"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Зеленчукова паеля




400 гр бели аспержи
1 зелена чушка
1 морков
1 тиквичка
1 домат
2 скилидки чесън
1 гл лук
2-3 с л зехтин
сол на вкус
1/2 ч л черен пипер
1 ч л  червен пипер
щипка шафран
100 гр кафяв ориз
зеленчуков бульон, или гореща вода, около 350-400 мл




Аспержите се обелват и се нарязват на дребни кубчета.
Останалите зеленчуци също се нарязват на дребни кубчета.
Зехтинът се загрява в дълбок тиган и за 2-3 минути се сотира нарязания на ситно лук.
Добавят се чесънът, след минута и останалите зеленчуци.
Разбъркват се и се сотират около 4-5 минути.
Добавя се измитият кафяв ориз, наливат се около 350 мл вода/бульон и се оставя на слаб огън да се задушава.
Ако оризът не е готов след поемане на течността, се долива още до готовност на ориза.
Добавят се сол на вкус, черния и червения пипер, шафрана и се задушава още около 2-3 минути.



6 коментара:

  1. Краси, както винаги интересна рецепта!
    Обичам кафяв ориз!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани!
    Много усмивки и на теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, чудна е! Аз правих една с морски дарове и тъкмо щях да те питам за цвета как се е получил такъв на ориза. Сложих шафран и къри, но не ми стана жълт, съвсем слабо. Видях, обаче твоят ориз е кафяв. Чудесна рецепта и много красиво поднесено ястие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Цвета, предполагам, че е такъв и от червения пипер.
    А може да се добави и малко куркума, пак дава такъв цвят.
    Усмихнат ден! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение и много вкусно!
    Доста често ползвам кафяв ориз. Комбинацията на зеленчуците ми допада и я ползвам /без аспержите/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, tillia! Аз използвам само кафяв, белия в къщи е само Арборио, за италинаско ризото. :-))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване