"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Две готини и лесни салатки

Това са две лесни , бързи и вкусни салатки за забързани работещи родители ..... или за неочаквани гости.... или просто за ..... забавление.

1.Салата с червен боб и артишок

250 гр маринован артишок (1 консерва)
2-3 скилидки чесън
2 стръка прясна мащерка
1 стрък пресен розмарин
4 с л зехтин с люти чушки Чипотле
200 гр червен боб (1 консерва)
2 домата, нарязани на кубчета
 сол на вкус
черен пипер на вкус
лимонов сок на вкус

Артишокът се отцежда от маринатата и се нарязва на хапки.
Смесва се с червения боб и доматите в купа.
Розмаринът и мащерката се измиват и листата се нарязват на ситно.
Скилидките чесън се нарязват на много ситно и заедно с розмарина и мащерката се добавят към зеленчуците.
Салатата се подправя на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтина.


2.Салата от червено цвекло и биволски катък

 400 гр мариновано червено цвекло
500 гр биволски катък
3 скилидки чесън, намачкани
2-3 стръка пресен лук,ситно нарязан
магданоз
лимонов сок на вкус
2 с л рапично олио


 Цвеклото се нарязва на малки хапки и се смесва с катъка.
Добавят се нарязаният лук и чесънът.
Салатата се подправя на вкус с лимонов сок , добавят се магданозът и олиото.

И двете салати се охлаждат в хладилник поне час преди поднасяне.

Бон апети!



Скалопини Марсала


600 гр свинско филе
4 стръка зелен лук
2-3 с л зехтин
1 стрък прясна мащерка
100 мл вино Марсала
сол, черен пипер
2 с л дижонска горчица
50 мл готварска сметана
100 мл зеленчуков бульон (гореща вода)








Месото се почиства от ципите и тлъстините и се нарязва на филийки.
Лукът се нарязва на шайби.
Зехтинът се загрява в по-дълбок тиган и месото се запържва по 1 минута от всяка страна.
Добавят се лукът, бульонът и Марсалата и като заври, се оставя да се задуши на слаб огън, докато течността се редуцира наполовина.
Отделят се листата на мащерката и се добавят при месото заедно с горчицата, сол и черен пипер на вкус.
Готви се още около 4-5 минути.
Добавя се сметаната и се готви още 2 минути.
Сервира се топло.



Кюфтенца с тофу и кълнове


200 гр тофу с маслини
2 с л галета
1-2 стръка зелен лук
1 картоф, сварен и намачкан
2 моркова, настъргани
2 ч л соев сос
2 с л кълнове (при мен от боб Мунг)
1 яйце
1 с л сусам
1 ч л червен пипер
сол на вкус
черен пипер на вкус
чесън на гранули, на вкус, около 1 ч л лъжичка






Всички продукти се пасират в блендер.
С леко влажни ръце се оформят топчета и се редят в намаслена тава.
Пекат се в умерена фурна , до златисто.




Много подходящ е млечен сос от:
кисело мляко
майонеза
горчица
чесън на гранули
сол
шарен пипер



Бързи суфлета........


Една идея за бързо предястие.
Или ястие, ако е в по-големи количества.....
И идея за оползотворяване на остатъци в хладилника. : - ))




за три мини суфлета са необходими:
1 стрък пресен лук
50-60 гр филе (луканка, колбас, каквото ви се намира) , а може и да го пропуснете, както аз направих с едното
100 гр сирене
1 L яйце
100 мл сметана
настърган Пармезан (друго твърдо сирене)
малко зехтин за намазване на купичките




Процедурата е ясна:намаслявате купичките, най-отдолу разпределяте нарязания наситно лук, отгоре -нарязаното филе,върху него по парче сирене.
Яйцето се разбива със сметаната и се разпределя в трите мини купи.




Отгоре се настъргва Пармезана.





Пекат се в умерена фурна, докато се зачервят и стегнат.
После се хапват още топли....
Но и изстинали са все така вкусни. : - )




Да ви е сладко!

Банофи пай


.......или Boston Banoffee Pie .....
В толкова блогове вече срещнах този десерт,че имайки предвид леснотата при приготвянето му и семплия му вид, си дадох сметка,че сериозно съм изостанала. : - ))
Вариантите на този американски пай май са доста....с маслен или бисквитен блат, с бита или заквасена сметана, в тавичка за пай или в десертна чаша.....
Така и не разбрах кой точно е оригиналният вариант.
Ама едва ли има значение.Има ли банани и карамел, май всичко ще е вкусно... : - )




И понеже неотдавна най-после намерих форма за пай с отделящо се дъно, вариантът в чаша отпадна.Поне засега.
Е, не ми се бъркаше маслено тесто, затова заложих на бисквитен блат.

