"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Здраве в чашата

ЗЕЛЕНО СМУТИ



1 банан
1/2 авокадо
1 с л агаве (мед)
1/2 ч л спирулина  на прах
оризово мляко

Всички продукти се блендират и се разреждат с млякото до желаната гъстота.

ЧЕРВЕНО СМУТИ



150 гр боровинки
1 банан
1 с л агаве (мед)
1/3 ч л Мака на прах
овесено мляко

Всички продукти се блендират и се разрежда до желаната гъстота с овесеното мляко.

Да ви е сладко!

Бананов кекс с боровинки



1 3/4 ч ч брашно
1 ч ч тръстикова захар
щипка сол
1 с л бакпулвер
3/4 ч ч соево мляко (друго ядково)
1/2 ч ч олио
1 ч л ванилия
1 банан
1 ч ч боровинки



Брашното, солта, бакпулвера и захарта се смесват в голяма купа.
В друга купа се смесват млякото, олиото и ванилията.
Течните съставки се прибавят към сухите, като се разбърква с шпатула до смесването им.
Не се бърка много.
Добавят се намачкания банан и боровинките.
Размесват се .
Сместа се изсипва в намаслена форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна
около 30 минути, до златисто.


Резултатът е един мек, въздушен, влажен, пухкав и вкусен кекс.
Заслужава си да опитате....
Да ви е сладко!
----------------------------------------------------------------------------------
източник с вариации:
fiestatv.tv

Сурови бадемови бонбони с рожково брашно



1 ч ч  бадеми
1/2 ч ч орехов тахан
1/2 ч ч фурми (стафиди), аз използвах по равно от двете
1/2 ч ч рожково брашно (сурово какао)
2-3 с л сироп от агаве
кокосови стърготини за овалване



Бадемите се смилат в робота.
Добавят се останалите продукти и се смила до хомогенност.
Оформят се топчета и се овалват в кокосовите стърготини.
Може да се овалят в смлени орехи (др. ядки), в какао....



Да ви е сладко!


.................по "Вкусно с Йоли" ...........

Речено-казано-изпълнено-сготвено...... :-))
Не можех да пропусна да имам в колекцията си книгата на една кулинарка, която толкова харесвам.Изпробвала съм доста рецепти от блога ти, Йоли, всички са страхотни.






А на какво се спрях от книгата?

1.Патладжанените рулца с моцарела


Имам домашна биволска моцарела от био стопанство и не можех да пропусна момента да приготвя нещо наистина уникално вкусно.
Н. каза :"Непременно да отбележиш рецептата...страхотна е."
Наистина, страхотна е!!!

Втората рецепта:


2.Лешниковото руло



.............което при мен се превърна в Боровинково руло.Заради сезона и многото пресни плодове, които заливат пазарите....
Използвах рецептата на блата, а моят крем е от

200 мл сладкарска сметана
200 гр руска сметана (от "Берьозка")
250-300 гр пресни черни боровинки

...............следва.........  :-)) 


Две сурови вълшебства за здравето.....


1.СМУТИ от:
1 папая
1 круша
1/2 ч л Мака на прах
1-2 с л мед
150 мл соево мляко
Папаята и крушата се обелват и почистват от семките.
Всички продукти се блендират до хомогенност.


2:СМУТИ от:
2 праскови
1 банан
1/2 авокадо
1 с л Чиа семена
2 с л мед
150 мл оризово мляко

Прасковите и банана се обелват.
Продуктите се блендират до хомогенност.

Да ви е сладко! : - ))

Веге шницели в дехидратора


150 гр гъби
2 ч ч орехи, накиснати за 1 нощ
2-3 с л зехтин
2 скилидки чесън
2 ч л магданоз
1 ч л риган
1 ч л розмарин
1 ч л хималайска сол с Комбу
1-2 с л вода



Орехите се изплакват с чиста вода.
Всички продукти се слагат в купата на робота и се смилат до еднородна смес.
Оформят се топчета, които се сплескват като шницели.Така по-лесно ще изсъхнат в дехидратора.
В тавата на дехидратора се слага пекарска хартия и върху нея се редят шницелите.
Сушат се на 50 градуса около 4-5 часа.



Поднасят се със сос от:
3-4 с л соева майонеза
2 с л крема тофу
1 скилидка чесън, намачкана
1 ч л горчица, за разкош  :-)


Смути за закуска......


