"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Басмати ориз със шийтаке и пюре от карфиол


Доста съм "постна" откъм рецепти напоследък.....гледам, че за септември са само две.  :-)
Но вече времето захладня и се надявам всичките, или поне повечето ми експерименти да намерят място тук.
Доста неща изпробвах последния месец, някои сполучливи, други-не толкова...
Допадналите ни ще имат повторения и място в блога.
А другите....ще си останат само с опита.
Днешната рецепта е изцяло моя импровизация.....лесна е , непретенциозна и вкусна.
А надявам се , и здравословна.


1 1/2 ч ч ориз Басмати
2-3 сушени гъби шийтаке
хималайска сол на вкус
1/2 стрък праз, ситно нарязан
1/2 ч л джинджифил
1 ч л червен пипер
1 с л зехтин




Гъбите се накисват във вода за половин час.
После се нарязват на малки парчета.
Зехтина се загрява заедно с 2-3 с л вода и за кратко се задушава празът.
Добавят се нарязаните гъби.След като се задушат и те за около 2-3 минути , се добавят  ориза и подправките.Доливат се 2 ч ч  гореща вода и ястието се задушава на слаб огън до извиране на водата.




Пюре от карфиол

1/2 глава карфиол
1 скилидка чесън
1 ч л куркума
хималайска сол на вкус
1 ч л черен пипер
1 ч л червен пипер
вода (мляко) за разреждане

Карфиолът се накъсва на розички и се задушава на пара за 12-13 минути.
Може да се бланшира в гореща вода за около 6-7 минути, при липса на уред за пара.
Слага се в блендер, добавят се останалите съставки и се пюрира до крем.




Аз допълних ястието и с броколи, задушени на пара, подправени с дресинг от сол, чесън на гранули, оцет балсамико и зехтин.

Приятно готвене!


1 коментар: