"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Рецепти без мазнини:Зеленчукова супа с просо и кълнове от ръж



2 картофа,обелени и нарязани на кубчета
2 моркова,обелени и нарязани на кубчета
1/2 стрък праз,ситно нарязан
1 чушка, нарязана на кубчета
50 гр пълнозърнесто фиде с чушка и спанак
шепа кълнове от ръж (правих ги у дома)
50 гр просо
1/2 ч л куркума
1 ч л черен пипер
хималайска сол , на вкус
магданоз
1-2 с л кокосово мляко за готвене (овесено, оризово)
1 с л зехтин (може да се пропусне)


В дълбока тенджера се слага около 1,5 л вода да заври.
Добавят се зеленчуците-картофите, морковите, чушката и празът.
Варят се на слаб огън около 15 минути, до полуготовност.
Добавят се фидето и предварително измитото просо.
Подправя се с подправките и ври още 6-7 минути.
Прибавя се кокосовото мляко, разбърква се и след минута се добавят кълновете.
Маха се от котлона,добавя се зехтина и се наръсва с магданоз.



Приятно готвене!

Печени сладки равиоли


за тестото:
175 гр бяло брашно
50 гр царевично брашно
60 гр захар (използвах суканат)
90 гр кокосово масло
1 яйце
1 ч л портокалова кора на прах




плънка:
100 гр фурми, почистени от костилките и нарязани
шепа стафиди
10-на бадема, ситно накълцани
1 с л лимонов сок
2 с л агаве сироп
смлени орехи (опция)

Всички продукти се смесват добре в купа.




Брашната и маслото се стриват на трохи.
Добавят се захарта, яйцето и портокаловата кора и се замесва тесто.Ако е твърдо тестото, може да се добавят лъжица-две ледено студена вода.
Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за половин час.
После има два начина на рецептата според вдъхновението, свободното време и желанието ... : - )) :
1.който е по-сложния и трудоемък.
Тестото се разделя на две части.Всяка се разточва на правоъгълник.
Върху единия се слага по 1 ч л плънка на равни разстояния.
Захлупва се отгоре с другия , притиска се около плънката и после се изрязва .Най-удобно е с нож за пица.
С помощта на вилица се притиска по края, за да залепнат двата пласта добре.
2.вторият начин е лесният.
Правят се топчета от тестото и вътре се слага по малко плънка.




Нареждат се в тава, върху хартия за печене .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Наръсват се с пудра захар.




Да ви е сладко!

Бисквитки с моркови


1 ч ч настъргани моркови (аз използвах пулпата, останала след направен сок от моркови)
3/4 ч ч кокосово масло
1/2 ч ч кафява тръстикова захар
1 яйце
1 ч ч бадемово брашно
1 ч ч бяло брашно
щипка сол
1 ч л бакпулвер
1 ч л ванилия
1/2 ч ч кокосови стърготини




Брашната, солта и бакпулвера се пресяват в купа.
В друга, дълбока купа се разбиват маслото със захарта, добавя се яйцето, отново се разбива добре.
Добавят се морковите и ванилията.Разбива се до хомогенна смес.
Накрая се добавят сухата смес и кокосовите стърготини.Обърква се .
С помощта на лъжица или две лъжици се правят бисквитките и се редят върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути.





Да ви е сладко!

Две бързи вкусотии .........................

Още две ....... измислици?
Е, не точно.Не са някакви нови рецепти, но с разните му "подобрения" всеки път са различни.
Първата е за дип/сос/песто/крем ...... ? от грах
Нека да е

1.Дип от грах

200 гр замразен грах
1 авокадо
2-3 с л сусамов тахан
1/2 ч л черен пипер
1/2 ч л кориандър
2 скилидки чесън, намачкани
2 с л зехтин
сол и лимонов сок на вкус
--------------------------------------
Грахът се сварява на пара или във вода.
След като поизстине малко, се добавят останалите продукти и се пасира до хомогенна смес.Подправя се на вкус със сол и лимонов сок.



