"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Овесени бисквитки с червени боровинки


1 ч ч какаово масло
3/4 ч ч кафява захар-суканат
3 с л мед
3 с л сироп от агаве
1 яйце
1 ч л ванилия
2 ч ч брашно
1/4 ч ч овесени трици
1 ч л сода бикарбонат
1/2 ч л сол
1 1/2 ч ч овесени ядки
1 ч ч кокос
1 ч ч червени сушени боровинки




Какаовото масло,захарта,сипора от агаве и ванилията се разтопяват на котлона.
Брашното,овесените трици,овесените ядки ,солта,содата ,кокоса и боровинките се смесват в купа.Добавя се поохладената смес,меда,яйцето и се омесва тесто.Ако е сухо,може да се добави 1 с л овесено или друго мляко.



Оформят се топчета с големината на орех,редят се в намаслена тава,или върху пекарска хартия и се пекат в загрята фурна ,на 180 градуса ,около 7-8 минути.



Приятно готвене!

Хумус с печени чушки и .....хляб с квас


Обичам хумус.Много.Ама все едно и също омръзва.И най-най-любимата храна ,консумирана често,става ежедневие .И скучна.
Но пък винаги съществува опцията на промяната...
Много обичам рецепти,при които има шанс за всевъзможни замени и промени.
След Хумуса с авокадо , сега дойде ред на

Хумус с печени чушки

1 консерва нахут
2 печени чушки
2-3 с л тахан
3 скилидки чесън
1/2 гл лук
хималайска сол с водорасли Комбу
магданоз
лимонов сок
2-3 с л зехтин




Нахутът се изплаква и се слага в дълбока купа.
Добавят се чушките,чесънът,лукът, магданозът и зехтинът и всичко се пасира до хомогенна смес.
Подправя се на вкус със солта,лимоновия сок .Охлажда се за половин час преди поднасяне.



И един хляб,в опит да избягвам честото използване на маята.
Този е с квас от пшеница.Купена,но сега съм в процес на получаване на домашна закваска.Ако поредните експерименти са успешни,със сигурност ще научите за тях... :-)






42 гр сух квас от пшеница (от БалевБиоМаркет)
1 с л сол
600 мл топла вода
200 гр пълнозърнесто брашно
750-800 гр бяло брашно
1 с л зехтин
тиквени и слънчогледови семки,смлени




Брашното се пресява в дълбока купа.Прави се кладенче,в което се слагат кваса,солта и се налива водата,като се разбърка и омесва леко.Оставя се да постои около 5 минути, докато брашното се хидратира.После се меси около 5 минути,докато се получи тесто ,което не залепва по ръцете.Ако е прекалено влажно,се добавя брашно,а ако се е получило твърдо тесто,се добавя малко вода.
Покрива се и се оставя да втасва около 30 минути, на 22-23 градуса.
Премесва се отново,оформя се хляба в желаната форма и се слага в намасления съд, в който ще се пече.
Оставя се да втаса още веднъж,между 60 и 90 минути.През това време ще увеличи обема си наполовина.
Намазва се със зехтина и се наръсва със смлените семена.
Пече се в предварително загрята фурна ,на 200-220 градуса за около 40-45 минути.




Бон апети!

Зеленчукова супа с ечемик и овесено мляко .....и награди


Една обикновена зеленчукова супа...и не толкова обикновена.
Не знам защо,но като започна да експериментирам с разни продукти,ми е трудно да се върна на "нормалните" ястия. : - )
Хубаво е ,че в къщи не протестират ,дори напротив,харесва им да опитват различни и нови неща.
Аз пък се възползвам максимално от това...



Различното в днешната супа е,че не е с фиде,ориз или паста,нито има стандартната застройка.Към зеленчуците добавих ечемик и домашно овесено мляко.
А как се прави?
Много лесно.От вечерта се накисват 200-250 гр овесени ядки в 700-800 мл вода.
На другия ден се изплакват добре и се пасират с нови 700 мл вода в блендер /робот.
Прецеждат се през ситна цедка или тензух.
Съхранява се в хладилник за около 2-3 дни.




А за супата:

1 тиквичка,нарязана на кубчета
1 картоф,обелен и нарязан на кубчета
1/2 стрък праз,наситно
50 гр ечемик
1 с л кокосово масло
хималайска сол с водорасли ,на вкус
1 с л едро смлян червен пипер
100 мл овесено мляко
1 с л оризова сметана
смес от подправки:сминдух,кимион,кориандър,чимен,чубрица,сладък червен пипер, мащерка,къри,черен пипер
магданоз



В дълбока тенджера се загрява 1 литър вода.Като заври, се добавят тиквичката, празът и картофът.Оставят се да врат на слаб огън около 10-15 минути.
Добавят се подправките,ечемика и ври до сваряването му,около 15-20 минути.
Накрая се добавят овесеното мляко,оризовата сметана, магданоза и кокосовото масло.
Разбърква се добре и се отстранява от котлона.



И две награди ,за които много благодаря на Маги.

Едно от условията е да ги връча на 15 блогъри....
Е,аз се "разходих " из блоговете и оказва се,не можах да избера само 15.
Затова ги подарявам на всички ,посветили се на добрата храна и изкуството на кулинарията.
Ако все пак събера смелост да избера само 15,ще ги споделя.
ЧЕСТИТО!







А какво не знаете за мен?!
Доста неща съм споделяла през тези ...почти три години на блогърстване (ще станат 3 на 09.02.2012).Замислих се има ли нещо ,което да е далеч от хобито ми и да не е имало повод да споделя....
Мисля,че не съм споменавала факта,че не обичам големите ,шумни курорти-тип панелен комплекс и хотели-тип общежитие.Предпочитам тихи,уединени ,спокойни и предразполагащи съм релаксиране места.Може би защото живея в центъра на Пловдив, в постоянен шум ,мръсотия и навалица от хора,ми се иска да почивам на места,непредпочитани от цивилизацията. :-)

Помня ,че съм писала за страстта си към книгите и четенето.Но не помня дали съм писала ,че любимите ми автори са класиците.Предпочитам 5 пъти да препрочета Зола например, пред един съвременен автор.Някак съвременните писатели,българските, са ми ...незавършени, комерсиални, прекалено натрапващи се...поне тези,на които аз съм попадала.
Харесвам творчеството на Стивън Кинг и Джон Гришам.

Обичам разнообразието в обзавеждането.Способна съм поне 3 пъти в месеца да сменя местата на мебелите в дадена стая....Е,сега някак укротих тази си мания,но доскоро Наско почти всяка неделя питаше с малко насмешка "Днес ще хамалстваме ли?" : - )

Любовта и семейството са моето верую в живота.Мога без кариера,мога без колеги,мога без бясната надпревара за пари,власт и амбиции,но не мога без любов.
Няма ли я тя в живота ми,нищо друго няма значение.
Т.е.,каквото и да постигне човек в живота си,трябва да има с кого да го сподели .Иначе ми е безсмислено....

Обичам да купувам разни джунджурийки за дома.Засега се ограничавам,защото все пак трябва и да се съхраняват някъде...а за съжаление кухнята ,а и дома ми,не са саморазширяващи се.Но за тази ми мания съм си запазила правото да напиша една специална публикация по повод 3-я РД на блога ми.Така че,очаквайте я. : - ))

Ами.....това е.Повече не можах да се сетя.
Благодаря ви ,че ме изтърпяхте и изчетохте.
Обичам ви!
Пожелавам на всички,загубили част от времето си днес тук,един снежен,прекрасен, усмихнат : - ) и весел ден!
Целувки!

Без заглавие.......


