"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Супа от боб Мунг и царевица



1 ч ч  боб Мунг, накиснат за няколко часа
1 консерва царевица
2 с л зехтин
1/4 ч л  куркума
1/2 ч л семена от синап
1/2 ч л семена от кимион
1/2 ч л семена от кориандър
1/4 ч л асафетида
1/4 ч л кайенски пипер (ако обичате люто)
хималайска сол на вкус



Семената от синап, кимион и кориандър се стриват в хаванче.
Зехтинът се загрява в тенджера и за кратко се запържват стритите семена, куркумата и асафетидата.
Добавя се добре изплакнатият боб Мунг,налива се около литър гореща вода и бобът се вари на слаб огън до готовност, около 20 минути.
Добавя се царевицата, кайенският пипер и сол на вкус.
Ври още 4-5 минути и се отстранява от котлона.


Нахут с тиквички и тофу



200 гр тофу с маслини, нарязано на кубчета
1 тиквичка, нарязана на кубчета
1 консерва нахут
1 глава лук, ситно нарязан
2 с л зехтин
хималайска сол, черен пипер, червен пипер на вкус
1/ 2 връзка магданоз, ситно нарязан
100- на мл вода




Зехтинът се загрява в тиган и за кратко се сотира лукът.
Добавят се тофуто, разбърква се добре и се пържи 3-4 минути.
Добавят се тиквичката и нахутът, предварително отцеден от течността в консервата, долива се малко вода и се оставя на слаб огън, докато се изпари водата.
Подправя се на вкус със солта  и пиперите.
Добавя се магданоза, разбърква се и се отстранява от котлона.





Пълнени чушки с кълнове ...... и разни други ....





Аз продължавам с ...... "моите " рецепти.....    : - )))
Вече тотално май излязох от класическата кухня.Ама щом има кой да харесва и да хапва експериментите ми, защо не ?
Не, че рецептата е някакво чудо на кулинарията, но търпи безброй импровизации.
И така:
3-4 чушки, почистени от семето и измити
100 гр кълнове
50 гр орехи
1 авокадо
3 сушени домата
няколко листа левурда
хималайска сол на вкус
2 с л зехтин
2-3 с л шери оцет
50-60 гр синьо сирене
черен пипер


Всички продукти за плънката се пасират с пасатор или в блендер.
Подправят се на вкус със солта, черния пипер и оцета.
Чушките се напълват плътно, за да не се разпада плънката при разрязване.
Оставят се да се охладят за час-два в хладилник.
Нарязват се на филийки.
Поднасят се охладени.


Моркови с кашу и малинов винегрет



300 гр моркови
50-60 гр кашу
1 стрък пресен лук, нарязан на колелца
1 с л смляно сусамово семе

за дресинга:
3 с л малинов оцет
1 с л зехтин
1 ч л хималайска сол
1 ч л прясно смлян черен пипер



Почистените и обелени моркови се варят на пара около 15 минути.
След като изстинат, се нарязват диагонално на кръгчета.
Смесват се с натрошеното кашу, смленият сусам  и зеленият лук.
Продуктите за винегрета се смесват в купичка и се заливат морковите.



Пролетно ...........

Стопли се.
Малко повече, отколкото ми харесва, но..... имам ли избор? : - ))
Времето ме гони навън, разходките стават все по-дълги, ястията - все по-бързи и леки.....
А време за снимки не остава....готвя нещо набързо, хапва се набързо, и ... толкова.
Е, ще ви залъжа пак с две супер бързи рецепти   : - )))  , а кога ще  е  следващата, знае ли някой ?!

1. Дип от авокадо и кълнове от боб Мунг




1 авокадо
100 гр кълнове от боб Мунг
2-3 скилидки чесън
хималайска сол на вкус
лимонов сок на вкус



Авокадото се нарязва на парчета и заедно с останалите продукти се пасира до фино пюре.

2.Маслинова паста със сушени домати


200 гр маслини без костилки
5-6 сушени домати в зехтин
3 скилидки чесън
няколко листа пресен босилек
50 гр сирене Чедър
2 с л зехтин (може да използвате зехтина от сушените домати)


Всички продукти се пасират в блендер.

И какво още готвих....без снимки....

1.Пица с пресен лук, чесън, тофу, маслини
2.Патладжан с нахут и доматен сос
3.Леща-къри яхния
4.Пълнени тиквички с киноа
5.Спагети с тиквички и тофу в сметанов сос
6.Картофени кюфтета с моркови и лапад
7.Фалшива "шкембе" чорба - със сейтан
8.Киш със сирена и броколи  - него съм успяла да го фотна...




9.Крем супа от червена леща
10.Кус кус от коноп със зеленчуков сос
11.Супа от киселец и орзо
12.Пюре от червен боб, чесън, тахан
13.Крем супа от тиквички, моркови и кълнове от пшеница
14.Варена пшеница с домати, пресен лук, чесън, мащерка и тиквички на грил

Много, а?  : - )
Добре, че са без снимки.  Иначе и май месец щеше да е запълнен.
А сега отивам да правя пълнени чушки с кълнове, орехи, сушени домати.....Дано остане време да ги снимам.

Дано поне нещо ви е допаднало!
Поздрави!