"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Билки, подправки, Аюрведа, здравословно............ част втора

КОПЪР

Копърът е пикантен, горчив и охлаждащ. Балансира П и К  и е неутрален за В.подпомага храносмилането  и е добра охлаждаща билка за лятото.Подходящ е за всички сезони.

ГРАДИНСКО РЕЗЕНЕ

То е сладко, пикантно и охлаждащо. Балансира В, П и К.Подсилва храносмилателния огън, спомага за охлаждането на П, освобождава газовете и облекчава бавното храносмилане.Подходящо за всички сезони.

ЗАМБУН


Замбунът е горчив, сладък, пикантен и загряващ. Балансира К и В и макар да дисбалансира леко П, може да се приема в малки количества. Подпомага храносмилането. Покълналият замбун е добър при храносмилателни разстройства. Подходящ за всички сезони.

ЧЕСЪН

Чесънът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Той е храносмилателен стимулант, прогонва газовете и действа лечебно на целия организъм. Съдържа всички аюрведични вкусове без киселия. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

ДЖИНДЖИФИЛТой е пикантен, сладък, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането, освобождава газовете, ако не се консумила в големи количества. Спомага за детоксикирането на тялото, особено на черния дроб. Добро детоксикиращо средство по време на лечебно гладуване.Подходящ за всички сезони, най-малко за лятото.

ХРЯН

Хрянът е пикантен, загряващ, балансира К и В и дисбалансира П. Спомага за освобождаване от слуз и стимулира храносмилането. Най-добре да се взема в малки количества. Подходящ за есента, зимата и пролетта.

СИНАП

Семената на синапа са пикантни, загряващи.Балансира К и В и дисбалансира П. Стимулира храносмилането и освобождава газовете.Най-подходящи за есента, зимата и пролетта.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

То е пикантно, загряващо и сладко. Балансира К и В и дисбалансира П. Увеличава абсорбцията на храната, особено в тънкото черво. Спомага за облекчаване на В в дебелото черво. Предполага се, че прекалената употреба води до дезориентиране на ума.Подходящо за есента, зимата и пролетта.

ЛУК

Лукът е пикантен, сладък и леко охлаждащ за храносмилателния тракт в периода след храносмилането. В сурова форма балансира К, леко дисбалансира В и дисбалансира П. Най-подходящ за есента, зимата и пролетта.

КУРКУМА

Куркумата е горчива, стипчива, пикантна и загряваща. Приемана в малки количества, подходяща за трите Доши. Добра е за храносмилането, облекчава газовете и увеличава перисталтиката. Подобрява и балансира метаболизма в тялото. Смята се, че пречиства фините енергийни канали на тялото. Подходяща за всички сезони.

____________________________________________________________________________

К-Капха
В-Вата
П-Питта

източник:"Съзнателно хранене - част 2"
Гейбриел Казънс

Снимките не са мои, заимствани са от Google


Няма коментари:

Публикуване на коментар