И така..... :



За блата:
1 опаковка (200 гр ) бисквити
150 гр масло

1 консерва варена Сгущенка (от магазини "Берьозка" )
или
1 бурканче Дулсе де лече (от големите хипермаркети)
или
1 консерва подсладено кондензирано мляко, варено 3-4 часа
Всеки един от тези варианти ще свърши работа.

2 банана

1 малка кофичка заквасена сметана, разбъркана с пудра захар на вкус
Тук уточнявам, че по-често съм срещала рецепти с разбита сладкарска сметана.
Аз заложих на заквасената , защото ми харесва комбинацията между киселата й жилка и доста сладкият вкус на карамела.
Ако обичате сладко обаче, заложете на сладкарската сметана.




Бисквитите се натрошават в купа и се заливат с разтопеното масло.Разбъркват се добре, да се напоят и натрошат още малко и се разстилат във форма за пай.Или обикновена тавичка.Добре е да се оформи и малък борд отстрани.
В така оформения блат се изсипва и разстила карамелът.
Бананите се нарязват на кръгчета и се нареждат върху карамела.





Най-отгоре се нанася разбитата сметана.
Аз, като шокоманиачка : - )) , разбира се, заложих на украса със шоколад.
Но тя е изцяло във вашето въображение.




Да ви е сладко!
-------------------
източник с вариации:
"The Complete Book of Desserts"
Martha Day

Печено мариновано тофу


400 гр твърдо тофу
Марината:
2-3 с л оцет
3 с л мед
1 ч л джинджифил
2 с л сусамово олио
2 с л зехтин
2 с л соев сос
сусам




Тофуто се нарязва на филии и се нарежда в тава.
Продуктите за маринатата се смесвати се изливат върху тофуто.
Маринова се 12-14 часа в хладилник.




Пече се на 180 градуса, около 20 минути, докато промени цвета си.
Гарнитурата, украсата и сосовете са изцяло въпрос на лични предпочитания.
Аз го сервирах с бланширани броколи и сладък чили сос.





Бон апети!

Спаначени спагети с био филе от тофу и сейтан


1 пакет спаначени спагети
200 гр био филе за пържене (състоящо се от тофу и сейтан)
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 тиквичка
3-4 с л доматено пюре
1 ч л босилек
1/2 ч л черен пипер
магданоз
2 с л зехтин

За пръв път попадам на подобен продукт.Има вкус на месо.Идеално се съчетава с пастата, предполагам че и само със зеленчуци също ще се получи.
Ще пробвам скоро... : - ))




Спаначена паста приготвям вече доста пъти, харесва ми повече от обикновената....затова пак заложих на такава.




Пастата се сварява във вряща подсолена вода с малко зехтин.Времето за варене е според указанието на опаковката.
За соса:
Зехтинът се загрява в тиган.Запържва се нарязаното на кубчета тофу за около 3-4 минути.
Добавят се пресният лук и чесън, ситно нарязани, както и тиквичката, нарязана на кубчета.Разбърква се добре и се добавя доматеното пюре и около 150 мл гореща вода.
Оставя се да поври на слаб огън, докато се сгъсти, около 10-15 минути.
Подправя се с черния пипер, босилека и магданоза.




В чиния/купа се слага порция спагети, а отгоре 3-4 с л сос.
Украсява се с магданоз/босилек.




Приятно готвене!

Кейк с орехи и фурми



115 гр масло, меко
150 гр кафява захар
175 гр брашно
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л канела
1/2 ч л ванилия
щипка сол
180 мл айрян
2 яйца
50 гр фурми, нарязани на ситно
10-на ореха,натрошени
пудра захар, за поръсване



Мекото масло се разбърква със захарта с помощта на дървена лъжица.Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква добре сместа.
В друга купа се смесват и пресяват заедно брашното, содата, солта и подправките.
Добавя се сухата смес постепенно към маслената, като се редува с айряна.
Накрая се прибавят орехите и фурмите.
Сместа се изсипва в намаслена тава и се пече на 180 градуса около 45-50 минути.
При проба с клечка, тя трябва да изриза суха.
Преди поднасяне се наръсва с пудра захар.




Бон апети!