И

2.Домашна "бърза" лютеница

4 печени червени чушки
100 мл доматен сок (1 домат, настърган)
1 морков, ситно настърган
30 гр слънчогледови семки
2-3 с л зехтин
1 ч л кимион
1/2 ч л черен пипер
2 с л магданоз
сол, ако е необходимо
-----------------------------------------------------
Всички продукти се слагат в купа и се пасират .
Може да се съхранява до 3-4 дни в хладилник.




Приятно готвене!

Банички с праз


Не знам как да дам точна рецепта....защото няма.
Кори за баница, праз, яйце....колкото ви се намират в наличност в хладилника.





Или продуктите са:
кори за баница
праз лук,ситно накълцан
1 яйце
200-250 гр сирене, натрошено
черен пипер
1 ч л сух копър
малко зехтин
кокосово масло

Кокосовото масло се загрява в тиган и са кратко се запържва празът.
Добавя се черният пипер , и по желание, 1 ч л сух копър.
Маха се от котлона.Долавят се яйцето и натрошеното сирене и се разбърква добре.



Баничките се правят от две кори.Само една е тънка и лесно се къса.
Намазва се леко със зехтин , нанася се плънка и се навива на руло.
Така се подготвят корите, докато свърши плънката.
Редят се в намаслена тава, напръскват се със зехтин (могат да се намажат с малко кокосово масло) и се пекат на 180 градуса до златисто.





Приятно готвене!

Паста с боб и тофу



Още една рецепта от любимата ми италианска кухня.Че и здравословна на всичкото отгоре.... : - ))
Е, не е много бърза, освен ако не използвате готов боб от консерва.Но аз не съм му фен и затова си го кисна, плакна, варя .... по няколко часа.
А пастата ....не ми остана време да си я меся, точа, минавам през машинката .... и използвах готова.Ама пък си харесах различна форма...Само дето не й запомних името... а изхвърлих опаковката.
Е, все е паста.



400 гр паста по избор
150 гр бял боб, сварен
100 гр тофу
1 гл лук, много ситно нарязана
1 скилидка чесън,също много ситно нарязана
200 мл доматен сок
1 с л сух босилек (може и пресен)
2-3 с л зехтин
сол и черен пипер , на вкус
магданоз





Пастата се сварява според указанието на опаковката.
Зехтинът се загрява в тиган и се запържва за кратко лукът и чесънът.Добавят се доматеният сок, тофуто, нарязано на малки кубчета, босилекът и се подправя със сол и черен пипер.Къкри на слаб огън около 3-4 минути, колкото да се смесят ароматите и се добавя свареният боб.Разбърква се добре и се отстранява от котлона.
В голяма купа за сервиране се изсипва сварената паста, а отгоре бобеният сос.
Наръсва се с магданоз.Или с босилек? Както предпочитате!




Приятно готвене!

Честит празник на всички влюбени! ! !

Честит празник, влюбени !

Аз, за разлика от доста хора, обичам празниците.Всякакви.
Няма значение какви са.Важното е да ги чувствам мои....
А 14.02. е един от "моите " дни....
Винаги и по всякакъв начин бих празнувала Любовта.Смятам, че без любов светът отдавна нямаше да съществува, или нямаше да е същият...
Най - най - важното нещо, което човек може да получи и да има в живота, това е любовта.
Нямаш ли човек до себе си, нито кариера, нито пари, нито приятели, нито хоби, нищо няма значение .И не е същото....
Без любов светът е сив, мрачен, неуютен, тъжен....
Затова винаги, и при всеки повод аз празнувам любовта.
Днес е любовта към любимия и към хората.
На Цветница е любовта към цветята и природата.
На Великден е любовта и преклонението към Христос....
И още много малки, и не толкова малки празници, които карат сърцата да се вълнуват, усмивки да красят лицата ни....




