"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солена палачинкова торта "Фън шуй" с брашно от елда

За палачинките:
125 гр брашно от елда
350 мл вода
1 яйце
щипка морска сол
1 с л зехтин

За плънките:
1 домат, нарязан на кубчета
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 твърдо сварени яйца, ситно нарязани (може да се настържат)
1 печена чушка,нарязана на кубчета
1 тиквичка, настъргана
10 маслини без костилки,нарязани на ситно
100 гр тофу, нарязано на ситно
пюре от авокадо,чесън, сол
соева майонеза
--------------------------------------------------------------------------------
Продуктите за палачинките се разбиват в купа .Правят се палачинки по стандартния начин.Излизат около 10-12 палачинки.
После.... е въпрос на фантазия.Маже се палачинка с пюре от авокадо ,наръсва се някоя от съставките,слага се следващата , маже се със соева майонеза, ръси се следващ продукт... и така, докато свършат.Или продуктите, или палачинките... : - ))
Украсата отгоре е от настърган кашкавал и черен сусам.




Да ви е сладко!

Крем супа от броколи


1 гл лук,ситно нарязан
1 гл броколи, накъсано на розички
1,5 литра гореща вода, приблизително
100 мл мляко от камут
хималайска сол, на вкус
черен пипер, на вкус
люто чили, по желание
1 стрък мащерка
2 с л кокосово масло
2 скилидки чесън
тиквени семки, смлени
-------------------------------------------------
Кокосовото масло се разтопява в дълбока тенджера.
Добавя се лукът и се запържва за 1-2 минути.
Добавя се броколито, разбърква се и се налива врялата вода.
Подправя се на вкус със солта и се оставя да къкри на слаб огън около 10-на минути.
Маха се от котлона и се подправя на вкус с черния пипер и чилито.
Добавя се млякото и се оставя да се охлади.
Прибавят се мащерката и чесънът и супата се пасира до хомогенна смес.
При поднасяне се наръсва със смлени тиквени семки.




Приятно готвене!

Пълнозърнеста паста с тофу и темпе


500 гр пълнозърнеста паста
200 гр тофу
200 гр темпе (ако някой не помни какво е темпе : -))
1 ч л къри на прах
1/2 ч л люто чили на прах
1 зелена чушка
200 гр гъби
2-3 с л доматено пюре
2 с л зеленчуково олио



Тофуто и темпето се нарязват на кубчета и се мариноват за около 2-3 часа в смес от:
соев сос
зехтин
балсамов оцет (може и оризов)
2-3 скилидки чесън, намачкани
розмарин
къри
босилек
Маринатата трябва да е до средата на продуктите, като е необходимо да се разбъркат 2-3 пъти.


Зеленчуковото олио се загрява,добавят се нарязаните гъби и чушка и се сотират за 4-5 минути.Добавят се маринованите тофу и темпе и се пържи още 2-3 минути.
Добавя се доматеното пюре, разредено с малко вода.
Добавя се чилито, разбърква се добре и след още 1-2 минути се маха от котлона.
Пастата се сварява според указанието на опаковката.
Прецежда се, изплаква се с хладка вода и се смесва със соса.




Приятно готвене!

Къри с картофи и зелен боб


500 гр картофи, обелени и нарязани на кубчета
250 гр зелен боб, нарязан на парчета с дължина 2,5 см
2 с л зехтин
1/2 ч л кимион на зърна
1/8 ч л куркума
1/8 ч л гарам масала
1 скилидка чесън
1 ч л къри на прах
сол на вкус
150-200 мл гореща вода



Зехтинът се загрява в тенджера и за кратко се запържват кимионът, куркумата и гарам масалата.Добавя се и счуканата скилидка чесън.Разбърква се.
Добавят се картофите, посоляват се и се разбъркват, докато добре се покрият с мазнина и подправки.
Добавя се зеленият боб, разбърква се, налива се водата и се оставя да се задушава на слаб огън около 20 минути.
Накрая се добавя кърито.
Може да се поднесе като основно ястие, с ориз, или като гарнитура.



Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
"Кулинарни шедьоври за 30 минути"

Две вкусни хлебчета.....................

