"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Крекери със спанак


1/2 вр спанак
1 ч ч бадеми
2-3 с л кокос
1 ч л черен пипер
хималайска сол на вкус
1/2 ч л кимион
2-3 с л хранителна мая



Всички съставки се слагат в робота и се смилат.
Аз ги оставих по-едро смлени.
Оформя се на тесто и се разстила на хартия/фолио.



Изрязват се в желаната форма, нареждат се в тавичките  на дехидратора и се сушат до готовност на 35 градуса.
При мен отне около 12 часа.



Бон апети!


Баница с кафяв ориз и спанак в кори със спирулина



За пръв път попаднах на тях.Ръчно точени, органик кори, със спирулина.
Е, естествено, опитването беше неизбежно.
За да е съчетана обаче с полезността на постните кори, само от брашна и вода, и спирулината, трябваше и плънката да е подобаваща.
И в съответствие с променения ми начин на хранене.
Затова се спрях на кафяв ориз, бял, освен Басмати, не използвам вече, и на спанак.




Корите са 6 на брой.
Три от тях сложих като подложка н намазнената тава, после плънката от задушен ориз и спанак, и отгоре още 2 кори.Три ми се сториха твърде дебел " покрив".....



Не знам дали да давам някакви пропорции, то не е чудо невиждано , ако не всеки, то всеки втори е правил баница в живота си....
Задушени спанак, пресен лук, листа от цвекло, подправки и 1 ч ч  кафяв ориз, сварени до готовност.
Отгоре напръсках с още малко зехтин и , във фурната.

Получи се прекрасна, вкусна, постна, веган баница.



 
Да ви е сладко!


Airfryer - ДЕСЕРТИ

Печена дюля





2 дюли се разрязват на половинки, почистват се от семенната част и се слагат на дъното на уреда, без кошницата.
Приготвя се смес от вода, сироп от агаве/мед/оризов сироп/меласа, каквото имате под ръка и се заливат плодовете.Върху всеки се наръсва по 1 с л захар, най-добре кафява.




Пекат се на 180 градуса, около 50 минути.



По същия начин се приготвят и парчета тиква.



Отгоре се получава прекрасна запечена карамелизирана коричка.  :-))



Бон апети!


Зеленчукова супа с червена леща


1 с л шарлан
1 гл лук, ситно нарязан
2 моркова, на кубчета
2 картофа, на кубчета
1 ч ч  червена леща
1 ч л хималайска сол
1 ч л куркума
1 ч л джинджифил
1 ч л червен пипер
1/2 ч л черен пипер
1 ч л кориандър
2-3 с л нарязан магданоз



В загретия шарлан и 1 с л вода се задушава нарязания лук.
Добавят се картофите, морковите, червената леща, налива се около 1 л вряла вода и се оставя на слаб огън за 1/2 час.
Добавят се подправките, без магданоза и се вари още 4-5 минути.
Отстранява се от котлона и се наръсва с магданоза.


Спагети от тиквички със сос от червена чушка и сушени домати



Лесно е......  Е, ако е налице подходящият уред.  :-))




А сосът е от:

2 шепи орехи
1/2 пресен домат
4-5 сушени доматчета, половинки
2 скилидки чесън
1 червена чушка
2-3 с л оцет
хималайска сол на вкус
сок от лайм, на вкус

Всички продукти се пасират в робот до хомогенна смес.



Спагетите се поднасят със соса, напръскват се със зехтин и се наръсват със малко сол и черен пипер.

Да ви е сладко!


Суров веган чийзкейк



За блата:

1 ч ч бадеми
2 с л сироп от агаве
1/4 ч ч рожково брашно, може сурово какао
6-7 фурми
1 с л кокосово масло
Всички продукти се смилат в робота, първо бодемите, до еднородна смес.
Разстила се в тавичка, като се прави борд отстрани.
Оставя се в хладилник за 1 час.



За плънката:

1 ч ч кашу
2 ч ч орехи
сока на 1 портокал
1/2 ч ч сироп от агаве
3/4 ч ч смес от кокосово и какаово масло, разтопено
малко ванилия



Ядките се смилат в робота заедно с останалите продукти.
Сместа се излива върху охладения блат и отново се охлажда до стягане на крема.
Отгоре може да се наръси със сурово какао, кокосови стърготини, натрошени ядки....



Да ви е сладко!   :-))


Ленени крекери и домашно лешниково масло



За крекерите:

1/3 ч ч ленено семе
2 с л брашно от камут
1/2 ч л хималайска сол
2 скилидки чесън
1 гл лук
1 ч ч слънчогледово семе
1 ч л черен сусам



Лена и сусама се накисват за 1 нощ.
След това се изплакват добре, смесват се в робот с останалите продукти и се блендира до еднородна смес.
Оформят се крекери с лъжица  и се сушат в дехидратора на 45 градуса за 4-5 часа.
После се обръщат и се сушат до хрупкавост.

Ако използвате фурна, сместа може да се разстели в тава, върху пекарска хартия.
Суши се на 50 градуса максимум, за 4-5 часа, после се нарязва на квадрати, и се суши до готовност.