Няма да описвам всичко, което приготвих за този ден.А и не е необходимо.
Всеки, който празнува, приготвя любимите неща на семейството, на децата ....
У дома имаше за всекиго по нещо....
За мен -Паста с черен трюфел и сос с тофу
За Н. и синчето-и по малко пилешко за разкош.
Не пропуснахме и десерта, една много шоколадова торта.





1.Сос с тофу

100 гр тофу
2-3 с л зехтин
1 с л ябълков оцет
3 кисели краставички
1/2 гл червен лук
50-60 мл соево мляко
копър, чесън на гранули, сол на вкус

Всички продукти се пасират до хомогенна смес.
Подправят се на вкус с подправките.




Това е една паста, която купих от магазин за италиански деликатеси.
Не знам дали някога ще се прежаля, а и дали ще мога да дам 2000-3000 до 10 000 лв. за истински трюфел : - ))) , но за мноооого по-ниска цена получих едно също добро качество с несравним аромат на трюфели.А и черните точици тук-там ме навяват на мисълта , е , иска ми се да вярвам, че наистина талятелите са точени с трюфели.



Комбинацията от талятелите и соса е уникална.
На мен лично страшно ми допадна.
И ако пастата не беше предвидена и за гарнитура към пилешкото, със сигурност щях да си хапна цялото приготвено количество.




Талятелите се варят във вряща вода за около 4-5 минути.
Още едно предимство.....стават толкова бързо.
А още 2-3 минути за соса в робота...Вечерята е готова точно за 10 минути.






Е, с пилешкото нещата не стават толкова бързо.Но само защото исках да получа крехко и сочно месо, далеч от така известното "сухо бяло пилешко месо".
Ами.... не е сухо.Напротив, става прекрасно.



Мариновано за 3-4 часа в босилек, розмарин, лимонов сок, зехтин, Шери....
След като престои така ,поемайки всички аромати , се подрежда в тавичка, подправя се на вкус с Хималайска сол с Комбу ,долива се Шери да покрие пържолките и се пекат на 180 градуса до готовност.



Нямат нищо общо със сухите пилешки измислици, сервирани по ресторантите.
"Съпроводени" от чаша хубаво вино, са истинско пиршенство и удоволствие за сетивата.





И десерта....
Отдавна бях изкушена от тази рецепта за блатове на Ири .
И сега имах възможността и удоволствието да я приготвя.
Оказа се наистина много лесна, а най -важното, много, много , много вкусна.
Блатовете са крехки, меки, пухкави, сочни, истинско вълшебство.
Кремът при мен беше шоколадов мус с прясно мляко ,смесен със разбито масло и 200 гр кварк.
Леко киселият вкус, дължащ се на изварата, напълно хармонира на сладостта на блатовете.





Дано да сте имали търпението да прочетете всичко. : - ))
Дано сте си харесали и нещо за пробване....
А най-важното, дано съм ви накарала поне малко да почувствате това, което аз изпитвам в подобни дни.
Честит празник!



Да ви е сладко!
Обичайте се!

Честит Рожден Ден! ! !


И така....
3, цели ТРИ години вече готвя, за да публикувам....
Започнах го на шега.Разглеждах разни-разнообразни рецепти и снимки из Интернет, записвах рецепти.....и един ден, пред мен изскочи надпис :
"Създайте си блог.Бързо, лесно и безплатно е."
Ами...добре.Не ми трябваше повече кандърдисване....Дори не го обмислях дълго...
Името
М А Г И Я И Л Ю Б О В
си дойде само.


Готвенето и представянето , особено снимането изискват обаче разни .... глезотийки.
Хич не ми харесваше да снимам в едни и същи чинии, купички, с едни и същи прибори, свещници, форми.....
И се започна.Подарък - глезотийка, за всеки повод.Често и без повод....
Керамични съдове, съдчета, тарелки, купички , форми и тавички за печене....



......керамични съдове и за сервиране .....





.......много, много лъжички, вилички, ножчета.......



