"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Билки, подправки, Аюрведа, здравословно ...... и още нещо! -част първа


Всъщност, започвам с ".....още нещо!"-то....

".....става въпрос за едно прекрасно чувство, че нещата имат смисъл, че животът трябва да се гради върху хармония и всичко се нережда, дори не „накрая“ както обичат да казват хората, нареждат се много по-рано, само да имаш очи да го видиш. Пък хармонията... кой където си я намери, да я пази и обгрижва, но и да я споделя, раздава....."

Това е част от вдъхновението, интелигентността и  усмивката на едно младо момиче, което пише тук .

Предполагам, че повечето от вас я "познават" , четат я  и й се възхищават.Аз също.Радва ме това, че все още има млади хора, които не тичат всяка свободна минута в МакДоналдс, Бъргър Кинг или други подобни продавачи на отрови.Че живеят според едни други правила, които сами си измислят и са в хармония със себе си и природата.Това ми дава надежда, че хаосът, сред който живеем, не е само хаос.А тук-таме се прокрадва и реда, който трудно, бавно , но успява да намери своето място.

А сега, към билките, подправките и Аюрведа.  :-))

БАХАР


Според Аюрведа, бахарът е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П. Освобождава газовете, стимулира перисталтиката на червата и метаболизма.Най-подходящ за използване през есента, зимата и пролетта.

АНАСОНАнасонът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Освобождава газовете и подпомага перисталтиката.Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

АСАФЕТИДАНаричана още вонеща смола, е пикантна, загряваща, балансира К и В, дисбалансира П. Тя е мощен стимулант на храносмилането и освобождава от газовете, болките и бодуването на червата.Препоръчва се да се прибавя най-вече към варива и зърнени храни, при варенето им.
Най-подходяща за есента, зимата и пролетта.

БОСИЛЕКБосилекът е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира в големи количества.Говори се, че отваря сърцето и съзнанието за Божественото.И още във ведически времена го свързвали с бог Вишну.Смята се, че сокът от "свещения" босилек увеличава дълголетието.Подходящ за всички сезони, най-малко за лятото.

ДАФИНОВ ЛИСТТой е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира в големи количества. Стимулира храносмилането и освобождава газовете. Индийският дафинов лист се бере от дървото Касия.То расте в Индия и източна Азия.Американският дафинов лист, наречен Лавров, е по-пикантен и по-скъп.Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

ЧЕРЕН ПИПЕРЧерният пипер е пикантен, загряващ, балансира К и В, неутрален за П.Но може да я дисбалансира, ако се консумира прекалено.Той е мощен храносмилателен стимулант, освобождава газовете, неутрализира токсините и изтаря натрупаната слуз.Подходящ за всички сезони.

КАРДАМОНКардамонът е пикантен, сладък, загряващ и балансира В.Неговата сладост облекчава П, ако не се консумира прекалено и балансира К.Това е една от най-добрите билки за подпомагане на храносмилането, облекчаване на газовете и засилване работата на стомаха.Кардамоновата шушулка може да се използва цялата за постигане на мек ефект.За по-силен аромат семената


или цялата шушулка могат да се смелят.Среща се в три форми-зелен, бял и черен.Белият всъщност е избелен кардамон.За предпочитане е да се използва естественият зелен. Черният е по-мек.Подходящ за всички сезони.

КАНЕЛАТя е пикантна, сладка, стипчива и загряваща.Балансира К и В, дисбалансира П, ако се консумира прекалено.Стимулира храносмилането.Може да се използва на цели пръчици, смляна или счукана.подходяща за всички сезони.

КАРАМФИЛ


Той е пикантен, загряващ, балансира К и В, дисбалансира П.Стимулира храносмилането и метаболизма и елиминира газовете.Подходящ за есента, зимата и пролетта.

КОРИАНДЪР


Кориандърът е горчив, пикантен и охлаждащ.Балансира В, П и К. Спомага за охлаждане на утежнената П и е подходящ в горещите летни дни. Семената му са основна подправка за кърито. Пресните листа се използват при приготвянето на храна също както магданоза. Подходящ за всички сезони.

КИМИОНКимионът е горчив, пикантен и охлаждащ, балансира В, П и К.Стимулира храносмилането и облекчава газовете. Използва се в испанската, мексиканската, африканската, антилската, бахамската и средноизточната кухни.Подходящ за всички сезони.


Следва продължение.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
К-Капха
В-Вата
П-Питта

източник: "Съзнателно хранене-част 2"
Гейбриел Казънс

Снимките не са мои, заимствани са от Google.
Няма коментари:

Публикуване на коментар