......защото не ми хрумна нищо оригинално.
"Веге-рецепти"....
"Здравословни рецепти"......
"Вкусни и ..........
Ами,скучно.И вместо да се чудя половин час как да озаглавя тази публикация,пускам я без име.Ако впоследствие ми хрумне нещо,ще сменя заглавието..... :-))



Понеже последните дни доста се въртя в кухнята,сътворявайки разни нещица,реших,че вместо да ги пускам на ден по една,по-добрия вариант е да ги обединя.По-лесно за писане,а и за четене,предполагам.
И така,какво имаме?
1.Елда със зеленчуци
2.Броколи с оризова сметана на фурна
3.Питки с копър и праз
4.Кюфтенца от ориз и леща

Шантаво,ама....това е положението. :-)
Ако не ви допаднат,не ги гответе.....Но ще съжалявате,гарантирам.



1.Елда със зеленчуци
100 гр елда
3 ч ч вода
1 стрък праз
2 моркова
1 тиквичка
хималайска сол с водорасли (аз си я правих-смляна едра хималайска сол със сушени водорасли Комбу)
2 с л кокосово масло
1 с л сух копър
2-3 с л пресен магданоз
1 с л едро смлян червен пипер
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Тиквичката,почистените моркови и празът се нарязват на парчета.
Кокосовото масло се загрява в дълбок тиган,добавят се зеленчуците,разбъркват се и се наливат 4-5 с л вода.След 3-4 минути се добавя измитата елда,наливат се 3 ч ч вода и сместа се задушава на слаб огън ,докато водата изври.
Добавят се подправките и се маха от котлона.




2.Броколи с оризова сметана на фурна

2 малки глави броколи (1 голяма)
100 мл оризова сметана
хималайска сол с водорасли,на вкус
черен пипер ,на вкус
1 с л зехтин
2 с л ечемичени ядки
1 с л тиквено семе,смляно
1 с л слънчогледово семе,смляно







Броколите се накъсват на цветчета и се измиват добре.Бланшират се във вряща вода за около 2-3 минути.Веднага се изплакват със ледена вода и се разстилат в намазнена със зехтина тавичка за печене.Подправят се със солта и черния пипер,наръсват се отгоре ечемичените ядки,заливат се със оризовата сметана и се запичат на 180 градуса за около 5-6 минути.
След като се извадят от фурната ,се наръсват със смлените тиквени и слънчогледови семена.






3.Питки с копър и праз
1 прясна мая
480 мл хладка вода
1 с л сол
1 с л захар
1/3 стрък праз,ситно накълцан
4 с л зехтин (с подправки-мащерка,лют червен пипер,черен пипер на зърна)
2 с л сух копър
1 яйце
1 кг брашно,приблизително



Маята се разтваря във водата.Добавят се останалите продукти и се замесва тесто.
Покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.
Разделя се на 8 питки,които се нареждат в намаслена тава.Втасват още половин час.
Пекат се на 180 градуса ,до златисто.
-------------------------------------------------
За веган-рецепта,яйцето спокойно може да се пропусне.



4.Кюфтенца от ориз и леща
120 гр дългозърнест ориз
90 гр френска зелена леща
450 мл зеленчуков бульон (вода)
2-3 с л зехтин
морска сол,на вкус
2 с л нахутено брашно (за спойка,вместо яйце)
3-4 с л галета
1/2 гл лук,ситно накълцана (може да се замени с праз)
черен пипер,на вкус
магданоз





Лещата и ориза се сваряват в бульона.
Оставят се да поизстинат и се добавят останалите продукти.
С помощта на две лъжици се оформят кюфтенца и се нареждат в намаслена тава.
Пекат се на 200 градуса около 25-30 минути.
След като се извадят от фурната ,се оставят да изстинат в тавата и после се изваждат с шпатула.




Ако опитате да ги извадите топли,могат да се натрошат.Горещи са много крехки.



Дано да съм ви провокирала да опитате поне една рецепта! :-))
---------------------------------------------------------------------------------
Да ви е сладко!

