"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

За сиренето ..................



"Яж, българино, сиренце, бяло като тебешир и почти толкова вкусно....Да ти е сладко!"

Всички обичаме сирене.Или почти всички.....захранени сме с него, сервираме го почти на всяко хранене, редим го върху филийката лютеница, или върху домата с песто....
Но замисляме ли се от какво е направено днешното българско сирене, известно като Бяло Саламурено Сирене?
Един производител на млечни произведения твърди, че цената на килограм краве сирене, в което са вложени 7 литра прясно мляко, заедно с разходите и печалбата на мандрата е между 5.50 и 7.00 лв. Върху тази цена се начислява и търговската печалба.Значи, цената на 1 кг сирене трябва да е 9-10 лв.От какво тогава са произведени "сирената", които струват 3-4 лв в магазина?
Ами, от сухо мляко, от растителни мазнини, основно палмово масло, изсушена суроватка, растителни белтъчини, протеин на прах, емулгатори, нишестета....Още ли ви се хапва прясно сиренце от магазина?  :-)
А технологията за производство на сирене е елементарна и проста:
7 литра пълномаслено прясно мляко, с масленост поне 3,6 %
закваска за сирене
зреене поне 45 дни
Нищо друго, ама наистина нищо друго не е необходимо за получаването на стандартно Бяло Саламурено Сирене, по БДС.
Сирената-менте, продавани в магазинната мрежа, освен, че са боклук, са и потенциално опасни за човешкото здраве.Никой все още не е казал и доказал, какви са вредите от дългосрочното натрупване на опасни химични субстанции в човешкото тяло.
Макар че има изследователи в Белгия и Холандия, които твърдят , че консумирано в големи количества, то може да предизвика рак на гърдата.
Сиренето с растителни мазнини е прекалено бяло, тебеширено, рехаво по структура.
При разрязване то веднага се разпада, или се рони на трохи.
Оригиналното сирене се реже на филийки с дебелина 3-5 мл без проблем.


Моето домашно сиренце е перфектно, нали?  :-))

Буците на фалшификата са остри, а на истинското са заоблени.
Как ни мамят още производителите на сирена и кашкавали?
Първо, влагат 50 % по-малко мляко, т.е. 1 кг сирене се прави не от 7, а от 4 литра мляко.Останалото са добавки.Второ, извършва се пастьоризация при 82-85 градуса, а не при нормална, която се изисква за саламуреното сирене-75 градуса.
В суровината се добавят киселини, например лимонтозу (винаги съм се чудила защо сиренето все ми киселее....), за да се усвоят белтъчините.
Сиренето менте съдържа над 60 % вода, при нормално 54-55 %.
Така ни продават повече вода, вместо сирене.
произведеното по този начин сирене отива в магазина на третия ден, вместо да зрее 45 дни.
Между другото, чудя се, при толкова химия в него, дали е възможно изобщо да "узрее"?

Мога още доста да попиша за "натуралното сирене", продавано по нашите родни магазини, ама .....май стига толкова.
Аз реших проблема за себе си-домашно сирене.От домашно мляко.
Отнема време, сътворява хаос в кухнята, но поне знам какво ям.

Рецептата:
5 литра прясно мляко
20-25 капки мая за сирене
Млякото се загрява до 35-36 градуса.
Маята за сирене се смесва с 1-2 с л прясно мляко.Аз добавям и 1-2 с л кисело мляко, пак домашно.Разбърква се добре и се добавя към прясното мляко.Покрива се тенджерата, при мен с детско одеяло, и се оставя да преседи 1 час.Сега лятото и половин час е достатъчен.
Като отворите тенджерата, млякото трябва да се е пресякло, сиренето да се е отделило от суроватката.Леко се разбърква и се оставя за още половин час, лятото - за 10-на минути.
После сместа се изсипва в 3-4 слоен тензух (аз използвам марля от аптеката), и се оставя да виси, докато се отцеди суроватката.Може тензуха да се сложи в гевгир, а той в друга дълбока тенджера.Аз така го правя.Когато се отцеди добре, се изстисква с ръка, колкото е възможно, оформя се топката на правоъгълна или кръгла пита, а отгоре се слага тежест.Аз слагам купа с широко дъно, пълна с вода.оставя се така една нощ и на сутринта е готово.
Ако искате да го съхранявате, сиренето се слага в саламура от вода и сол.Дозировка:
1 литър вода-120 гр сол
Напълно узряло е след 60 дни.Най-добре е да стои на 10 градуса, но и в хладилник също става.
От 5 литра мляко се получава около 500-600 гр сирене.
Опитайте.И ще се уверите, че това сирене няма нищо, ама нищо общо със "сиренето", което ни продават в магазините.
Суроватката, която остава, може да се използва вместо вода/мляко в рецепти за хляб, кексове, палачинки и подобни.Съхранява се в хладилника.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
източник:
"Какво ядем-храна или отрова"
Р. Тодорова
изд. РАСПЕР



Няма коментари:

Публикуване на коментар