"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Philips Airfryer




http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=682816.0;topicseen

От 10.10.2012 г, във форума bg-mamma.com се провежда игра-тест на три уреда, на Philips -
Airfryer, Juiser&Citrus Press и SaladMaker.
В разстояние на една седмица беше проведен нещо като виртуален кастинг, изискващ отговор на три въпроса, свързани със здравословното готвене и начин на живот.
Е, аз бях една от трите избрани дами, които да тестват уредите, предоставени от Philips Bulgaria.
Уредът , който дойде при мен, е Airfryer.
Това е уред за пържене без мазнина.Според мен погрешно  е причисляван към фритюрниците...

Да, видът му е подобен...


...........но продуктите, приготвени в него, нямат много общо с изпържените в обикновен фритюрник.
За три дни, откакто е при мен, успях да приготвя пържени картофи (естествено :-)), пълнени чушки със сирене и подправки, пържено панирано тофу, а две пържолки чакат мариновани в хладилника....Ние с Н. може и да сме вегетарианци, но синчето си иска месцето....

Airfryer използва горещ въздух в съчетание с циркулацияя на въздуха с висока скорост - Rapid Air, и със скара отгоре, позволявайки да се приготвят разнообразие от вкусни блюда по здравословен, бърз и лесен начин.Продуктите се загряват от всички страни едновременно.
За повечето от продуктите не е необходимо да се добавя олио.
За повече информация и рецепти

www.philips.com/kitchen


И първата приготвена рецепта:





Като продукти и подготовка нищо ново-
200 гр тофу
5-6 с л царевично брашно
1 ч л чесън на гранули
1 ч л червен пипер
1 ч л морска сол




Царевичното брашно, чесънът, солта и пипера се смесват в плитка купа/чиния.
Тофуто се нарязва на парчета и се овалва в сместа.
Парчетата се нареждат в кошницата и се пържат на 200 градуса за 10 минути.
И готовият продукт:




Картофките трява да са нарязани на горе-долуу еднакви парчета.
Ако използвате замразени бланширани, това упражнение си го спестявате.
Аз не ги харесвам , затова.....беля, режа и т.н.  :-)
Накисват се в студена вода за поне 30 минути.



Максималното количество за еднократно пържене е 800 гр.
Картофките се подсушават, добавя се 1 с л олио/зехтин- за една кошница (при мен това количество беше за две) и се разбъркват добре.
Поставят се в кошницата и се пържат на 180 градуса за 25 минути.



Ами ...... това е.
За начало.
В следващите две седмици ще има доста рецепти.....а и по-нататък.
Лесно е, удобно е, бързо е, здравословно е, вкусно е.....

До скоро!  :-))


Крем супа от карфиол



1 малка глава карфиол, измита и накъсана на розички
1 голям картоф, обелен и нарязан на няколко парчета
1/2 гл целина, обелена и нарязана на парчета
1 скилидка чесън
1 ч л червен пипер
1 ч л куркума
1/2 ч л черен пипер
хималайска / морска сол на вкус
2  литра вода, приблизително
5-6 с л соево (друго ) мляко
1 с л зехтин

-----------------------------------------------------------------------
Слага се водата на котлона и след като заври, се добавят нарязаните карфиол, картоф и целина.
Оставят се врат около 15 минути на слаб огън.
Добавят се намачкания чесън, подправките и млякото.
Като заври, се отстранява от котлона.
Пасира се до хомогенна смес.
Добавя се зехтина и се разбърква.


Да ви е сладко!  : - )


ПРОДУКТИ .............

Нищо ново няма да ви кажа   :-))  .............
Видя ли нещо ново, непознато, нестандартно.....и се озовава в кухнята ми.
Освен новите , има и често използвани продукти.
В някои рецепти са само споменати.Ето ги и накуп....
Е , не всички.Ама ми се изчерпи вдъхновението да снимам.
Очаквайте продължение!  :-)

Китайски спагети



От ляво надясно:
Спагети от черен ориз, спагети от овес, спагети с елда Udon



Спагети с елда Soba, спагети от зелена соя


Спагети със спанак



Спагети от папратов корен



Масла



Соева паста, синапено олио, люто олио, джинджифилово олио, сладка соева паста



Сос от нар и оцети



Подсладители



Водорасли:Уакаме, Дулсе, Хиджики, Уакаме, Комбу




Водорасли Хай-Дай (морско зеле)



Още спагети  ............