......и още ??? разни - разнообразни джунджурии.....





.........формички за тарталети......




........това пък какво е? ..............



................шприцове.......




................формички за сладки.... и не само.......



................силиконови форми за печене ...................




.............и още силикон................



...............и метални ..................


....................и .................. стига за днес.
Да не си помислите ,че това е всичко?! : - ))
Има още много , много книги,колекции кулинарни списания, разни чинийки за сервиране, купички и покривки, съдове и кърпи.....вазички и свещници....доста от тях са запечатани по снимките.
А подправките? А стотиците ,едва ли не, странни продукти като няколко вида боб, няколко вида киноа, още толкова видове кус кус.....
Нееее, просто ми писна да вадя, да снимам, да нареждам, да преподреждам, да прибирам , и пак да вадя........
Като ми дойде вдъхновението , ще снимам и останалите 2/3 , останали по шкафовете.
До скоро!
И наздраве!!!

Тарталети с бели аспержи и пушено тофу


Още една .....шантава рецепта.Ами, така е.Като ме почне ...... "вдъхновението" и не му се вижда краят.... : - ))
В интерес на истината,въпреки шеговитият тон в последните ми публикации, темата, която съм подхванала, е съвсем сериозна.Определено вървя към вегетарианството.
Така го чувствам ,така усещам нещата.....
Не знам дали месото ще е табу у дома,все пак мъжете си го търсят.Но мен определено не ме влече.....Не знам период ли е, или ще се окаже трайно .... занимание,но,факт,засега осезаемо липсва.
И не само месото,а и мляко,яйца ,че и сиренето.....
Луда работа.И на мен все още така ми звучи..... а само мога да гадая на околните какво им е. : - )



В тази рецепта също няма нито яйца,нито мляко,нито месо ...или сирене.
Не и животински.
Сиренето е тофу,млякото е кокосово....а яйцата...Всъщност,оказва се ,че и без тях се получават страхотни рецепти, а брашното от нахут спокойно може да ги замени в ролята си на спойка.


И така....
Рецептата:
за тестото:

200 гр пълнозърнесто брашно Грахам, тип 1850
100 гр кокосово масло
щипка сол с водорасли Комбу
1 ч л розмарин
70-80 мл студена вода

за плънката:
12 парчета бели аспержи (моите бяха мариновани)
1 тиквичка,настъргана
1 с л чесън на гранули
50 гр пушено тофу
170 мл кокосово мляко за готвене
1 с л тиквено семе,смляно
2 с л брашно от нахут
1 с л червен пипер
хималайска сол и черен пипер на вкус



Брашното се слага в купата на робота.Отгоре се нарязва кокосовото масло.Добавят се солта и розмарина и се разбърква до трохи.Постепенно се добавя водата,докато се получи тесто,удобно за месене.
Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилник.




Охладеното тесто се разделя на 12 топчета.С ръце се разстилат във формите за тарталети.
Могат да се получат по-малко на брой и по-големи по размер тарталети в зависимост от големината на формите, с които разполагате.
А може да се направи и една голяма тарта.
Така подготвените тарталети се надупчват с вилица на няколко места и се запичат в предварително загрята фурна на 170 градуса около 13-15 минути.Трябва да останат леко мекички.



Изваждат се от фурната и в тях последователно се поставят:
Най-отдолу настърганата тиквичка,предварително разбъркана с малко сол,смляното тиквено семе и чесъна на гранули.Върху нея се поставя парче аспержа,а около него ситно нарязаното пушено тофу.Брашното от нахут се разтваря в кокосовото мляко ,подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разпределя върху плънката на всяка тарталета.
Наръсват се с червен пипер и се допичат до стягане на крема,около 10-на минути.

Аз ,като любител на сладко-солените комбинации, ги поднесох със сос от агаве с какао.
Но вие може да си спестите сладкият елемент и да ги поднесете със соева майонеза ,например... : - ))



Приятно готвене!