Овесени бисквитки с какаово масло и кокос


Май отдавна не съм публикувала нищо сладко...май-май от Коледа.
Но то и след така обилното похапване ,е,някои,де, :-) ,още не съм на вълна стабилно готвене.На 18.01. Наско имаше имен ден и пак заложих на леки и основно постни рецепти....... за изненада на гостите. :-))
Последната седмица мина основно в четене.На разни статии,публикации,изследвания относно здравословното хранене-има ли изобщо такова и какво точно трябва да съдържа.
Ами..... колкото "писатели" по темата,толкова и мнения.Да се чуди човек кое да "слуша", кое да не забелязва....
Но няма да ви занимавам с химията и физиката на храната.
Поне не все още ....... :-)




Тук ще наблегна на едни здравословни,според мен,бисквитки,които на всичкото отгоре се и оказаха изключително вкусни.
Така де,напук на широко разпространеното мнение,че полезната храна задължително е безвкусна и скучна.




Овесени бисквитки с какаово масло,кокос и лешниково мляко

60 гр какаово масло
1 ч ч кафява захар Мусковадо
1 яйце (може да се замени с 2 с л брашно от нахут ,което ще превърне рецептата във Веган)
1 ч ч брашно
1 ч ч фини овесени ядки (също ечемичени,ръжени)
1/2 ч ч кокос
1/3 ч ч лешниково-оризово мляко (купих го готово от ББМаркет)
1/2 ч л сода бикарбонат
1/2 ч л бакпулвер
10-на сушени кайсии,нарязани на малки парченца
1 ч л портокалова кора на прах (също от ББМаркет)




Какаовото масло и захарта се разтапят на котлона.Добавя се млякото.
Когато захарта се разтопи ,сместа се маха от котлона и се оставя да изстине за около 3-4 минути.
Добавя се яйцето ,като се внимава да не се пресече,т.е. сместа трябва да е леко гореща само.
Добавят се овесените ядки,като се разбъркват ,да се овлажнят добре.
После брашното със содата и бакпулвера,кокоса,портокаловата кора и накрая нарязаните кайсии.
Сместа се разбърква добре ,да се смесят всички съставки.
С помощта на две лъжици се оформят бисквитките,колкото голям орех и се нареждат в тава,върху пекарска хартия.Леко се разливат при печенето,така че оставете по около 2 см между тях.
Пекат се в предварително загрята фурна ,на 180 градуса ,за около 13-15 минути.




Бон апети!

Размисли......емоции.......? Или :"Всеки вижда онова,което иска да види!"

Тези дни попаднах на .....едни размисли и реших да ги "споделя" тук.
Аз се възприемам като силно позитивен човек и често се е случвало да ме питат "Как?"
Ами....не знам.Но определено считам,че е много по-лесно ,много по-полезно за душевното здраве,да приемеш ,че
"Чашата е наполовина пълна,а не наполовина празна!"

----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Toй беше такъв човек, какъвто всеки би искал да бъде.
Винаги в добро настроение, винаги имаше нещо позитивно, което да каже.
Когато някой го попиташе как е, той винаги отговаряше: “Не може да бъде по-добре!”

Беше си сменял много пъти работата и много от сътрудниците му го бяха следвали.
Причината беше неговото поведение : той беше роден лидер.
Ако някой от служителите му беше в лошо настроение понякога, той беше насреща, за да му покаже положителната страна на ситуацията.

Веднъж посетих този човек и го попитах:
- Не разбирам… не е възможно да си позитивен непрекъснато. Как го правиш?
Той ми отговори:
- Всяка сутрин се събуждам и си казвам: “Днес имаш две възможности : можеш да избереш да бъдеш в добро или в лошо настроение". Избирам доброто настроение.
Всеки път, когато ми се случи нещо неприятно, мога да избера да се държа като жертва или да си извлека поука. Избирам поуката. Всеки път, когато някой дойде да ми се оплаква, мога да приема оплакването му или да избера да му покажа позитивното. Избирам да му покажа позитивната страна на живота.

