казал , че храната ми за един ден ще е :
8 часа-1 кафе, 1 малка пълнозърнеста филийка с крема тофу
10 часа-1 банан (друг плод)
12 часа-1 купичка сурова супа, или 1 чаша плодов/зеленчуков  шейк (смути)
16 часа- 1 кафе/чай
19 часа-порция салата, евентуално пак малка филия хляб

никога нямаше да му повярвам.
Само като си представя огромните количества храна, които се намираха , консумираха и изхвърляха почти всекидневно у дома.....
Та така...всеки си носи кръста.  : - )
Аз съм се примирила , че засега няма друг вариант освен значителната загуба на време и пари, за да се опитам поне да осигуря на себе си и на семейството си малко по-добра храна от тази, продавана из супермаркетите.
И преди да съм изпаднала съвсем в самосъжаление  :-))) и още словоизлияния, ето и рецептата:

Крекери с киноа и сусамов дип

1 ч ч  киноа, накисната
50 гр ленено семе, накиснато в 200 мл вода, за 1 нощ
3 с л зехтин
2 ч л соев сос Тамари
1 ч л хималайска сол
малко черен пипер



Накиснатият лен заедно с водата, соевия сос и зехтина се смилат в блендер.
Добавят се киноата, солта и пипера  и се завърта блендера само на един оборот, колкото да се смесят, но киноата да остане на зрънца.
Покрих тавичките на дехидратора с пекарска хартия и с лъжица наредих отгоре хапки.
Те се разливат и стават тънички.Ако е по-стегнато тестото, може да се притисне с гърба на лъжицата, за да станат тънки.Така по-лесно изсъхват.
Сушат се 4-5 часа на 45 градуса.После се обръщат и се сушат още 3-4 часа.
Тогава могат да се отлепят от хартията, да се наредят в тавичките и да се доизсушат за още 3-4 часа.Трябва да станат хрупкави.

Сусамов дип:
1/2 ч ч сусамов тахан
1/2 ч ч  кашу
1 ч л чесън на гранули
3 ч л сусамово олио
сока на 1/2 лимон
щипка хималайска сол
2 с л магданоз

Може да се направи в робот или с пасатор.
Първо се смила кашуто, заедно със сусамовия тахан, после се добавят останалите продукти и сместа се пасира до хомогенност.


Ако имате фурна, която поддържа температура под 50 градуса, можете да използвате нея.

Ами, това е.....  :-)
Ако ви се струва интересно и ви се експериментира,
Приятно "готвене"!


3 коментара:

  1. Краси, наистина си поела в много различна посока!
    За България, това за мен е нагазване в "дълбоки води", защото наистина органик и био продукти не се намират лесно!
    А имам и усещането, че у нас, заради повишеното търсене изведнъж, не всичко е чисто!
    Интересно ми е винаги да ти чета предложенията, както и сега ми хареса дипчето!
    Поздрави и успех в начинанието!

    ОтговорИзтриване
  2. Краси,
    аз също харесвам предложенията ти, но по-скоро като разнообразие в менюто или допълнение към нещо. Не съм готова за подобен хранителен режим, а и съм голям лакомник;)
    И тъкмо си мислех, че това ще е някоя хулеща България статия за нещо си, но се зачетох и имаш право. Трудно е, но пък вярвам, че хора като теб, решили да живеят по този начин, ще намерят начин. Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Дани, Мъх!
    Да, не е лесно, но когато човек има огромно желание, намира начини!
    Усмихнат и весел уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване