"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Сушени домати


Няма някаква специфика или тайна.......
Избират се здрави домати, сорт Рома, разрязват се на половинки и се редят в тавичките на дехидратора.
Сушат се на 45 градуса около 24 -30 часа.
След това се нареждат в бурканче, като между резенчетата се слагат скилидки чесън и листа босилек.Наръсва се със сол, аз сложих около 1/2 ч л на 1 бурканче и се залива със зехтин.



...............и още сушени сливи......



Неудобството да живееш в България......


.....................и Крекери с киноа и сусамов дип

Тези, които се отбиват тук, вече са наясно , че кухнята ми направи доста голям завой и пое  .........в една доста неочаквана и от мен самата посока.През януари, когато след изгледан филм за "отглеждането, изхранването и подготвянето" на животни за месо, реших, че повече няма да вкуся от тази "прекрасност", изобщо и не подозирах докъде ще ме доведе това мое решение.
Винаги съм била експериментатор, винаги съм обичала нови неща, нови вкусове, нови аромати и  съчетания, но изобщо не съм и предполагала, че ще стигна до суровата храна.
Не се шашкайте, все още готвя.    : - ))
Но все по-рядко....


Естествено, едното повлича след себе си друго.....
Суровата храна трябва да бъде възможно най-чиста, без пестициди, без химически торове.
Оказва се , че да откриеш такава храна в Бг е почти Мисия невъзможна.
Винаги съм завиждала на потребителите в "белите " държави, че направо си имат отделни Органик-магазини.Откъдето можеш да купиш всичко, което ти е необходимо, без да се налага да обикаляш 10-на магазина, без да сърфираш всекидневно из он-лайн магазините за Био и сурова храна.....
В България човек , който иска да се храни качествено, с добра , чиста и енергийна храна, трябва да се въоръжи с огромно търпение и да си осигури огромен запас от време.
Иначе не става....


Има моменти, когато , честно казано , ми писва и направо ми се иска да зарежа всичко.
И един-два пъти почти се случи.....
Но физическото неразположение и дискомфорт след подобно прегрешение бързо-бързо ме върнаха обратно на вярното място.
Друго предимство на качествената и енергийно заредена храна е, че доста намалява консумираното количество.Ако някой преди година ми беше казал , че храната ми за един ден ще е :
8 часа-1 кафе, 1 малка пълнозърнеста филийка с крема тофу
10 часа-1 банан (друг плод)
12 часа-1 купичка сурова супа, или 1 чаша плодов/зеленчуков  шейк (смути)
16 часа- 1 кафе/чай
19 часа-порция салата, евентуално пак малка филия хляб

никога нямаше да му повярвам.
Само като си представя огромните количества храна, които се намираха , консумираха и изхвърляха почти всекидневно у дома.....
Та така...всеки си носи кръста.  : - )
Аз съм се примирила , че засега няма друг вариант освен значителната загуба на време и пари, за да се опитам поне да осигуря на себе си и на семейството си малко по-добра храна от тази, продавана из супермаркетите.
И преди да съм изпаднала съвсем в самосъжаление  :-))) и още словоизлияния, ето и рецептата:

Крекери с киноа и сусамов дип

1 ч ч  киноа, накисната
50 гр ленено семе, накиснато в 200 мл вода, за 1 нощ
3 с л зехтин
2 ч л соев сос Тамари
1 ч л хималайска сол
малко черен пипер



Накиснатият лен заедно с водата, соевия сос и зехтина се смилат в блендер.
Добавят се киноата, солта и пипера  и се завърта блендера само на един оборот, колкото да се смесят, но киноата да остане на зрънца.
Покрих тавичките на дехидратора с пекарска хартия и с лъжица наредих отгоре хапки.
Те се разливат и стават тънички.Ако е по-стегнато тестото, може да се притисне с гърба на лъжицата, за да станат тънки.Така по-лесно изсъхват.
Сушат се 4-5 часа на 45 градуса.После се обръщат и се сушат още 3-4 часа.
Тогава могат да се отлепят от хартията, да се наредят в тавичките и да се доизсушат за още 3-4 часа.Трябва да станат хрупкави.

Сусамов дип:
1/2 ч ч сусамов тахан
1/2 ч ч  кашу
1 ч л чесън на гранули
3 ч л сусамово олио
сока на 1/2 лимон
щипка хималайска сол
2 с л магданоз

Може да се направи в робот или с пасатор.
Първо се смила кашуто, заедно със сусамовия тахан, после се добавят останалите продукти и сместа се пасира до хомогенност.


Ако имате фурна, която поддържа температура под 50 градуса, можете да използвате нея.

Ами, това е.....  :-)
Ако ви се струва интересно и ви се експериментира,
Приятно "готвене"!


Соеви кюфтенца с тофу и джинджифил



1 ч ч  соя , накисната за една нощ
1 гл лук, нарязана на ситно
1 ч л чесън на гранули (2-3 скилидки чесън, намачкани)
2 с л магданоз
1 с л конопено семе, смляно в кафемелачка
200 гр тофу с чушка, намачкано
1 ч л  хималайска сол с комбу
1/2 ч л шарен пипер
1/2 ч л подправка за фалафели (от арабски магазини)
1/4 ч л джинджифил
1 с л шафранено олио
2 с л брашно от нахут
1 яйце
1 ч л червен пипер



Соята се смила в кухненския робот.
Добавят се останалите продукти и се смилат до тесто.
Ако е необходимо , се добавя малко ядково мляко.
Оформят се кюфтенца.
Редят се върху пекарска хартия в тава и се пекат на 170 градуса около 15-20 минути.



Приятно готвене!


Салата от нахут и печено кашу


1 консерва нахут, прецеден и изплакнат добре
3 печени чушки, нарязани на хапки
1 гл червен лук, нарязан на ситно
1 пресен домат, нарязан на кубчета
1 с л босилек (2-3 с л пресен)
3-4 с л кашу, запечено на сух тиган до златисто

дресинг:
2 с л зехтин
2 с л лимонов сок (оцет)
1 с л Самбал Оелек (или друг лют сос)
сол, черен пипер



Нахутът, чушките, доматът и лукът се смесват в купа.
Добавя се босилекът и се разбърква.
Продуктите за дресинга се разбиват в подходящ съд.
Залива се салатата и се разбърква добре .
Отгоре се наръсва с натрошеното запечено кашу.

----------------------------------------------------------------------
Да ви е сладко!  : - )