- Да, разбира се, но това не е толкова лесно!- му отговорих аз.- Напротив, лесно е!- ми отговори той. Всичко в живота е въпрос на избор. Ако опростиш нещата, всяка ситуация опира до избор. Ти сам избираш как да реагираш във всяка ситуация, сам избираш начина, по който другите влияят на душевното ти състояние, избираш дали да си в добро или в лошо настроение.
Накратко: сам избираш как да живееш живота си.

Хляб с брашно от спелта и....дип от спелта

Една рецепта за машина за хляб....Но нищо не пречи да си го направите и на ръка.
Съчетан с пастет от спелта,е,готов,от магазина, :-) ,но пък вкусен....чудесна закуска.



В следната последователност в казанчето на машината (Мулинекс),се слагат:
400 мл вода,хладка
1 с л олио
1 с л сол
1 ч л захар/мед
100 гр брашно от спелта
50 гр фини овесени ядки
3-4 с л тиквено брашно
450 гр бяло брашно
4 мерителни лъжички суха мая за хляб
2 с л маково семе
Пече се на програма за бърз хляб,при мен е № 5.

Чудесен е намазан с дип от спелта-скоро и в домашен вариант.....




Да ви е сладко!

Дип от моркови,сусам и орехи

Още една вкусна,полезна и здравословна рецепта....



400 гр моркови,почистени
100 гр сусам,накиснат във вода за една нощ
1 скилидка чесън,намачкана
1/4 гл лук
хималайска сол
черен пипер
червен пипер
6-7 ядки орехи
1 с л зехтин
сусамово мляко*



Почистените моркови се сваряват на пара.Може и във вода,но на пара е за предпочитане.
Заедно със сусама,орехите,чесънът,лукът ,зехтинът и малко сол се смилат в блендер или се пасират с пасатор.
Ако е много гъсто,се разрежда със сусамово мляко.
Подправя се с още сол,ако е необходимо и с пиперите.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*сусамово мляко
100 гр сусам се заливат с 400 мл вода и се оставят да се киснат една нощ.
На другия ден се прецеждат,измиват и се смилат в блендер,като се долива 400 мл вода.
Прецежда се през тензух или много ситна цедка.
Млякото може да се използва вместо краве мляко.
А в дипа се използва смленият сусам.



Приятно готвене!

Банички със спанак и булгур

Седя и разглеждам снимки....гледам и се чудя с коя да започна.
Последните няколко дни правих доста рецепти в духа на новото начало тази година- здравословни,вегетариански,опитах дори да ги докарам до вегански.
Естествено ,всички ще намерят място в блога....но ми възникна и чуденката как да ги категоризирам.
Затова ще направя една нова категория "Вегетарианство",в която ще се прехвърлят доста рецепти от "Зеленчуци".
Първата от серията рецепти ,с която започвам,е за Банички със спанак и булгур.
И тук идва първият проблем-няма точни пропорции.
Дори когато готвя по рецепта,почти никога не спазвам дозите.
А когато правя моя си измислица,пък изобщо не меря,тегля ....слагам на око.
Ще се опитам все пак да дам приблизителни стойности.
А и рецептата не е чак толкова прецизна.Би се получила дори и да не сложите точно три люспи лук .... : - ))



Банички със спанак и булгур
1/2 пакет кори за баница
1/2 гл лук
150 гр спанак
100 гр булгур (използвах дребен ,италиански Био-булгур)
щипка шарен черен пипер - така наречения меланж
хималайска сол на вкус
1 скилидка чесън (може да се пропусне)
1-2 с л кокосово масло
около 1 1/2 ч ч вода