Едното с моркови и сирене, а другото-с квас.Квасът, за съжаление, е готов, купен, все още не съм направила домашен....но и това ще стане. : - ))

1.Хляб с ръжен квас
4 к л сух ръжен квас
1 кг брашно
1 с л сол
650 мл хладка вода




Брашното се пресява в дълбока купа.Добавят се останалите съставки и се омесва тесто.
Меси се около 5 минути,после се оставя да почива 30 минути.
Оформят се един или няколко хляба,слагат се в намаслен съд за печене и се оставят да втасват още 1 1/2-2 часа на температура най-малко 20 градуса.
Пече се на умерена температура около 40-45 минути.




2.Хляб с моркови
1 ч ч пюре от моркови (настъргани на ситно)-аз използвах пулпата, останала от сок от моркови
1/2 прясна мая
1 ч л захар
1 ч л сол , използвам хималайска, смесена с водорасли Комбу
60 мл зехтин
1 яйце
200-250 гр сирене
2-3 с л едро смлян червен пипер
500-550 гр баршно (около 200 гр пълнозърнесто при мен,300-бяло брашно)




Пюрето от моркови се слага в мерителна кана и се долива вода до 350 мл.
Брашното се пресява в дълбока купа , добавят се останалите продукти без сиренето и червения пипер и се омесва тесто.
Покрива се и се оставя на топло да втаса , докато удвои обема си.
Разточва се на квадрат , наръсва се с натрошеното сирене и червения пипер и се навива на руло.



Слага се в намаслена тава и се оставя да втаса още половин час.
Пече се в умерена фурна, на 180 градуса, около 60 минути.




Преди печенето отгоре съм го наръсила с червена хавайска сол.
Може обаче със сусам, ленено семе, слънчогледови или тиквени семки.....




Бон апети!

Крем супа от тиква


1 картоф, на кубчета
2 моркова, на кубчета
200 гр тиква, нарязана
1 гл лук, нарязана на ситно
2-3 с л кокосово масло
1 литър вода
100 мл кокосова сметана
подправки на вкус-сол, черен пипер, червен пипер, куркума
1 с л зехтин
розов пипер



Кокосовото масло и зехтина се загряват в тенджера.Запържват се за кратко лукът, картофът, морковите и тиквата.
Налива се водата и супата ври на слаб огън около 20 минути.
Добавят се подправките, сметаната и ври още 4-5 минути.
Като се махне от котлона, се пасира .
Наръсва се с розов пипер при поднасяне.




Приятно готвене!

Шоколадови мъфини за вегани


2 1/2 ч ч брашно
3 с л какао
щипка сол
1 1/2 ч ч захар
1/2 ч ч неподсладено ябълково пюре (използвах настъргана ябълка)
1 2/3 ч ч студена вода
1 ч л оцет
2 ч л сода бикарбонат
1 ч ч шоколад за вегани
1 ч л Чиа семена
----------------------------------------------------------------------------------------
Брашното, какаото, солта и захарта се смесват в купа.
В отделна купа се смесват ябълковото пюре, водата, оцета и содата бикарбонат.
Към течните съставки се добавя брашнената смес и се разбърква добре.
Добавят се шоколадът, начупен на парченца и Чиата.
Сместа се разсипва в 12 формички за мъфини.
Пекат се в предварително загрята фурна, за около 20-на минути.



Малко инфо за Чиа:


Да ви е сладко!
-------------------
източник с вариации:
" 500 мъфина и къпкейка"

Рецепти без мазнини:Кюфтенца с червен боб Азуки


200 гр червен боб Азуки,накиснат за една нощ и после сварен
1 яйце
1 гл лук
хималайска сол
черен пипер
кимион
магданоз
галета




Бобът, лукът и яйцето се смилат в робот.Подправят се на вкус със солта, черния пипер, кимиона и магданоза.
При необходимост се добавя галета за спойка.
Оформят се кюфтенца, редят се в тава, върху пекарска хартия и се пекат на умерена фурна около 20 минути.
Много им подхожда сос от :
соева майонеза
крема тофу
кисело мляко
чесън на гранули
малко сол