2 кивита
1 праскова
1 манго
1/2 вр рукола
5 гр Мака*  на прах
1 с л сироп от агаве
оризово мляко

Кивито, прасковата и мангото се обелват и се нарязват на едри парчета.
Слагат се с останалите продукти в блендер и се блендират до еднородна смес.
Разрежда се с оризовото мляко до желаната гъстота.

*Мака:
Подобрява имунната система, мозъчната функция и функциите на тялото.
Увеличава енергията, облекчава физическа и психическа умора.
Повишава либидото и регулира женските хормони.

Фън шуей:Маринована пушена сьомга


150 гр пушена сьомга
1 гл лук
1 морков
1 ч л плодчета хвойна
1 ч л семена кориандър
1 ч л копър
1 дафинов лист
1 стрък прясна мащерка
20 мл зехтин




за гарнитура:
300 гр картофи
едра морска сол
черен пипер



Сьомгата се нарязва на парчета, а лукът и морковът -на полумесеци.
В съд, който се затваря херметически, се слага сьомгата заедно с моркова, лука, смачканите плодчета хвойна и останалите подправки.Залива се със зехтина.
Затваря се капака плътно и се оставя в хладилник за 24 часа.



Изважда се от хладилника 1 час преди сервиране.

Картофите се обелват и се сваряват на пара.
Оставят се да се охладят.

Сьомгата се сервира върху картофите заедно с малко от маринатата.
Поръсва се с малко стрита морска сол, черен пипер и малко зехтин от маринатата.




Да ви е сладко!
--------------------
източник:
"Фън шуей-кухнята на петте първоелемента"
Йона Пурти, Адриана Ортемберг


Бургери от соя и Чиа семена


200 гр соя, накисната за една нощ
4 скилидки чесън
1 с л Чиа семена
2 стръка пресен лук
100 гр ориз Басмати, сварен
1/2 ч л къри
1 ч л черен пипер
1 ч л кимион, смлян
1 ч л кориандър, смлян
1 д л подправка за фалафели (от арабските магазини)
2-3 с л брашно от нахут
1/2 връзка магданоз
сол на вкус




Соята се изплаква добре и се слага в купата на кухненски робот.
Смила се до едри частици.
Добавят се останалите продукти и се смила всичко до еднородна смес.
Оформят се кюфтенца и се редят в тава, върху пекарска хартия.
Пекат се на 180 градуса около 30 минути.




Приятно готвене!


Шейк с Чиа семена

Още на вълна здраве....и вкус. : - )
Първо за Чиа.....Вместо да преписвам от разни сайтове какво точно е Чиа и защо е полезна, направо ....




И шейка:

3 праскови
1 ч л Чиа, накисната в
200 мл соево мляко
2-3 с л мед (агаве), за подслаждане



 Прасковите се обелват, нарязват се едри парчета и се слагат в блендер.
Добавят се накиснатата Чиа заедно с млякото и меда.
Всичко се разбива до хомогенна смес.




Наздраве!!! 


Суров веган десерт

След суровата зеленчукова супа, сега един суров вегански десерт.
Супер бърз, супер лесен, супер вкусен.......без брашно, без захар, без яйца, без мляко, без масло, без печене.
Идеален, и за жегите, и за фигурата, и за гости, и за пикник .....     : - ) , е, може и да не е толкова идеален, ама ако решите да го приготвите, постарайте се да имате гости.
Защото иначе рискувате просто за секунди да го унищожите сам самички.  :-))



1 ч ч  орехи (бадеми)
1/2 ч ч слънчогледово семе
1/2 ч ч тиквено семе
1 ч л канела
1/2 ч ч рожково брашно (какао, или 50/50 от двете)
10-на фурми
30-40 стафиди (това са около 3 с л)
1-2 с л оризова сметана (оризово мляко), за спойка
щипка хималайска сол



Орехите, семената, солта и канелата се смилат в робот,но да не е на прах.По-вкусно е , като се усещат парченца ....
Добавят се фурмите, стафидите, рожковото брашно и сметаната и всичко се разбива до еднородна смес.
Разстила се в тавичка с дебелина около 6-7 мм и се охлажда в хладилника за час..... ако успеете да изчакате.  : - ))
Нарязва се на квадратчета.




Да ви е сладко!!!