"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Сурова зеленчукова супа



......................или зеленчуков сок?
Нарекох я супа, защото ядох в купичка, с лъжица.
Но в чаша, със сламка, може да мине за сок...   :  -  )



1 домат , нарязан на едри кубчета
1 малка краставица, обелена и нарязана на едри колелца
1 стрък пресен лук
1-2 скилидки чесън (ако обичате)
2 с л сладък чили сос
1 ч ч вода
хималайска сол на вкус
черен пипер
1 с л зехтин
няколко стръка магданоз



Всички продукти се слагат в блендер и се пасират.
Подправя се със солта, черния пипер и зехтина.



И , воала, имате една бърза, вкусна и здравословна супа за обяд.
Заедно с филийка черен хляб ....а може и без.


Дехидратор



Предполагам, че тези, които следят редовно блога ми, са забелязали уклона ми напоследък към здравословната храна, здравословен начин на живот...........
Няма някаква особена причина.Любопитството и желанието за нещо ново постоянно ме провокират да търся нови храни, нови подправки, нови продукти,нови начини на пазаруване, готвене и хранене.
А преди няколко месеца попаднах на ужасяващи филми за начина на отглеждане на животни, начина им на умъртвяване и начина, по който се подготвя месото, докато стигне до нашата трапеза.....Имаше и едно изречение:
"Ако кланиците по света бяха със стъклени стени, то със сигурност 90 % от хората щяха да са вегетарианци!"
Не знам доколко е така и дали точно това е повлияло решението ми да не ям месо,но е факт:от януари насам съм пробвала месо точно два пъти:когато готвих агнешко за Гергьовден ,за мъжете у дома, понеже изпробвах нова рецепта , и скоро-когато купих от домашна ферма телешки суджук за сина си.Но опита беше наистина пробване,просто минихапка, за да знам за какъв вкус става дума.



Естествено, че търсенето на нови неща ме отведе в някакви незнайни и неочаквани за мен "полета" в необятното интернет пространство.Попаднах на много блогове и сайтове на вегани, на суровоядци, видях странни за мен машини, съдове и апаратури....използвани в едни обикновени кухни.
Е, мислите ли, че маниак    : - ) като мен няма да се запали?!
Импулса да купя въпросния дехидратор бе, че у дома се изяждат доста големи количества сушени плодове.А въпросните в магазина май не са много за предпочитане.Първо, като цена, и второ, винаги са солидно "подправени" със захар.
Освен това, не съм абсолютно сигурна, но съм чувала, че се обработват с някакви химикали, за да се сушат бързо и да не се развалят с месеци, а и години.
Аз реших да вложа малко пари в машинка, и да се простя с още малко работно място на кухненския плот, но да си осигуря мои си сушени плодове.
А по нататък, и зеленчуци, крекери, бургери.......фантазията ми все още е в процес на "разработка".

И, воала, първите ми опити:
почти изсушени кайсии



и круши....



и череши....



и подготвени сливи....



Ами.... това е.  : - ))
Очаквайте... неочакваното!

Ястие......... по избор!




1 ч ч  кус кус с коноп
1 ч ч  вряла вода

2 домата, нарязани на кубчета
10 маслини без костилки, ситно нарязани
2 стръка пресен лук, ситно нарязан
1/2 гл лук, ситно нарязана (по желание)
1/2 връзка магданоз, наситно
сол на вкус
лимонов сок от  1 среден лимон
1-2 с л зехтин



Кус кусът се залива с врялата вода и се оставя за 10-на минути, докато поеме водата.
След като изстине , се смесва с останалите продукти и се подправя на вкус.
Салата, предястие, гарнитура към основно.....както ви харесва.  : - )



Приятно готвене!


Паста от динкел с тиквичка и тофу


500 гр спагети от динкел
200 гр тофу, на кубчета
1 тиквичка, нарязана на кубчета
2 стръка пресен лук
200 мл готварска сметана
1 ч л сол
1 ч л черен пипер
2 с л сусамово олио
100 мл оризово мляко



Спагетите се сваряват във вряща вода според указанието на опаковката.
През това време се приготвя сосът:
Загрява се сусамовото олио и в него за кратко се сотира лукът, нарязан на ситно.
Добавя се тофуто и се разбърква.Запържва се за около 1-2 минути.
Добавят се тиквичката, солта и черният пипер и сместа се задушава около 4-5 минути.
Добавят се сметаната и млякото, разбърква се, оставя се да клокне и се маха от котлона.




На порция спагети се слагат по 3-4 с л сос.

И един десерт, който не се нуждае от специална рецепта.Толкова често и от толкова блогъри е правен....   : - ))

Тарта с ганаш
Маслен блат с ганаш

И малко ягоди за разкош......

Да ви е сладко!   :-)