За маслото:

1 ч ч  лешници се накисва за 1 нощ, или поне за 4-5 часа.
Изплакват се и се пасират със зехтин/студено пресовано олио до гъста , еднородна смес.
Може да се подправи със сол, черен пипер, чесън.



НА ПАЗАР.....................



Днешната ми публикация е провокирана от няколкото зададени ми въпроса, от познати:
"Добре де, след като не ядеш месо, как разнообразяваш менюто си?"

Този въпрос, първо ме накара да се усмихна, после-да се замисля.
Факт е , че вече почти 11 месеца минаха, откакто отказах дори да опитвам този "деликатес".
Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против хората, които го консумират (синовете ми също го хапват).Това е мой, личен избор.Смятам, че днешното, продавано по магазините месо, освен токсини, химия, хормони, нищо друго не ми дава.Вместо да дава енергия и да ме зарежда, то само ме трови.
И ако реално се замислим, какво ядат месоядните:
месо с картофи
месо с ориз
месо с някакъв зеленчук
и пак:
месо с картофи
месо с ориз
месо с някакъв зеленчук......

Странно е , при цялото изобилие на пазара, но .....яденето на месо доста ограничава разнообразието.



В интерес на истината, никога не съм била кой знае какъв фен на месото.Имало е периоди, когато съм го предпочитала, а и такива, в които не ми е липсвало.Като дете не го обичах, бях като щиглец, който може да преживява с филии лютеница.....  :-))
Израснала съм с българската стандартна кухня-пилешка супа, супа топчета, пиле с ориз, пиле с картофи, месо с картофи......Винаги, когато можех, избутвах месото и ядях само гарнитурките.
После, когато се омъжих и започнах аз да се грижа за приготвянето на храната, някак се поддадох на инерцията ....Всички ядат месо, защо аз не?!
И пак , месото никога не е било приоритет в кухнята ми.



Когато обявих у дома, че приключвам с месото, казах, че това е мой избор.
Не задължавам никой да ме последва.Всеки има правото сам да избира какво и как да яде.
Н. ме последва доброволно след 3-4 месеца, в началото на лятото.
Оказа се, че му харесва.Отслабна, чувства се прекрасно, ходи пеш до работа ( около 3,5-4 км),
диша спокойно, спря да хърка нощем :-))) , и когато му кажа, на шега, не иска ли да му изпека една пържолка, "Яж си я сама!" е дежурният му отговор с усмивка.




Не знам докога ще е така.Може да е завинаги, може да е за определен период....Не обичам да си давам обещания, да си поставям ограничения.
Но понеже изборът ми е продиктуван не само от съображения за здравословен начин на живот и хранене, а и от отвратителното отношение към животните в кланиците, мисля, че дооооста дълго време няма и да си помисля да хапна месо.

И така:
Какво ядем и какво приготвяме у дома?




Много зеленчуци:
чушки
броколи
домати
тиквички
патладжани
камби
рукола
спанак
лапад
пащърнак
целина
цвекло
праз
лук
карфиол
краставици
картофи ,+ сладки
гъби
ряпа
моркови
зеле
брюкселско зеле
зелени салати
бамбук
кълнове
артишок
аспержи
зелен боб
бамя
грах


Плодове:
ябълки
круши
диня
пъпеш
банани
грозде
кайсии
праскови
малини
ягоди
череши
портокали
лимони
мандарини
киви
ананас
манго
папая
авокадо
тиква
сигурно и доста изпускам, ще допълвам....



паста (поне милион :-)) видове, видяхте ги в предходна публикация
полента
кафяв ориз
басмати ориз
арборио ориз (най-добрият за ризото, на който съм попадала)
ориз за суши
киноа
просо
булгур
сух грах-жълт и зелен
зелена елда
печена елда
червена леща
черна леща
зелена леща
кафява леща
ечемик
амарант
нахут
боб-бял, черен, червен, шарен, Черно око
кус кус пшеничен
кус кус от спелта
кус кус от царевица и ориз
ръж



Подправки.Те заслужават отделна публикация......  :-))
Също както и комбинациите от изброените продукти.
Предстои....!!!

"РИКОТА" от кашу



1 ч ч  кашу, накиснато за 12 часа
1/4 ч ч орехово олио
1 скилидка чесън
щипка хималайска сол, или на вкус
лимонов сок на вкус
босилек, магданоз-по 2-3 стръка



Всички продукти се пасират до крем.
Подходящо за пълнени домати, за филийки черен хляб....

В плътно затворен съд издържа в хладилник до 3 дни.


Бутер банички в Airfryer

Със соеви кренвирши




и със сирене с подправки




Какво още в Airfryer ....................

Пълнени чушки с босилеково сирене


Козе сирене, размесено със зехтин и пресен босилек.



Пържени тиквички


Нарязани на колелца и разбъркани с 1/2 с л зехтин.
Вече готови, наръсени със счукан чесън и морска сол.



Очаквайте още........  :-))