Спагети от киноа



Somen нудъли, оризови нудъли, оризови вермичели



1.Фина картофена юфка
2.Спагети с трюфели
3.Soba нудъли



Оризови нудъли






Wonton нудъли



Паста с водорасли Wakame



 


Рецепти без мазнини: Супа с Мисо и Дулсе


Звучи ли ви странно?
И на мен.... ама ей на, точно странното и нестандартното ме е привличало винаги.

Hatcho Miso



водорасли Дулсе, накиснати във вода




Сейтан



и още:

1 картоф, нарязан на кубчета
1/2 стрък праз, нарязан на ситно
1 ч л чесън на гранули
1/2 ч л черен пипер
100 мл соево мляко
1/2 ч л джинджифил
1/3 ч л смлян кориандър
1 1/2 литър вода
сол на вкус (Мисото е солено, така че може да не се наложи )



Водата се слага да заври.Добавят се картофът, празът, водораслите и подправките и супата се вари до готовност на картофа.
Добавят се нарязания сейтан, соевото мляко и след около 5-6 минути супата се маха от котлона.
Преди поднасяне може да се наръси с нарязан магданоз или пресен кориандър.



Приятно готвене!


Пълнозърнест пай с карфиол и чери доматки



За тестото:

150 гр бяло брашно
100 гр пълнозърнесто брашно
125 гр студено масло
щипка хималайска сол
3-4 с л студена вода

За плънката:

1/2 гл карфиол, задушен на пара
2 яйца
150-180 мл соево мляко, или краве
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
100 гр козе сирене
1 червена чушка
1 ч л хималайска сол
1/2 ч л черен пипер

За украса:

чери доматки
сурови тиквени семки
настърган пармезан



Брашната, маслото и солта се слагат в каната на робота и се блендират до трохи.
Постепенно се добавя водата, докато се получи тесто.
Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

Продуктите за плънката се слагат също в каната на робота и се пасират до пюре.

Тестото се разточва на кора, малко по-голяма от тавата за пай, за да може да се оформи и борд.
Плънката се изсипва в така приготвената кора.
Отгоре се наръсва пармезана, нареждат се чери доматките и тиквените семки.

Пече се на 180 градуса до златисто.



Да ви е сладко!


Басмати ориз със шийтаке и пюре от карфиол


Доста съм "постна" откъм рецепти напоследък.....гледам, че за септември са само две.  :-)
Но вече времето захладня и се надявам всичките, или поне повечето ми експерименти да намерят място тук.
Доста неща изпробвах последния месец, някои сполучливи, други-не толкова...
Допадналите ни ще имат повторения и място в блога.
А другите....ще си останат само с опита.
Днешната рецепта е изцяло моя импровизация.....лесна е , непретенциозна и вкусна.
А надявам се , и здравословна.


1 1/2 ч ч ориз Басмати
2-3 сушени гъби шийтаке
хималайска сол на вкус
1/2 стрък праз, ситно нарязан
1/2 ч л джинджифил
1 ч л червен пипер
1 с л зехтин




Гъбите се накисват във вода за половин час.
После се нарязват на малки парчета.
Зехтина се загрява заедно с 2-3 с л вода и за кратко се задушава празът.
Добавят се нарязаните гъби.След като се задушат и те за около 2-3 минути , се добавят  ориза и подправките.Доливат се 2 ч ч  гореща вода и ястието се задушава на слаб огън до извиране на водата.




Пюре от карфиол

1/2 глава карфиол
1 скилидка чесън
1 ч л куркума
хималайска сол на вкус
1 ч л черен пипер
1 ч л червен пипер
вода (мляко) за разреждане

Карфиолът се накъсва на розички и се задушава на пара за 12-13 минути.
Може да се бланшира в гореща вода за около 6-7 минути, при липса на уред за пара.
Слага се в блендер, добавят се останалите съставки и се пюрира до крем.




Аз допълних ястието и с броколи, задушени на пара, подправени с дресинг от сол, чесън на гранули, оцет балсамико и зехтин.

Приятно готвене!