Кокосовото масло се загрява в тиган,добавя се лукът и малко вода,около 2-3 с л , и се задушава 2-3 минути.Добавя се спанакът,чесънът,ако използвате,разбърква се и се добавя булгурът.
Долива се водата,намаля се котлона и се задушава до изпаряване на водата.
Подправя се със солта и черния пипер.
Корите за баница се срязват по средата на две,да се получат по-тесни парчета .
В единия край се слага част от плънката и се завива на руло ,като е добре да са поне три слоя ,т.е. три кори.Става по-плътно ,стегнато и плънката не се разтича.
При мен се получиха 5 банички с дължина около 15 см.
Нареждат се в леко намаслена с кокосово масло тава ,отгоре на всяка се слага също малко парче кокосово масло (може да се напръскат със зеленчуково олио ) и се пекат на 180 градуса до златисто.



Приятно готвене!

Нова година,нов късмет! :-)

И така......
Старата година е зад гърба ни.С всичките си негативи,недомислици,умозаключения, умотворения и ......така нататък. :-)
Празниците ,също.Наред с богатите трапези,вкусните гозби,пивките вина ,ракии и всякакви алкохоли.Наред с подаръците,фойерверките,тоалетите,дългите купони ,силната музика,недоспиването ,преяждането-защото ,както и да се ограничаваме,някак си подсъзнателно си позволяваме да си хапнем повечко,все пак не всеки ден е празник. :-))
Днес,обикаляйки магазините ,за да заредя поизпразнения хладилник с продукти ,се разговорихме с позната продавачка в магазин за здравословни храни.
"-Нещо след празниците хората не се интересуват много от здравословните продукти!" -сподели тя.С усмивка...
Стигнахме обаче до заключението ,че точно след подобни празници,чествани няколко дни най-вече с обилни трапези ,е редно човек да наблегне после на по-здравословни и леки храни и ястия.За да компенсира все пак,поне малко ,обилното похапване.



Моето залитане към Био,Еко и прочие здравословни продукти и храни не е от сега.
Но все е някак хаотично,нерегулирано и малко временно,на периоди,помежду другото.Без някакъв особен план,ред или режим.
И освен пожеланията за много ,много здраве,които си отправих за Новата година, реших ,че ще се заема доста по-сериозно с идеята за полезно,здравословно хранене.Най-малкото ще опитам да е по-често ,на първо време....После,по-разнообразно ....Пък нататък ,то ще си покаже.Кое как!
И така,днес се сдобих с Бадемово и Тиквено брашна,с които след малко отивам да пека хляб (силно се надявам да се получат,за да ги снимам и ви ги покажа)....
Флейкс от Елда,идеален за закуска с мляко....
Флейкс от Киноа ,за една рецепта за Руло от него и зеленчуци (предвидена за утре)
Зеленчуков пастет от спелта,много подходящ за препечени филийки...
И снимки ще има,не се притеснявайте! :-)))

А сега нещо много по-лесно и по-достъпно.
Две леки,лесни,пресни,вкусни и здравословни рецепти ...

1.Салата от ряпа и моркови
1 червена ряпа
1 бяла ряпа
3 моркова
2 с л каперси
лимонов сок
морска сол
1 с л олио
розов пипер
-------------------
Зеленчуците се измиват ,обелват и настъргват на ситно ренде.Най-лесно е в робот.
Смесват се в купа,добавят се каперсите и се овкусяват със солта,лимонов сок на вкус,олиото .
Наръсва се с розов пипер.




2.Дип от авокадо и обезмаслена заквасена сметана1 авокадо
100 гр заквасена сметана (аз използвах руска,от магазин "Берьозка")
2 скилидки чесън,пресовани
хималайска сол
прясно смлян черен пипер
розов пипер




Авокадото се почиства ,слага се в купа и се напръсква веднага с лимонов сок.
Добавя се заквасената сметана,солта,чесъна,черния пипер и се пасира до гладка смес.Ако е необходимо ,се добавя още лимонов сок,според вкуса ви към кисело. :-)
Отгоре се наръсва с розов пипер.



Да ви е сладко !